Taj Mahal

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6775

Voteaza & Distribuie

Descriere

taj mahal


Taj Mahal-ul, care se traduce literalmente „Palatul coroanei", este situat in Agra, in nordul Indiei, in statul Uttar Pradesh, pe malul sudic al raului Yamuna. Acesta este situat la 200 km sud de New Delhi, capitala Indiei. In 1996, monumentul a fost listat ca fiind unul dintre cele mai amenintate monumente din lume de World Monuments Fund, din cauza pagubelor cauzate de poluarea mediului. Masurile de protectie din zilele noastre sunt de asa natura ca astazi este o locatie in afara pericolului.



In anul 1631, imparatul Shan Jahan a ordonat construirea unui mausoleu in memoria sotiei sale care a murit dand nastere celui de-al paisprezecelea copil al lor. Monumentul a depasit in frumusete tot ce a fost construit pana la vremea aceea. In 1648, dupa 17 ani de truda care a ruinat finantele regatului, constructia Taj Mahal-ului a fost finalizata. Ridicat pe o fundatie de gresie rosie si marmura lunga de o suta de metri, palatul este inalt de 56m. In forma octogonala, da insa impresia unei structuri de patrate cu colturi taiate, deoarece patru dintre fatadele sale, inalte de 32,5m sunt mai restranse. Facut in intregime din marmura alba si pietre semi-pretioase, Taj Mahal este inconjurat de o gradina traversata de canale si bogata in fantani.Din 1983 face parte din Patrimoniul Mondial al Unesco.



Taj Mahal este acum cel mai vizitat monument din India. Anual, intre 2 si 4 milioane de oameni ii trec pragul. Pentru a limita daunele cauzate de poluarea mediului de catre topitorii, fabrici de sticla, cuptoare de caramida si fluxul constant de vehicule, accesul la palat este interzis cu masina. Din 1995, accesul le e permis numai pietonilor si ricselor pe o raza de 10.000 m2, in jurul orasului Agra. Pentru a intra in palatul Taj Mahal, inchis in zilele de luni, dupa ce treceti printr-o poarta monumentala din gresie rosie si marmura alba, va costa 950 de rupii, sau aproximativ 17 euro. Perioada recomandata pentru a va bucura de frumusetea palatului si a zone este din octombrie pana in martie.