Restaurant berlinez cu meniu din Paleolitic

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriBerlin
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2187

Voteaza & Distribuie

Descriere



Sauvage Berlin


preparat restaurant berlinez cu meniu din Paleolitic



Paleoliticul este prezent in meniul restaurantului Sauvage din Berlin, cotat drept unul sofisticat, unde-ti faci rezervare cu saptamani inainte, prin oferta culinara facuta clientelei sale: numai mancare de care au avut parte stramosii nostri, oamenii cavernelor.



La prima privire, Sauvage nu se deosebeste de alte localuri sic din capitala Germaniei, insa la o examinare mai atenta a cartii de meniu se poate remarca o lista veche de milioane de ani. Anuntand ca bucataria Epocii de Piatra este „o adevarata revolutie culinara", restaurantul Savage nu-ti ofera branzeturi, paine glutenata sau zahar, ci numai ceea ce si-ar fi putut gati si omul din pestera, acum doua milioane de ani, cand se traia din vanat si culesul fructelor si unor legume.


Cartea de meniu dezvaluie cate ceva despre stramosii nostri, topul preferintelor lor culinare. In interiorul localului, clientii sunt asezati la mese luminate de lumanari in suporturi de sticla, iar peretii sunt ornati cu picturi rupestre inspirate din cele gasite in pesterile unde arta din Paleolitic a ramas bine conservata.


Sauvage, care inseamna „salbatic" in franceza, nu este chiar o extravaganta izolata, aparuta din imaginatia unui investitor care voia sa ofere ceva nou in materie de meniu si ambianta. Dupa cum informeaza Der Spiegel, cu toate ca localul este primul de acest fel din Europa, el se armonizeaza perfect cu o initiativa de revenire la hrana „salbatica", sanatoasa si neprelucrata.


In meniul de la Sauvage sunt prezente numai fructele si legumele neprelucrate, carnea, pestele, ouale, nucile, semintele si ierburile aromate. Cel cu adevarat obsedat de revenirea la dieta sanatoasa a omului din pestera si la eforturile depuse de ei vor ridica bolovani si vor adopta un stil de viata pe masura: vor alerga desculti, unii dintre ei emuland pierderea de sange de pe la ospetele oamenilor primitivi, astfel ca vor dona sange din cand in cand.


Dar clientii cu mese rezervate la Sauvage pot incerca stilul Paleo fara a fi nevoiti sa adopte si stilul de viata al omului primitiv. Proprietarul localului, Boris Leite-Poco, a declarat ca exista un interes crescand fata de dieta omului pesterii.



„Multi cred ca meniul Paleolitic este doar o moda trecatoare, dar este un fenomen cu raspandire mondiala, cu o comunitate online care se intinde pe tot globul",



afirma el.



„Probabil, raspandirea cea mai mare o are in Statele Unite, unde oamenii care s-au saturat de cultura fast-food si de bolile aduse de aceasta",



adauga Leite-Poco. In meniul de la Sauvage sunt incluse salatele cu masline, capere si seminte de pin, paine fara gluten cu unt de nuci sau somon afumat cu garnitura de ierburi si alte preparate pe baza de carne si peste. Prajiturile fara zahar sau gluten, cum ar fi cea cu dovleac, pot fi comandate de acei amatori de dieta din Paleolitic care nu vor sa sara peste desert.


La inceputul acestui an, mii de persoane au declarat aceasta dieta drept mijlocul cel mai sanatos de a pierde din greutate, in pofida unui raport care califica dieta ca ineficienta, ca metoda de slabire. Potrivit lui US News and Worl Report, dieta, cunoscuta si sub numele de „regimul omului de pestera" are toate sansele sa-i dezamageasca pe cei care cauta in el o metoda de slabire.


Un sondaj de opinie desfasurat cu participarea a aproape 3500 de persoane, s-a soldat cu cifre interesante: 3292 de persoane au declarat ca dieta le-a folosit, in vreme ce numai 85 au relatat ca n-a avut niciun efect asupra lor. Oricum, pentru cei care calca pragul restaurantului Sauvage, rezultatele dietei nu sunt atat de importante, pe cat conteaza ideea de a incerca ceva nou (de fapt, vechi de milioane de ani) si revenire la obiceiurile culinare mai sanatoase de dinainte de „revolutia fast-food", care a daruit planetei zeci de milioane de obezi. Sauvage, restaurantul berlinez din Epoca de Piatra, promite o alta experienta culinara decat dieta de fiecare zi.