Riscurile avortului

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4720

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cel mai frecvent, avortul implica o interventie chirurgicala. Ca orice forma de interventie chirurgicala, exista riscuri asociate cu procedura. In cazul avortului, aceste riscuri cresc dramatic cu cat sarcina este mai avansata. Aproximativ 10% dintre femeile care aleg sa se supuna unui chiuretaj vor suferi complicatii imediate, dintre care aproximativ o cincime (2%) pun viata in pericol.

Riscuri imediate pentru sanatate
* Moartea
- femeile care au facut un avort sunt de aproximativ patru ori mai predispuse sa moara in anul urmator decat femeile care isi duc sarcinile la termen.

* Perforarea uterului
- aproximativ 2% din pacientele care au facut avort pot suferi de perforarea uterului, dar cele mai multe dintre aceste leziuni vor ramane nediagnosticate si netratate, daca nu isi fac un test de vizualizare laparoscopica.

* Rani pe colul uterin
- ranile semnificative pe colul uterin, care necesita suturi, apar in cel putin un procent dintre avorturile din primul trimestru. Laceratii mai mici sau micro-fracturile, care in mod normal nu ar fi tratate, pot duce, de asemenea, la daune reproductive pe termen lung.

* Boala inflamatorie pelvina (BIP)
- 23% dintre pacientele care au o infectie cu chlamydia in momentul avortului vor dezvolta BIP in termen de 4 saptamani. Aproximativ 20-27% dintre pacientele care solicita avortul au infectie cu chlamydia. Aproximativ 5% dintre pacientele care nu sunt infectate cu chlamydia dezvolta BIP in termen de 4 saptamani dupa avortul in primul trimestru.

* Endometrita
- aparitia infectiilor tractului genital in urma avortului este de pana la 5% pentru avorturile din primul trimestru si pana la 18% in al doilea trimestru. Endometrita este un risc post-avort pentru toate femeile, dar mai ales pentru adolescente, care sunt de doua ori mai predispuse decat femeile de 20-29 de ani.

Riscuri pe termen lung
* Cancerul de san
- riscul de a face cancer de san aproape se dubleaza dupa un avort si creste chiar mai mult la doua sau mai multe avorturi.

* Cancerul de col uterin, ovarian si la ficat
- femeile care au facut un avort se confrunta cu riscul 2-3% sanse sa faca cancer de col uterin, comparativ cu femeile care nu au avortat, iar femeile cu doua sau mai multe avorturi se confrunta cu un risc de 4-5%. Si cancerul ovarian si cel la ficat au fost legate de avorturi unice sau multiple.

Riscuri pentru viitoarele sarcini
* Nastere inainte de termen
- femeile care au avut unul, doua sau mai multe avorturi anterioare au de doua ori mai multe sanse ca nasterea sa se intample inainte de termen lung.

* Placenta previa
- avortul creste de 7-15 ori riscul de placenta previa in sarcinile urmatoare (o conditie medicala care pune in pericol atat viata mamei cat si a copilului). Dezvoltarea anormala a placentei ca urmare a deteriorarii uterului creste riscul malformatiilor fetale, al mortii perinatale si a sangerarii excesive in timpul travaliului.

* Sarcina ectopica
- avortul este semnificativ legat de un risc crescut de sarcini ectopice ulterioare. Sarcinile ectopice, la randul lor, pun viata in pericol si pot avea ca rezultat reducerea fertilitatii.