Regina Elisabeta I a Angliei

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11894

Voteaza & Distribuie

Descriere

Regina a Angliei si a Irlandei, poreclita „Gloriana" si „Regina fecioara", Elisabeta I a invins multe provocari si amenintari atat din partea conationalilor sai, cati si din partea celor de peste hotare pentru a domni intr-o „epoca de aur" a istoriei engleze.

Elisabeta s-a nascut in Greenwich, la 7 septembrie 1533, si a fost singura fiica a lui Henric al VIII-lea si a Annei Boleyn, a doua lui sotie. Cand Elisabeta avea 2 ani, Anne a fost decapitata pentru adulter din ordinele lui Henric, iar Elisabeta a fost exilata de la curte. Copilaria ei a fost deosebit de nefericita si grea, desi a primit o educatie protestanta completa.

In 1553, sora vitrega a Elisabetei, Maria a devenit regina. Aceasta era determinata sa restabileasca catolicismul in Anglia si a vazut in protestanta Elisabeta o amenintare directa, drept pentru care a inchis-o pentru o perioada scurta de timp in Turnul Londrei. Cand Elisabeta i-a succedat la tron, in 1558, una dintre prioritatile ei a fost sa redea Angliei religia protestanta si una dintre cele mai mari mosteniri pe care le-a lasat regina a fost stabilirea si asigurarea unei forme a protestantismului englez. Domnia lui Elizabeth a vazut Anglia extinsa semnificativ, iar comertul era in floare peste mari, in timp ce acasa, Shakespeare, Spenser si Marlowe erau in fruntea renasterii poeziei si a teatrului.

Provocarile din partea catolicilor si comploturile au umbrit mare parte a domniei lui Elisabeta. Capul celor mai multe dintre acestea era verisoara reginei, Maria, regina Scotiei, o catolica cu o puternica revendicare a tronului englez, care a cerut exil in Anglia in anul 1568. Elisabeta a inchis-o in temnita, unde a ramas prizoniera timp de 20 de ani, pana cand regina a fost convinsa sa isi dea acordul pentru executarea ei in 1587.

Anul urmator, Filip al II-lea al Spaniei si-a trimis in Anglia Armada spaniola, aducand la punctul culminant amenintarea ce plana asupra ei inca de la urcarea pe tron a Elisabetei. Fiind intotdeauna un monarh popular si un vorbitor public genial, Elizabeth a unit tara impotriva unui inamic comun.

In ciuda presiunii din partea sfatuitorilor ei, mai ales a secretarului sef, William Cecil, Lord de Burghley, Elisabeta a refuzat intotdeauna sa se casatoreasca. A avut o relatie stransa cu Robert Dudley, earl de Leicester, si nu s-a impotrivit sa foloseasca promisiunea de casatorie in scopuri diplomatice, dar si-a sustinut independenta pana la sfarsitul vietii ei. Cand a murit, la 23 martie 1603, a fost succedata de protestantul James al VI-lea al Scotiei, fiul Mariei, Regina Scotiei.