Statiuni montane din Romania

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBrasov, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13747

Voteaza & Distribuie

Descriere

Statiunile montane din Romania atrag turisti din toate regiunile tarii, fie iarna, fie vara. In sezonul cald, turistii fug de caldura si se refugiaza la munte, sperand ca acolo sa gaseasca racoarea atat de mult dorita. Iarna, iubitorii de schi iau cu asalt partiile, iar telecabinele si telescaunele sunt pline de vizitatori care adora peisajele cu varfuri montane acoperite de zapada. Iata cele mai cunoscute si mai vizitate statiuni montane din Romania, precum si punctele de atractie si oportunitatile pe care le aveti in fiecare dintre ele.
Poiana Brasov

Poiana Brasov

Poiana Brasov este una dintre statiunile montane de renume din Romania. Este atat destinatie de vacanta si de relaxare pentru turisti, cat si statiune pentru practicarea sporturilor de iarna. Statiunea pune la dispozitie 12 partii de schi cu diferite niveluri de dificultate, un relief ideal pentru trasee montane, dar si baruri si cluburi pentru cei care cauta distractie si viata de noapte.
De asemenea, este o statiune recomandata celor care sufera de anumite boli ale aparatului respirator, de anemii si boli endocrine, de oboseala cronica, de surmenaj fizic si psihic sau de nevroze astenice.


Statiuni montane de pe Valea Prahovei

Aflata pe Valea Prahovei, statiunea Busteni se bucura de popularitate in randul turistilor care vin aici pentru trasele montane catre Cabana Piatra Arsa, Babele, Valea Jepilor, Varful Omu, Poiana Izvoarelor si Cabana Malaiesti. Statiunea este amplasata in judetul Prahova, la poalele Muntilor Bucegi, si ofera posibilitatea realizarii traseelor turistice catre o multitudine de destinatii.
Pe langa drumetii, turistii pot alege sa viziteze si punctele de atractie din oras: Biserica Domneasca, Castelul Cantacuzino, casa scriitorului Cezar Petrescu. De asemenea, accesibile sunt si punctele de atractie din afara statiunii, precum Parcul National Bucegi, Cascada Urlatoarea, Babele, Sfinxul etc.

Sinaia

Sinaia este o statiune turistica si balnearo-climaterica cu traditie in Romania. Situata pe Valea Prahovei, intr-un cadru pitoresc de exceptie, la poalele Muntilor Bucegi, Sinaia si-a castigat renumele inca de pe vremea Regelui Carol I. Acesta din urma, indragostit de peisajele extraordinare din statiune, a construit aici Castelul Peles, pe care l-a transformat in resedinta de vara.


Predeal

Predeal se afla tot pe Valea Prahovei, insa in judetul Brasov, la altitudinea de 1060 de metri. Statiunea montana este accesibila turistilor, mai ales celor care vin dinspre capitala pe DN1 sau cu trenul. Predealul este amplasat intre cinci masive muntoase: Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Muntii Maiului si Fetifoi. Statiunea este extrem de cautata atat iarna, cat si vara, datorita partiilor excelente, a telescaunelor si teleschiurilor, dar si a traseelor montane care pot fi practicate cu plecare din oras.

Azuga

O statiune tot de pe Valea Prahovei este si Azuga, situata la poalele Muntilor Bucegi si Baiului. Turistii care vin la Azuga se bucura de partia Sorica, prima partie din Romania omologata de Federatia Internationala de Schi. Pe langa Sorica, orasul mai pune la dispozitie iubitorilor de schi si alte partii: Cazacu cu lungimea de 1920 de metri, cazacu cu lungimea de 400 de metri, Cazacu cu lungimea de 715 metri, Sorica Sud sau La Stana. Inca din 2007, in statiune exista o telegondola care face legatura cu toate partiile de schi din Azuga. In plus, exista si teleschi, miniteleschi si babyschi.

Lacu Rosu

Statiunea Lacu Rosu este amplasata in Carpatii Orientali si este inconjurata de Muntii Ceahlau si Muntii Hasmasu Mare. Peisajele superbe, carora li se adauga brazii mereu verzi, linistea si aerul curat, constituie locul ideal pentru odihna, recuperare si recreere. In apropiere se afla Lacul Rosu, un lac de baraj natural ce a imprumutat numele si statiunii, precum si Cheile Bicazului, un alt punct de atractie turistic ce nu trebuie ratat.

Straja

Straja este o statiune montana din judetul Hunedoara, aflata la o altitudine de 1440 de metri. Dispune de sapte partii de schi de diferite grade de dificultate, de peste 300 de cabane pentru cazarea turistilor si, bineinteles, ofera oportunitatea realizarii traseelor montane. Accesul se face prin localitatea Lupeni, de unde mai sunt de parcurs 3 kilometri pana la telescaun si 10 kilometri pana in statiune. Drumul este in stare foarte buna in timpul sezonului cald, insa iarna se recomanda urcarea in statiune cu o masina echipata complet pentru iarna, intrucat zapada poate ingreuna sau chiar impiedica accesul.

Arieseni, statiune montana aflata in Tara Motilor

Turstii pot vizita aici Rezervatiile Naturale Cheile Gardisoarei, Pestera Ghetarul de la Vartop, Cascada Varciorog. De asemenea, sunt accesibile turistilor pesterile Coiba Mare si Coiba Mica, Cascada Bucinis, Izbucul Tauzului, Varful Bihorul (1849 de metri), partia de schi dotata cu teleschi etc.

Poiana Marului

Aflata la numai 25 de kilometri distanta de Otelul Rosu, statiunea Poiana Marului din judetul Caras-Severin ofera turistilor peisaje superbe, intr-un cadru pitoresc. Accesul se face dinspre Caransebes, pe DN68 si este practicabil in toate anotimpurile. Statiunea montana este ideala ca destinatie de relaxare si odihna, dar se preteaza si pentru drumetii, plimbari si excursii.

Bran

Celebra prin castelul cu acelasi nume din localitate, statiunea Bran este o destinatie de vacanta foarte populara printre turistii romani, dar si straini. Branul este apreciat pentru frumusetea locurilor din jur, pentru peisajele Muntilor Piatra Craiurilor si a padurilor din imprejurime. Punctul de maxim interes este, insa, Castelul Bran, socotit a fi locul unde a trait si locuit Vlad Tepes sau Dracula. In anul 1920, castelul a fost daruit de catre Consiliul Orasenesc Brasov Reginei Maria, sotia Regelui Ferdinand, pentru contributia sa marcanta la Marea Unire din 1918. Regina Maria a demarat imediat lucrarile de restaurare, transformand vechea constructie intr-un castel veritabil.

Cheia

La 60 de kilometri de Ploiesti, in judetul Prahova, se afla statiunea Cheia. Asezata pe valea Teleajenului, statiunea este marginita de Varful Ciucas, Culmea Zaganu si Muntele Babes-Bobu. Initial, localitatea se numea Teleajenul si apartinea comunei Maneciu-Ungureni. Mai tarziu, asezarea si-a schimbat numele in Cheia, dupa denumirea Manastirii cu acelasi nume, aflata in apropiere.