Richard Wagner

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8435

Voteaza & Distribuie

Descriere



Richard Wagner


Richard Wagner



Compozitorul german Richard Wagner a fost una dintre cele mai importante figuri ale muzicii secolului al XIX-lea. Wagner a fost, de asemenea, o figura cruciala in istoria culturii si pentru criticile si polemicile sale si, de asemenea, pentru scrierile care atacau anumite convingeri deja stabilite.


Primii ani de viata

Wilhelm Richard Wagner s-a nascut la 22 mai 1813, in Leipzig, Germania, intr-o familie din clasa de mijloc. A crescut impreuna cu opt frati, iar cand tatal sau, Friedrich, a murit la scurt timp dupa nasterea lui Richard, mama sa, Johanna, s-a casatorit in acelasi an cu Ludwig Geyer. Inca exista controverse daca Geyer, un actor calator, a fost sau nu adevaratul tata al lui Wagner. In copilarie, compozitorul a manifestat putin talent si aproape nici un interes pentru nimic, cu exceptia scrierii de versuri.



Pregatirea muzicala a lui Wagner a fost in mare masura lasata la voia intamplarii pana cand a implinit 18 ani, cand a studiat muzica pentru un an cu Theodor Weinlig in Leipzig. Si-a inceput cariera in 1833 ca director coral in Würzburg si si-a compus primele lucrari imitand compozitii romantice germane. Ludwig van Beethoven a fost idolul sau in aceasta perioada.


Primele lucrari ale lui Richard Wagner

Wagner a scris prima sa opera, Die Feen (Zanele), in 1833, dar nu a fost reprodusa pana dupa moartea compozitorului. A fost directorul muzical al teatrului din Magdeburg intre 1834 si 1836, unde urmatoarea sa opera, Das Liebesverbot (Dragostea interzisa), se baza vag pe piesa Masura pentru masura a lui William Shakespeare. In acel an s-a casatorit cu Minna Planner, o cantareata-actrita activa in viata teatrala locala.



In 1837 Wagner a devenit primul director muzical al teatrului din Riga, Rusia (in prezent capitala Letoniei), unde a ramas pana in 1839. Apoi s-a stabilit la Paris, unde spera sa faca avere. In timp ce se afla acolo, a dezvoltat o ura intensa pentru cultura muzicala franceza, care a durat tot restul vietii sale, indiferent de cate ori a incercat sa aiba un succes parizian. Acesta a fost momentul in care Wagner, din disperare financiara, si-a vandut scenariul pentru Der fliegende Holländer (Olandezul Zburator) Operei din Paris pentru a fi folosit de un alt compozitor. Mai tarziu Wagner a pus pe muzica o alta versiune a acestei povesti.



S-a intors in Germania, stabilindu-se in Dresda, in 1842, unde a fost responsabil cu muzica pentru capela instantei. Rienzi, o opera care imita stilul francez, s-a bucurat de un succes modest. In 1845 Tannhäuser a avut premiera la Dresda si s-a dovedit primul succes incontestabil din cariera lui Wagner. In luna noiembrie a aceluiasi an a terminat poemul pentru Lohengrin si a inceput compozitia la inceputul anului 1846. In timp ce lucra la Lohengrin a facut, de asemenea, planuri pentru tetralogia lui (o serie de patru drame), Der Ring des Nibelungen (Inelul Nibelungilor), fiind captivat de epopeele nordice. In 1845 a pregatit scenariul pentru prima drama din tetralogie, Siegfried's Tod (Moartea lui Siegfried), care mai tarziu a devenit Die Götterdämmerung (Amurgul zeilor).


Anii de exil

Wagner a trebuit sa fuga din Dresda in 1849 in urma Revolutiei din 1848, care a dus la o rascoala impotriva monarhiei germane sau a regelui. S-a stabilit in Elvetia, prima data la Zurich si apoi langa Lucerne. A ramas acolo pentru cea mai mare parte a urmatorilor 15 ani, fara locuri de munca stabile, alungat din Germania si accesul fiindu-i interzis la viata teatrala germana. In acest timp a lucrat la Ring, ceea ce i-a dominat viata creatoare in urmatoarele doua decenii.



Prima reprezentare a Lohengrin-ului a avut loc la Weimar sub conducerea lui Franz Liszt in 1850 (Wagner nu a vazut Lohengrin pana in 1861). Anul 1850 a vazut, de asemenea, publicarea uneia dintre cele mai vulgare compozitii: Evreul in Muzica, in care a atacat vicios insasi existenta compozitorilor si muzicienilor evrei, in special cei din societatea germana.



In 1853 Wagner a inceput in mod oficial compunerea Rheingold-ului, a finisat-o in anul urmator si apoi a inceput sa lucreze serios la Walküre, pe care l-a terminat in 1856. In acest timp, se juca cu ideea de a scrie drama Tristan si Isolda. In 1857 a terminat compozitia actului al II-lea al lui Siegfried si s-a dedicat in intregime lui Tristan. Aceasta lucrare a fost finalizata in 1859, dar a fost montata la Munchen abia in 1865.


Ultimii ani

In 1860 Wagner a primit permisiunea de a reintra Germania, cu exceptia regiunii Saxoniei, un domeniu din Germania de Est. I s-a acordat amnistia generala in 1862. In acelasi an a inceput muzica pentru Die Meistersinger von Nürnberg, pe care a gandit-o inca din 1845. Meistersinger a fost finalizat in 1867, iar primul spectacol a avut loc la München in anul urmator. Abia atunci a reluat lucrul la Ring si la actul al III-lea din Siegfried, pe care l-a terminat in septembrie 1869, o luna in care a avut loc si primul spectacol al Rheingold-ului. A scris muzica pentru Götterdämmerung din 1869 pana in 1874.



Primul ciclu intreg al Ring-ului (Rheingold, Walküre, Siegfried si Götterdämmerung) a fost redat la Festspielhaus, un altar pe care Wagner l-a construit pentru el insusi, la Bayreuth, in 1876, dupa treizeci de ani de cand ideea i-a venit prima oara in minte. A terminat Parsifal, ultima sa drama, in 1882. Wagner a murit pe 13 februarie 1883, in Venetia, Italia, si a fost ingropat la Bayreuth.