Stresul la locul de munca - cum poti scapa de el?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2439

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stresul la locul de munca iti poate afecta puternic viata. Este o boala din ce in ce mai raspandita: potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numai in Europa mai mult de 40 de milioane de oameni sunt afectati de aceasta stresul datorat locului de munca.


Stresul la locul de munca duce la disconfort sau disfunctionalitati la nivel fizic, psihic si/sau social. Stresul afecteaza comportamentul, emotiile, gandirea si starea fizica a oamenilor.




stres


Stresul la locul de munca are mai multe faze




Organismul trece prin trei faze:

  • faza de alarma: cand factorul de stres actioneaza asupra noastra;


  • faza de aparare a organismului;


  • faza de epuizare, cu efecte grave: adrenalina creste concentratia acizilor grasi liberi, colesterolul si trigliceridele; ritmul cardiac se accelereaza, apar frecvent dureri in piept, hipertensiune, tromboza, dureri de stomac, de cap sau musculare si, cel mai grav, stresul poate cauza moarte subita.


Cum poti diminua efectele stresului la locul de munca?

In primul rand, programandu-ne sarcinile de serviciu, in ordinea importantei lor: mai intai, ne apucam de cele care nu suporta amanare, lasand restul la urma.




stres


Sarcinile de serviciu trebuie prioritizate pentru a evita stresul




Cand simti ca lucrurile scapa de sub control, ia o pauza de cel putin 5 minute, in care sa nu te gandesti la jobul tau. Psihologii sustin ca diferitele tehnici de respiratie pot diminua starea de agitatie. De asemenea, un alt alergatul sau orice exercitiu fizic este benefic, mai ales daca este efectuat inainte de a merge la serviciu.


In momente de stres evita pe cat posibil sa intri in conflict cu colegii: in astfel de situatii, chiar si micile certuri se pot transforma intr-un factor de stres puternic. Gandeste-te la persoanele dragi tie, concentreaza-te asupra coltului tau de refugiu - o floare sau fotografia unei persoane iubite pe biroul tau.




stres


Conflictele de la serviciu cauzeaza mult stres




Dupa orele de munca, incearca sa te relaxezi cat mai mult. Uita de treburile de serviciu, iesi la o plimbare cu prietenii, nu te gandi la ziua de lucru de maine!