Sado - arta japoneza a ceaiului

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5763

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista cateva scoli de Sado, arta japoneza a ceaiului, cunoscuta si ca Chanoyu. Ceaiul, in acest caz O-cha (ceaiul verde), face parte din cultura japoneza. Beneficiile sale sunt raspandite si acceptate in toata lumea. Studiul ceremoniei ceaiului este si acum considerat ca facand parte din buna educatie a unei tinere domnisoare. Toate acestea au facut ca vechea arta sa se pastreze pana in ziua de azi in Japonia.


Ceai verde


Ceai verde


Ritualele timpurii implica ceaiul ca facand parte din meditatiile budiste inca din secolul 6. Mai tarziu, in perioada Kamakura (1185-1333), un preot japonez numit Eisai, a introdus semintele de ceai care au devenit sursa ceaiului japonez din ziua de azi. Un secol mai tarziu, preotul Eizon si calugarul Rikkyu au promovat ceremonia ceaiului. Shuko, un ucenic de-al lui Rikkyu, a devenit un profesionist in arta ceailui pe vreame shogun-ului Ashikaga Yoshimasa, in locuinta caruia (acum cunoscuta ca Ginkakuji sau Templul Pavilionului de Argint din Kyoto) a fost construita prima camera pentru facerea ceaiului.


Radacinile scolilor importante din ziua de azi pot fi urmarite pana la maestrul ceaiului Sen No Rikyu (1522 – 1591). Cu trecerea timpului, ceremonia ceaiului a fost rafinata si a dobandit o infatisare mai mult japoneza decat chinezeasca. Fii nepotului lui Rikyu, Sotan, si-au intemeiat propriile scoli: Ura Senke pentru oamenii de jos, Omote Senke pentru aristocrati si Mushanokoji Senke, in care se punea valoare pe principiul wabi( wabi este un principiu moral si estetic, cu accent pe viata linistita). Scoala Ura Senke continua sa infloreasca si in ziua de azi, incuranjand schimbul cultural prin intermediul ceremoniei ceaiului.


Chaji sau ceremonia ceaiului este tinuta in mod normal intro camera a ceaiului, numita cha-shitsu. In alte timpuri, aceasta consta intr-o alta cladire mai mica, separata, intr-un colt pitoresc si linistit a unei gradine traditionale. Aceste structuri mai pot fi vazute si azi in parcuri, castele sau gradinile templelor. Un astfel de exemplu este casa ceaiului Shokintei de la Katsura.


Casa ceaiului


Loc pentru ceremonia ceaiului