Robert Koch

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4712

Voteaza & Distribuie

Descriere

Robert_KochRobert Koch, medic german, s-a nascut pe 11 decembrie 1843 la Clausthal si este renumit pentru descoperirea bacteriei responsabile pentru tuberculoza, care ii poarta numele: „bacilul lui Koch". Este unul dintre fondatorii bacteriologiei.



El a studiat stiintele naturale si medicina la Göttingen, si l-a avut ca profesor pe Jacob Henle, aparator al teoriei germenilor de boli infectioase, inca din 1840. Koch devine medic asistent la spitalul din Hamburg.



Avand o minte deschisa, Koch se intereseaza si de arheologie, antropologie si parazitologie.



In 1876 este primul care recolteaza cu succes bacilul antraxului descoperit in 1850 de catre francezii Rayer si Davaine. Cu aceasta ocazie, dezvolta mai multe tehnici noi de colorare, cultivare si identificare a organismelor.



In 1880, Robert Koch ajunge seful laboratorului de bacteriologie din Berlin.



In 1882, izoleaza bacilul de tuberculoza prin dezvoltarea unei metode in vitro si prin reproducerea bolii la animalele carora li s-a cultivat tulpina, dovedind ca germenul este responsabil pentru boala si invalidand teoria celulara a lui Virchow. Acest organism a primul numele lui, „bacilul Koch", dar numele sau stiintific este Mycobacterium tuberculosis. Aceasta descoperire a dus la utilizarea masurilor de igiena pentru a lupta impotriva transmiterii bolii. Mai ales ca tuberculoza nu este imunizanta, Koch nu crede in posibilitatea unui vaccin. Prin urmare, incearca sa gaseasca un tratament pe care spera sa-l gaseasca intr-un produs extras din bacilul pe care il dezvolta, tuberculina. In 1890 anunta esecul experimentului.Perseverand, prezinta in anul 1897 o a doua versiune a tuberculinei, care se va dovedi, de asemenea, ineficienta si periculoasa - chiar fatala. Cu toate acestea tuberculina era folosita la diagnosticarea bolii.



In 1883, in timpul unei expeditii in Egipt, Koch izoleaza agentul microbian de holera (Vibrio cholerae), cu ajutorul lui Gaffky si al lui Bernhard Fischer. De fapt, el refacea o descoperire deja publicata de Filippo Pacini in 1854. Demonstreaza, la scurt timp dupa, rolul apei in transmiterea bolii, rol deja evidentati in 1855 de catre John Snow.



Koch se va concentra in special pe antrax, pe pesta bovina si cabalina cu intoxicatie de plumb. Darsi pe boli cum ar fi malaria, babesioza si boala somnului.



Robert Koch a primit Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie in 1905 pentru munca sa legata de tuberculoza. A devenit membru al Royal Society pe 4 marie 1897, iar pe 27 mai 1910 moare de atac de cord.