Sisteme de scriere - scriere logografica

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3799

Voteaza & Distribuie

Descriere

O logograma este un singur caracter ce reprezinta un cuvant. Majoritatea caracterelor chinezesti sunt clasificate ca si logograme.


Datorita faptului ca fiecare reprezinta un singur cuvant, multe logograme sunt necesare pentru a scrie toate cuvintele dintr-o limba. Vastul sir de logograme si memorarea tuturor sunt marile dezavantaje ale sistemului logografic asupra sistemului alfabetic. Datorita faptului ca aceste caractere sunt simboluri, aceste sisteme logografice pot fi folosite, teoretic, si in alte limbi. Practic insa, acest sistem de scriere poate fi folosit numai pentru limbile inrudite cu limba chineza, precum dialecte chinezesti, deoarece constrangerile reduc portabilitatea unui sistem logografic.


Limbile coreeana si japoneza folosesc sistemul de scriere logografic chinezesc si multe simboluri au aceeasi semnificatie, dar este totusi diferit deoarece un text chinezesc este greu de inteles pentru un cititor japonez sau corean.


Majoritatea limbilor nu folosesc numai un sistem logografic complet, insa multe folosesc cateva logograme. Ca si exemplu poate fi dat numerele arabice. Toata lumea ce foloseste aceste simboluri intelege ceea ce 1 inseamna, chiar daca unii il numesc unu, uno, one sau ichi. Alte logograme include ampersand-ul &, folosit ca si simbol pentru conjuctia "si" sau simbolul @.


Logogramele sunt cateodata numite ideograme, un cuvant de ce se refera la un simbol ce reprezinta idei abstracte, dar lingvistii incearca sa nu-l foloseasca deoarece chinezii foloses componente semantic-fonetice, simboluri ce includ un element cu o anumita semnificatie, iar elementul reprezinta pronuntia.


Cele mai importante sisteme de scriere logografice moderne sunt cel chinezesc, ce foloseste caractere ce prezinta modificari in limba chineza, japoneza, coreana, vietnameza sau in alte limbi asiatice. Vechii egipteni foloseau hieroglife, iar sistemul mayas este de asemenea un sistem de scriere logografic.