Sculpturi celebre

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari26579

Voteaza & Distribuie

Descriere

De-a lungul secolelor, marii artisti ai lumii au lasat omenirii mosteniri culturale nepretuite. Arta sculpturii a dat nastere unor capodopere care, prin maretia, valoarea si spectaculozitatea lor, au devenit faimoase. Iata cateva dintre sculpturile celebre ale lumii, unele apartinand Antichitatii, altele fiind creatii ale artei moderne.

Discobolul lui Miron

Discobolul lui Miron

Discobolul lui Miron

Discobolul lui Miron este o capodopera a Antichitatii Grecesti, ce dateaza din perioada 460-450 I.Hr. Din pacate, originalul grecesc din bronz nu mai exista, insa a devenit celebru prin numeroasele copii realizate in marmura de artistii Imperiului Roman, atat la scara reala, cat si redimensionate.

Celebra sculptura exprima forta si energia atletica in cel mai armonios si echilibrat mod. Desi, in prezent, se considera ca pozitia aruncatorului este nefireasca si reprezinta o maniera ineficienta de a arunca discul, sculptura constituie un model de rigurozitate in redarea fiecarui muschi incordat de pe corpul atletului.



Sarutul, de Auguste Rodin{title}

Sarutul, de Auguste Rodin

Sarutul, de Auguste Rodin

Sarutul, de Auguste Rodin

Sarutul este o sculptura celebra realizata de sculptorul francez Auguste Rodin in 1889. Initial, a purtat numele de Francesca da Rimini, personajul feminin din Infernul lui Dante care se indragosteste de fratele sotului ei, Paolo. Surprinsi de sotul innebunit de gelozie, cei doi indragostiti sunt ucisi de acesta.

Sculptura ii infatiseaza pe cei doi imbratisati, pe cale sa se sarute, insa buzele lor nu se ating. Acest fapt sugereaza ideea ca au fost intrerupti din actul lor erotic si ca si-au gasit implinirea fara ca sarutul sa se consume. La vremea la care a fost prezentata, sculptura celebra a creat controverse prin incarcatura erotica. Rodin, insa, a marturisit ca opera sa de arta este un omagiu adus femeilor si cuplurilor in general.



Pieta, de Michelangelo Buonarroti{title}

Pieta, de Michelangelo Buonarroti

Pieta, de Michelangelo Buonarroti

Pieta, de Michelangelo Buonarroti

Capodopera a Renasterii, Pieta este o sculptura celebra apartinandu-i lui Michelangelo ce se regaste in Basilica San Pietro din Vatican. Opera a fost realizata la comanda si sustinerea financiara a cardinalului francez Jean de Billheres si este singura creatie a lui Michelangelo pe care acesta si-a inscriptionat numele

Este realizata in marmura de Carrara si a fost creata initial pentru ornamentarea monumetului funerar al cardinalului. Ulterior, a fost mutata in Basilica de la Vatican. O infatiseaza pe Fecioara Maria, acoperita de un vesmant, tinandu-l in brate pe Iisus, pe muntele Golgota. Michelangelo a dorit, prin sculptura sa, sa surprinda nu neaparat ideea de moarte venita prin crucificare, ci viziunea religioasa a legaturii omului cu Dumnezeu prin figura senina si linistita a Fiului Domnului.



Ganditorul, de Auguste Rodin{title}

Ganditorul, de Auguste Rodin

Ganditorul, de Auguste Rodin

Ganditorul, de Auguste Rodin

Auguste Rodin este autorul mai multor sculpturi devenite celebre in timp. Ganditorul, statuie sculptata in marmura si bronz, se afla in prezent in Muzeul Rodin din Paris si a fost afisata pentru prima data in anul 1902. Exista circa 20 de alte mulaje originale ale sculpturii, alaturi de diferite alte versiuni.

Sculptura infatiseaza un barbat ce mediteaza adanc, preocupat si macinat de zbuciumuri interioare puternice. A fost denumita initial "Poetul" si gandita pentru a reprezenta o figura emblematica a intelectului si a poeziei totodata.



Domnisoara Pogany, de Constantin Brancusi{title}

Domnisoara Pogany, de Constantin Brancusi

Domnisoara Pogany, de Constantin Brancusi

Domnisoara Pogany, de Constantin Brancusi

Cunoscuta si sub denumirea franceza de Mademoiselle Pogany, sculptura a fost realizata in cinci versiuni din marmura si bronz, intre anii 1913-1933. Numele capodoperei provine de la pictorita Margit Pogany, ce i-a fost, timp de cateva luni, model si iubita sculptorului. In prezent, sculptura celebra se afla la Philadelphia Museum of Art din Philadelphia, Statele Unite ale Americii.



Venus din Milo{title}

Venus din Milo

Venus din Milo

Venus din Milo

Cunoscuta si sub denumirea de Afrodita din Milo, Venus este o sculptura ce apartine Antichitatii Grecesti si, in acelasi timp, una dintre cele mai faimoase capodopere ale Greciei antice. Este realizata din marmura si o intruchipeaza pe Afrodita sau Venus (pentru romani), zeita frumusetii si a iubirii.

Se crede ca sculptura celebra este creatia lui Alexandros din Antiohia, desi, in trecut, a fost in mod eronat atribuita sculptorului Praxiteles. In prezent, capodopera poate fi admirata la Muzeul Luvru din Paris.



David, de Michelangelo Buonarroti{title}

David, de Michelangelo Buonarroti

David, de Michelangelo Buonarroti

David, de Michelangelo Buonarroti

O alta capodopera a Renasterii, tot a lui Michelangelo, este David. A fost creata intre 1501 si 1504 si reprezinta o celebra figura biblica, David, care, in timp, a devenit simbol al apararii libertatilor civile. Nudul este realizat din marmura si, pana la un anumit moment, era incrustata cu aur.

In 1991, statuia a suferit o mica distrugere dupa ce un vizitator a lovit-o cu un ciocan ascuns in haina. In urma acestui eveniment nefericit, degetele de la piciorul stang au fost afectate.



Statuia Libertatii{title}

Statuia Libertatii

Statuia Libertatii

Statuia Libertatii

Statuia Libertatii este o celebra sculptura neoclasica plasata in Liberty Island, in orasul New York. Creatia apartine lui Frederic Bartholdi si este un dar oferit de Franta Statelor Unite ale Americii. Statuia, simbol al libertatii si totodata al orasului New York, o infatiseaza pe Libertas, zeita romana a libertatii, ce tine in mana o torta si o carte de legi pe care este inscriptionata data Declaratiei de Independenta, 4 iulie.



Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu-Jiu{title}

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu-Jiu

Masa Tacerii

Masa Tacerii, din Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu-Jiu

Parcul din Targu-Jiu gazduieste cele trei sculpturi celebre ale lui Constantin Brancusi: Coloana fara sfarsit, Masa Tacerii si Poarta Sarutului. Masa Tacerii este sculptata in calcar si reprezinta masa la care combatantii stau inainte de inceperea bataliei. Poarta Sarutului este lucrata in travertin, in vreme ce Coloana fara sfarsit este realizata din 17 module din fonta. Ansamblul a fost inaugurat in anul 1938 si reprezinta o capodopera a sculpturii contemporane.