Specii de pomi de Craciun

Detalii

CategoriiCultura
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12937

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai comune specii de pomi de Craciun sunt cele de pin, brad si molid. De cealalta parte a acestor variante naturale se afla pomii artificiali. Impreuna cu Mos Craciun si sania sa trasa de reni, pomul de Craciun a devenit nelipsit din obiceiurile aceastei sarbatori. Pe langa cadourile de Craciun pentru prieteni si familie, fiecare persoana isi doreste in casa bradul de Craciun. Pe piata exista mai multe tipuri de brazi de Craciun.

Istoria pomilor de Craciun


Chiar daca pomul de Craciun a devenit un simbol al crestinismului, inceputurile sale releva mult mai multe decat religia. Copacii verzi erau folositi pentru a fi pastrate diversele culturi cu mult inainte de aparitia crestinismului. Deoarece isi pastrau frunzele tot parcursul anului, copacii simbolizau prosperitatea. De asemenea, unii oameni obisnuiau sa atarne crengile acestor copaci in casele lor in ideea de protectie impotriva fortelor raului.

Nu exista o explicatie clara cu privire la cum si unde a aparut conceptul de pom de Craciun in crestinism. Cu toate acestea, o multitudine de surse il indica pe Sf. Bonifaciu. Se spune ca el a taiat stejarul lui Donar care a servit lui Thor, zeul nordic al Traznetului. Acest lucru a anulat legitimitatea zeilor nordici la triburile germanice care traiau in Geismar, un oras german. Sf. Bonifaciu a folosit copacul pentru a proclama legitimitatea lui Cristos si de atunci, copacul a devenit un simbol al crestinismului.

Specii de pomi de Craciun din SUA

Exista mai multe specii de pomi de Craciun, atat naturali, cat si artificiali. In ceea ce priveste pomii naturali, soiurile cele mai frecvente sunt cele de brad, molid si pin:

Pinul Alb (White Pine): Desi e cea mai mare specie de brazi din SUA, pinul alb nu este recomandat pentru cei care doresc sa agate ornamente grele. Acest brad are ace moi, flexibile, de culoare verde albastruie, de 2-5 centimetri lungime. Aceasta specie isi pastreaza acele pe tot parcursul sezonului de iarna. Cu toate acestea, este lipsita de mireasma. Insa in comparatie cu alte specii mai aromatice de brazi de Craciun pinul alb provoaca mai putine reactii alergice.

Bradul Fraser (Fraser Fir): Cu crengile sale puternice si ace usor rasturnate, bradul Fraser, originar din SUA si Canada, are aspect piramidal. Acele au o lungime intre 1,5 si 1 cm fapt pentru care acesti brazi sunt mai usor de decorat comparativ cu cei cu ace lungi. Acest arbore are un parfum imbietor, si, de asemenea, isi pastreaza acele pentru intreaga perioada de sarbatoare.

Molidul Alb (White Spruce): Molidul alb are ace scurte, intre 0,5 si 0,75 cm lungime. Acestea sunt dure, cu capete tocite, si crengi robuste. Toate aceste caracteristici fac din acest molid o alegere buna pentru cei care doresc sa puna multe ornamente de Craciun. Desi retentia acelor este buna, acestea emana un miros neplacut atunci cand pica.

Bradul Balsam (Balsam Fir): Bradul Balsam este originar din regiunile nord-estice si nord-centrale din Statele Unite ale Americii. Aceasta specie are ace verzi-albastrui cu o lungime cuprinsa intre 0,75 si 1,5 cm. Ramurile sunt moi, dar suficient de rezistente pentru a putea agata destule ornamente de Craciun. Mireasma dulce ce completeaza lista de caracteristici pozitive claseaza bradul balsam pe lista speciilor favorite de brazi de Craciun.

Pinul Scotch (Scotch Pine): Introdus in Statele Unite de catre colonistii europeni, acest arbore a devenit o specie foarte populara de pom de Craciun. Cu ace luminoase verzi, de aproximativ 1 cm lungime, acest arbore are o retentie a acelor excelenta, deoarece acestea nu cad nici macar atunci cand pomul e uscat. Cu aspectul sau proportionat si crengi puternice, aceasta specie este o optiune excelenta pentru decorarea pomului de Craciun.

Alte specii de pomi de Craciun

* Molidul Colorado Blue
* Chiparosul Leyland
* Pinul de Virginia
* Bradul Douglas
* Cedrul Rosu de Est
* Bradul Noble.

In partea opusa a pomilor naturali de Craciun se afla cei artificiali disponibili in diferite variante pe piata. Primul pom artificial de Craciun a fost fabricat in Germania in timpul secolului XIX din pene de gasca. De la perii de par la aluminiu, pomii de Craciun sunt in prezent realizati din fibra optica. Decorarea pomului de Craciun este un obicei de care se bucura toata lumea. Pomul de Craciun a evoluat de la un simbol al religiei la un motiv pentru toti membrii familiei de a se reuni si a-l decora impreuna.