Streptocarpus

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5722

Voteaza & Distribuie

Descriere

Streptocarpusul este o planta din familia gesneriaceaelor, inrudita cu kohleria si violetele africane. Se regaseste in colectiile iubitorilor de plante de apartament in general si in mod special in cele ale crescatorilor de gesneriaceae. Este apreciat pentru frunzele sale carnoase, de un verde crud, alungite, dar si pentru florile frumos colorate, uneori parfumate.




Streptocarpus


Streptocarpus, indragit de iubitorii de plante de apartament




Descrierea streptocarpusului

Streptocarpusul are frunze alungite, lanceolate, carnoase, acoperite de perisori fini. Seamana intrucatva cu primulele, desi fac parte din genuri diferite. Este originar din Africa, Madagascar si Asia si creste in locurile umbrite, stancoase sau la adapostul dealurilor si colinelor. Specia streptocarpusilor cuprinde si cateva subpecii, precum streptocarpusul unifoliar sau Streptocarpella.




Streptocarpus Magic Moonlight


Streptocarpus Magic Moonlight




Numele acestei plante inseamna "fruct rasucit" si provine, evident, de la forma spiralata a fructului. De la cele cateva specii care exista in natura, s-a ajuns prin hibridizare la varietati spectaculoase de streptocarpusi. Plantele de selectie sunt botezate de crescatorii care le-au creat, de cele mai mult cu referire la aspectul plantei. Spre exemplu, streptocarpusul Moonlight Magic, creat de selectionerul C. O'Dare, este violet cu stropi albi din ce in mai pronuntati catre centrul florii care este complet alb. O'Dare a vazut in aceasta varietate magia noptii si, pe buna dreptate, intrucat aceasta combinatie de culori este neobisnuita pentru un streptocarpus, fie el si de selectie.


Cultivarea si ingrijirea streptocarpusului

La baza atator varietati de streptocarpusi stau mutatiile genetice. Unele dintre varietati raman inflorite pe tot parcursul anului iar culorile inflorescentelor variaza de la nuante de rosu, albastru si violet pana la galben, crem si alb.




Streptocarpus Seren


Streptocarpus Seren, intr-o combinatie de galben cu violet




In general, aceste plante au nevoie de lumina puternica pentru a forma boboci pe care sa-i dezvolte pana la stadiul de flori mature. Insa nu suporta razele de soare directe, mai ales in timpul verii. Se recomanda amplasarea streptocarpusilor in camere luminoase sau pe terase, aproape de fereastra, dar in spatele unei perdele, in special daca orientarea camerei este catre sud-vest. Cresterea lor pe rafturi cu neoane cu lumina calda si rece este o optiune la fel de valabila, ba chiar se recomanda acest lucru pentru o forma perfecta, deloc etiolata a plantei. Lipsa lumii va duce la absenta bobocilor si a florilor si la o dezvoltare precara a plantei.


Temperaturile exagerate, de peste 26 de grade, precum si cele scazute, sub 15 grade Celsius vor duce la intrarea plantei in repaus si, inevitabil, la moartea acesteia. Nu ii plac curentii de rece, mai ales iarna si nu supravietuieste temperaturilor negative. Asadar, in sezonul rece, streptocarpusul se pastreaza in incaperi incalzite. Atentie, insa, la aerul uscat si la caldura emanata de calorifere. Amplasati plantele departe de sursele de caldura puternice si pulverizati pufuri fine de apa pentru a creste nivelul de umiditate din camera.


Se cultiva in substrat usor acid in combinatie cu perlit (roca vulcanica expandata) si se fertilizeaza o data pe luna cu ingrasaminte echilibrate in ceea ce priveste cantitatea de azot, fosfor si potasiu (N-P-K).




Tufa de streptpocarpus Crystal Ice


Tufa bogata de streptpocarpus Crystal Ice




Udarea

Ca oricare alta planta din familia gesneriaceaelor, streptocarpusul nu suporta udarile exagerate. Are nevoie de udari moderate, pentru ca frunzele sa-si mentina aspectul proaspat si carnos. Lipsa apei duce la inmuierea frunzelor si la pierderea bobocilor si, in final, planta va muri. Udarea se face la 3-4 zile, insa trebuie sa tineti cont de anotimp, de umiditatea din aer, de marimea plantei si a ghiveciului si de tipul solului.


Inmultirea streptocarpusului

Streptocarpusul se inmulteste prin seminte, fragmente de frunza si prin divizarea tufei. Inmultirea prin seminte este destul de anevoioasa si este folosita, de regula, de selectionerii care fac incrucisari de varietati pentru obtinerea unor noi soiuri.




Flori de streptocarpus


Flori de streptocarpus de selectie in diferite culori




Inmultirea prin divizarea tufei este cea mai simpla metoda. Tufa cu mai multe ochiuri de crestere se desparte cu grija, se indeparteaza pamantul de pe radacini iar puii se replanteaza individual in ghivece. Puii foarte mici se lasa atasati in continuare de fratii lor mai mari pentru a se dezvolta corespunzator. Dupa replantare, pamantul se uda usor si se aseaza la lumina. Nu va speriati daca, a doua zi, cateva frunze se vor pleosti. In cateva zile isi vor reveni si se vor adapta la noul substrat in care sunt plantati.


Inmultirea prin fragmente de frunza este cea mai practicata. Frunzele de streptocarpus se rup in mai multe bucati lungi de aproximativ 2-3 centimetri si se infig in ghivece micute cu amestec de pamant usor acid, perlit si muschi sfagnum. Se uda usor substratul, apoi ghivecele se introduc intr-o mini-sera sau in pungi transparente inchise ermetic care, periodic, se aerisesc. Dupa circa o luna, la baza frunzelor apar puii.