Sarcina si hepatita B

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5089

Voteaza & Distribuie

Descriere

La aceasta intrebare, raspunsul, din pacate, este da. Copiii pot lua hepatita B de la mame in timpul sarcinii. De altfel este unul dintre cele mai raspandite cai de transmitere a virusului. Daca mama este infectata, i se pot administra, in perioada sarcinii, injectii intramusculare cu imunoglobulina specifica VHB si astfel se impiedica infectarea fetusului. Aceasta solutie nu este 100 % eficienta si un procent de 10-20% dintre copilasi preiau virusul de la mame.

In cazul in care vaccinul impotriva hepatitei B este administrat in timpul sarcinii, el nu duce la aparitia niciunor malformatii ale fatului, nici la pierderi de sarcina pentru ca este foarte imunogen si protejeaza copii in perioada imediata nasterii. Medicii inca sunt destul de rezervati in administrarea unor vaccinuri in timpul sarcinii, insa vaccinul impotriva hepatitei B este unul pe care il recomanda si este unul dintre putinele care nu ii fac rau mamei. Exista insa o chestiune de care trebuie sa se tina cont daca sunteti insarcinata si aveti hepatita B. Daca va infectati cu virusul in ultimul trimestru al sarcinii, copilul dvs. se poate naste prematur. Un numar destul de ridicat de femei contacteaza virusul in ultimele zile ale sarcinii si este foarte probabil sa il transmita si copilului.

Daca nou-nascutul nu a contactat hepatita B in timpul sarcinii, se ridica alte intrebari: risca sugarii pierderea imunoprofilaxiei daca sunt alaptati de mame purtatoare de virusul hepatitei B?

Mai pozitiv si imbucurator, raspunsul la aceasta intrebare e NU. Teste recente au demonstrat ca bebelusii alaptati de mame infectate cu hepatita B au ramas neinfectati. O imunoprofilaxie adecvata implica administrarea imunoglobulinei specifica VHB-ului si vaccinul impotriva ei. S-a constatat ca alaptatul la san nu are consecinte asupra imunoprofilaxiei copilului si nu ii cauzeaza esecul. De asemenea, alaptatul la san nu influenteaza raspunsul vaccinului antihepatic intr-o maniera negativa.

Hepatita B este o boala a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume. Infectia poate fi acuta sau cronica si simptomele sunt febra, o stare generala de rau, oboseala, sensibilitate abdominala si cresterea enzimelor hepatice. Tratamentul impotriva hepatitei B este menit sa ofere un confort si pacientii se intremeaza intr-o perioada de 8 saptamani in cazul unei crize acute fara sa aiba complicatii pe termen lung.