Servere si Protocoale

Detalii

CategoriiIT
TaguriWebmasteri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17520

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca ar fi sa facem o clasificare a serverelor dupa functia pe care acestea o realizeaza, am putea sa le grupam in urmatoarele categorii: - Servere de fisiere = furnizeaza fisiere la cererea clientului, spre exemplu un depozit de documente (in engleza "document repository"). - Servere de baze de date = acestea stocheaza colectii mari de date structurate sub forma unor baze de date; totodata furnizeaza servicii de interogare a acestora folosind SQL. - Servere de groupware = faciliteaza unui grup de participanti sa lucreze impreuna intr-un mediu partajat. - Servere WWW = sunt servere de fisiere care contin componentele unui site WWW. Accesul la ele se face printr-un program client special numit Navigator (in engleza "browser"). - Servere de posta electronica = permit receptia, stocarea si trimiterea de mesaje prin posta electronica. - Servere de obiecte = stocheaza obiecte si permit programelor client sa trimita mesaje acestor obiecte. - Servere de imprimare = furnizeaza clientilor servicii de imprimare. - Servere de aplicatii = sunt servere dedicate uneia sau mai multor aplicatii particulare si contin programele dedicate aplicatiei respective.

Middleware - este un termen destul de vag ce se refera in general la toate nivelurile software intemediare care sprijina comunicatia dintre un client si un server. Un middleware furnizeaza un set standard de interfete pentru o colectie de resurse distribuite disparate, eterogene si proprietare. Astfel dezvoltatorii isi vor interfata aplicatiile cu partea de middleware in loc de interfetele de nivel coborat ale resurselor proprietare. Un exemplu de middleware este software-ul care interfateaza un program navigator de sistemul WWW. O tehnologie foarte raspandita este middleware-ul orientat pe mesaje - MOM (in engleza "message oriented middleware"). MOM gestioneaza tranzactiile dintre un client si un server prin intermediul unor cozi care stocheaza mesajele transmise intre clienti si serveri.

Un exemplu de MOM este WebSphere MQ dezvoltat de IBM (fost MQ Series). WebSphere MQ gestioneaza transferul de mesaje intre clienti si serveri si stie sa prelucreze patru tipuri de mesaje: datagrame - mesaje unidirectionale, mesaje de cerere, mesaje de raspuns si mesaje de raportare. WebSphere MQ este un lider in domeniul platformelor middleware pentru integrarea aplicatiilor de e-business. Din punt de vedere al functionalitatii retelei Internet, principalele protocoale ele acestei retele de subretele de servere sunt:

- Telnet = permite accesul la distanta al unui calculator utilizator conectat la Internet la un alt calculator utilizator conectat la randul sau la Internet, cu conditia ca utilizatorul care acceseaza sa aiba drept de acces la calculatorul accesat. - FTP si TFTP = protocoale de transfer de fisiere intre calculatoare. - SMTP = protocol pentru transferul postei electronice intre calculatoare. - Kerberos = protocol pentru transferul confidential de date intre calculatoare. - SNMP = protocol pentru monitorizarea si administrarea retelelor de calculatoare. - DNS = protocolul care permite denumirea simbolica a calculatoarelor conectate la Internet. - NFS = colectie de protocoale care permite accesul transparent la fisierele si directoarele dintr-o retea de calculatoare. - TCP = protocol orientat pe conexiune care permite transferul sigur si fiabil al datelor intre procesele aplicatiilor ce ruleaza pe calculatoare conectate la Internet. - UDP = protocol neorientat pe conexiune cu functie oarecum similara cu TCP, dar care nu garanteaza transferul sigur al datelor. - IP = protocol ce asigura transferul pachetelor intre calculatoarele conectate la Internet.

- ICMP = protocol de transfer a informatiilor de comanda si eroare intre componentele retelei. - ARP si RARP = protocoale ce asigura corespondenta directa si inversa intre adresele hardware si adresele Internet ale calculatoarelor conectate la Internet. - POP3 = protocol simplu pentru posta electronica, in virtutea caruia clientii pot trimite si citi posta electronica de la un server POP3. - IMAP = o versiune mai complicata a protocolului POP3. Observatie: Programarea interactiunii dintre un client si un server de posta electronica la acest nivel (protocol de comunicatie) este perimata. In prezent se folosesc biblioteci cu un inalt grad de abstractizare, fapt ce usureaza munca si nu necesita cunoasterea in detaliu a unui protocol de posta electronica. Un exemplu foarte bun in acest sens il constituie pachetul JavaMail.