Semnificatiile ascunse ale unor piese, legende urbane

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3652

Voteaza & Distribuie

Descriere

Semnificatii ascunse ale unor piese grele din muzica pop-rock, precum si mesajele subliminale ascunse intre frecventele sonore ale acestora, dezvaluite, intotdeauna, numai prin derularea lor inversa, au fost obiectul a numeroase teorii conspirationiste si legende urbane.


Multe dintre ele raman, inca, niste chestiuni interpretabile, ca orice semnificatie, insa cateva dintre aceste mistere par sa se fi lamurit. Pentru ca textierii sunt mai atenti la rime si ritm decat la intelesul textului cantecului, intre cuvinte este intotdeauna loc pentru abstract si ezoteric. Depinde ce vrei sa descoperi. Aceasta ar putea fi una dintre cauzele pentru care multe dintre piesele clasice ale muzicii pop-rock au intelesuri alternative, uneori sumbre, despre care fanii insista sa afirme ca sunt adevarate. Iata niste exemple:




coperta Hotel California


coperta album Hotel California



1. Hotel California – satanism. Cand piesa Hotel California (The Eagles) a fost lansata in 1976, nimeni nu a inteles exact despre ce era vorba. Textul vorbea despre „kill the beast" (ucide fiara) si „stab it with their steely knives" (o injunghie cu cutitele lor de otel), memorabil fiind si pasajul „You can check out anytime you like, but can never leave" (poti iesi oricand doresti, dar nu poti pleca niciodata). Cuvinte care au dat apa la moara unor interpretari din cele mai terifiante.



Iar personajul aflat la balcon, in fotografia de pe coperta albumului Hotel California a fost identificat drept Anton LeVey, parintele asa zisei biserici satanice. S-a decretat ca intregul cantec este dedicat lui LeVey, iar acest „adevar" persista si astazi. Membri formatiei The Eagles au explicat ca, de fapt, in tot albumul este vorba de lacomia si hedonismul din industria muzicala a anilor ’70 si de „puscaria" toxica in care se afundasera si ei: droguri, bani si femei. Iar fotografia exprima „pierderea inocentei si decadenta". The Eagles dixit! La o analiza mai atenta a fotografiei din patio-ul Hotelului California, unde se adunase toata trupa, reiese ca personajul „chel si cu un cioc dracesc" este o femeie care, pur si simplu, venise sa vada „ce este", nefiind invitata sa participe la compozitie.


2. Lucy in the Sky with Diamonds – LSD! Cantecul Beatles a fost identificat, cu decenii in urma, drept declaratia aproape pe fata a celor 4 Faimosi ca sunt adeptii consumului de LSD si drogurilor. „Acest cantec este dedicat, in secret, acidului – LSD". Daca examinezi titlul piesei, asta iese: LSD. De fapt, cantecelul este dedicat unei fete, Lucy. Fiul lui John Lennon, Julian, a desenat portretul celei mai bune prietene a sa, Lucy, inconjurata de diamante, pe cer, iar lui John i-a placut suficient de mult incat sa dea titlul unui cantec. Socant, nu? Cei patru Beatles au admis ca au folosit droguri si chiar si LSD, insa asta nu are nimic comun cu Lucy in the Sky with Diamons. John Lennon a explicat ulterior:



„A fost ceva inconstient, care s-a transformat in… LSD. Pana cand n-a sesizat cineva potriveala de initiale, nici nu m-am gandit la asta."



Acestea ar fi doua dintre cele mai notorii piese cu textele interpretate potrivi inspiratiei fiecaruia, in vreme ce hit-ul formatiei Queen, An Other One Bites The Dust, a fost acuzat ca ascunde un mesaj subliminal, Start smocking marijuana, perceput fara voie, dar deconspirat prin derulare inversa a inregistrarii.



Exista numeroase exemple de acest fel de acuzatii la adresa muzicii pop-rock, precum si efecte tamaduitoare despre care se vorbeste mai putin. Unul ar fi asa numitul Kenny Rogers Effect, despre care neurologii stiu ca poate ajuta la recuperarea vorbirii de catre persoanele afectate de atacuri cerebrale, sau, macar, atenua consecintele unui astfel de atac. Este vorba de efectele curative ale muzico-terapiei, intonatiei melodice, care pot ajuta la transferul abilitatilor emisferei cerebrale stangi a pacientilor afectati de atacuri cerebrale, in partea dreapta a creierului. Asadar, fanii interpretarilor senzationale vor gasi semnificatii ascunse si intr-un menuet de Mozart.