Supapa EGR. Ce este si cum ne "incurca" aceasta componenta?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2893

Voteaza & Distribuie

Descriere

Supapa EGR. Ce este si cum ne "incurca" aceasta componenta?

Supapa EGR, cunoscuta si ca si valva EGR este o supapa care ajuta la recircularea gazelor de esapament la masina. Chiar termenul in sine este, de fapt, o abreviere in limba engleza EGR- Exhaust Gas Recirculation. Rolul principal al sistemului EGR este de a reduce emisiile poluante de oxizi de azot NOx. Acesti oxizi de azot au efecte daunatoare asupra sanatatii.

Supapa EGR se monteaza pe motoarele diesel, dar si pe cele pe benzina. Exista doua tipuri de supapa EGR, clasificarea facandu-se dupa modul de actionare, putand fi pneumatica / vacuumatica sau electrica / electronica. Supapa pneumatica se actioneaza prin presiune sau depresiune de aer. Supapa electrica va avea fire electrice.

Care sunt cauzele infundarii supapei EGR? Unele particule din gazele de esapament se pot depune pe supapa, depunere numita calamina, avand un aspect negru si uleios. Calamina duce la o ingreunare a functionarii supapei.

Supapa EGR poate fi anulata. Parerile pro si contra supapei EGR sunt impartite. EGR ul limiteaza puterea maxima posibila a unui motor in anumite regimuri de functionare si nu imbunatateste cu nimic arderea asa cum considera unii specialisti. Deci un motor fara EGR e un motor cu un potential de putere mai mare (reducerea EGR o fac majoritatea map-urilor de memorie pentru tuning) dar mult mai poluant.

Se recomanda curatirea periodica a circuitului de admisie turbo-intercooler-EGR-colector admisie, prin pulverizarea de aditivi de curatire conform fisei tehnice a produsului si curatirea manuala a galeriei de admisie cu solutii dedicate in acest sens.

Curatarea se realizeaza intr-un service auto specializat si operatiunea poate sa coste intre 50-80 RON. La fiecare 30000 km, se recomanda o curatare de EGR si beneficiile sunt imediate. Ce trebuie stiut este ca nu toate supapele EGR mai functioneaza bine dupa curatare, multe dintre ele se repara prin inlocuire. De multe ori, dupa ce se face o curatare la supapa, apar probleme care se rezolva prin schimbarea acestei supape.