Sarbatoarea Martisorului

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBulgaria
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8066

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sarbatoarea Martisorului

La data de 1 martie in Romania se celebreaza sarbatoarea "Martisorul". De ziua "Martisorului" noi uram tuturor toate cele bune si o primavara frumoasa si le daruim celor dragi cate un martisor - simbol al puritatii inimii si sufletului.

Niciun anotimp nu este mai frumos decat primavara. In multe locuri din lume acest anotimp este sarbatorit in fel si chip, dar nici un festival sau sarbatoare nu este mai impresionant decat martisorul din Europa de Est, Moldova, Romania, Rusia si Bulgaria.

Legenda martisorului este miraculoasa,cu atit mai mult ca exista mai multe variante a ei. Doua legende frumoase care dateaza de multi ani in urma povestesc urmatoarele:

1. Odata soarele cobora intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu. Dar intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborit. Slabit de puteri si ranit, tanarul eliberasera Soarele. Acesta se ridica pe cer inveselind si bucurand lumea. A reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs in zapada. Pe cand acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pina si ultima picatura de sange se scursesera in zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

2. Conform unei legende populare, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Ea a hotarat sa-l ajute si a inceput a da la o parte zapada si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea. Ghiocelul a inghetat imediat. Primavara a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a ranit la un deget din cauza radacinilor. Din deget s-a prelins o picatura de sange fierbinte care, cazand peste floare, a facut-o sa reinvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.

Martisorul este o traditie unica in sud-estul Europei. Pe langa romani, mai toate popoarele din Balcani il sarbatoresc. Felul in care e sarbatorit face insa ca fiecare martisor sa fie unic in fiecare tara.

Traditiile martisorului in diferite tari:

MARTENITA. Bulgarii pretuiesc peste masura sarbatoarea martisorului si sustin chiar ca originea obiceiului provine de la ei, de unde ar fi fost preluata si de alte popoare din Balcani. Argumentul lor este o legenda bulgara, care spune ca Huba si fratele sau, Boian, se aflau in prizonierat cand hanul Asparuh le-a trimis un soim legat cu un fir de ata alba, pentru a le da de stire ca ii va ajuta sa evadeze. Cei doi au reusit sa fuga, insa, in apropiere de malul Dunarii, Boian a fost ucis. Huba a dat drumul soimului care avea legat de picior firul de ata alba inrosit de sangele lui Boian, pentru a-l instiinta pe Asparuh despre moartea fratelui sau. La aflarea vestii, de durere, hanul bulgar a poruncit soldatilor sai sa poarte un fir de lana alba si unul de lana rosie pentru a-i feri de necazuri. Acest lucru s-ar fi intamplat la 1 martie 681.

In Bulgaria, martisoarele sunt oferite si barbatilor, de obicei sub forma unui snur alb cu rosu, simplu. Nici animalele nu sunt mai prejos. In satele mici din munti, oamenii le pun martisoare pisicilor, mieilor, cailor, caprelor, iar casele au si ele propriul martisor. In anumite regiuni din Bulgaria, martisoarele sunt purtate in functie de statutul social: fetele nemaritate in partea stanga a rochiei, fetele batrane, la degetul mic al mainii stangi, iar barbatii casatoriti, la soseta dreapta. Martenita, cum sunt denumite martisoarele in bulgara, au fost acceptate din timpuri stravechi, ca o amuleta speciala, care te poate proteja de spiritele rele. Si acum bulgarii cred ca vor fi sanatosi tot anul daca poarta martenita, zicala de baza fiind: "Daca nu porti martisor, Baba Marta va aduce spiritele rele in casa ta". Baba Marta, ca si Baba Dochia a romanilor, personifica primavara. Conform traditiei bulgare, Baba Marta este o batrana capricioasa si neputincioasa, care se sprijina intr-un bat de fier. Din acest motiv, in fiecare an, la sfarsitul lui februarie, bulgarii fac curatenie generala in case, deoarece Baba Marta nu viziteaza decat casele ingrijite!

La cele doua fire de matase rasucite intre ele se ataseaza monede, par din coada de cal, margele, usturoi, carcase de melci si altele, care formeaza amuleta. Deoarece martenita (marta, marticika, gadaluska, kicilka – in functie de zona), cum sunt denumite martisoarele in bulgara, a fost acceptate din timpuri stravechi ca o amuleta speciala, care te poate proteja de spiritele rele. De ceva vreme romanii se tot mira: "La bulgari, si barbatii primesc martisoare!". Ei bine, da, asa este, in Bulgaria, mar­tisoarele nu sunt oferite numai fetelor, ci si baietilor – de obicei sub forma unui snur alb cu rosu, simplu. Dar si in Moldova exista zone in care fetele confectioneaza martisoare si le ofera alesilor lor. Si in Bucovina la fel.

BABA MARTA

Poate cã sãrbãtoarea cea mai spectaculoasã din calendarul popular al bulgarilor o reprezintã Baba Marta. In data de 28 sau 29 februarie (depinde cum cade, dacã este an bisect sau nu) copiii aprind din tulei si din tot ce se poate aprinde un foc mare - mare, cat se poate de mare.

MASELNITA (? 1/4 ??N??>>?u? 1/2 ?,N???). 8 februarie. Martisorul in Federatia Rusa dateaza din vremuri pagane si este o sarbatoare a revenirii primaverii. Mesele imbelsugate sunt obiceiuri care trebuie sa insoteasca aceasta traditie.

Clatitele sunt preparatele cele mai importante. Acestea sunt rotunde, galbene si calde, la fel ca si soarele. Sunt servite cu unt, ciuperci sau peste (cel mai adesea, nisetru). Sarbatoarea se incheie cu arderea unei sperietori, care simbolizeaza arderea iernii de anotimpurile calde. Ultima zi a Maselnitei este numita si "Ziua iertarii". Atunci, toti trebuie sa ceara iertare celorlalti pentru greselile comise si sa fie mai ingaduitori cu cei care gresesc fata de ei.

MARTISORUL. 1 martie. In Romania este o traditie veche de peste 8000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale acestei sarbatori au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinti . Martisorul este format din doua snururi impletite asemenea ADN-ului. Rosul inseamna iubirea, iar albul divinitatea. Sarbatoarea Martisorului simbolizeaza renasterea vietii, reintoarcerea la viata. Exista cercetatori care cred ca e vorba despre reintoarcerea la viata dupa Potopul Biblic.