Razboiul satelitilor declansat de China

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriChina, NASA
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2477

Voteaza & Distribuie

Descriere

Razboiul satelitilor i-a avut ca protagonisti, in anii ’80, la apogeul razboiului rece, pe Statele Unite si URSS, singurele tari care se angajasera intr-o cursa pentru suprematia pe orbita, angajandu-se cu misiuni spatiale si sateliti militari. In cele din urma, cele doua super-puteri militare au convenit, tacit, sa nu se mai deranjeze in spatiul cosmic, dupa cateva incidente petrecute pe orbita, in urma carora sateliti pasnici, meteo, sau de comunicatii, au fost „prajiti" de asa numitii „Killer satellites".




satelit ucigas


satelit ucigas, "Killer satellite"




Relatari recente sugereaza ca Beijingul ar fi declansat un alt razboi pe orbita, testand modalitati nu a de a distruge satelitii occidentali, ci de a prelua, discret, controlul asupra lor si a datelor pe care le transmit acestia. Cel mai mare hacker de pe planeta, China, s-a ocupat de satelitii NASA in perioada 2007-2008, iar Beijingul neaga, bineinteles, acest lucru.


Astfel, spatiul cosmic a devenit campul de lupta pentru disputele dintre Statele Unite si marele lor rival de la rasarit, o super-putere emergenta, conform fisei economice si militare chineze actuale. Unii experti au confirmat ca armata chineza se afla in spatele unor tentative foarte serioase de compromitere a satelitilor NASA sau de atac informational asupra lor, si ca se desfasoara un adevarat razboi rece tehnologic.



„Motivul pentru care spatiul cosmic este o regiune care trebuie castigata, mai ales pentru Occident, este ca mare parte din informatiile noastre sunt adunate, transmise si controlate din cosmos",



declara David Cheng, cercetator la Heritage Foundation din Washington. Cosmosul a devenit locul „unde se intampla de toate", iar chinezii au urmarit cu atentie toate conflictele militare din ultimele decenii, ajungand la concluzia ca pentru a obtine victoria este necesara abilitatea de a-ti impune superioritatea in spatiul cosmic, tot mai militarizat, daca actuala tendinta va continua. Tratatele internationale in vigoare interzic stabilirea de platforme pentru armament in spatiul cosmic, dar asta nu impiedica Beijingul sa atace satelitii altora, pentru a testa metodele de control si, eventual, distrugere a acestora. Cheng si alti experti pomenesc de o serie de incidente suspecte petrecute in ultimii ani.


In 2007, China a tras o racheta impotriva unuia dintre satelitii sai meteorologici scosi din uz, distrugandu-l si creand, astfel, un camp imens de resturi metalice care au devenit o amenintare serioasa pentru satelitii altor tari. Intre octombrie 2007 si iunie 2008, NASA a sesizat cateva minute de interferenta cu functionarea satelitilor Landsat-7 si Terra AM-1, sateliti de observatii terestre. Un raport pe probleme de securitate americano-chineza trage concluzia ca atacurile



„poarta marca activitatii armatei chineze."



Beijingul neaga orice implicare in aceasta chestiune. In ianuarie 2010, China a tras o alta racheta impotriva unui satelit propriu, iar in august, Beijngul a lansat o operatiune de „alipire" a doi dintre satelitii sai, o repetitie in vederea dezvoltarii tehnicii de capturare a satelitilor altor tari, considera specialistii. Lucrul cel mai grav, considera unele surse de la Pentagon si NASA, este posibilitatea pierderii controlului propriilor sateliti de catre Statele Unite.


„Cineva care are abilitatea de a patrunde in sistemul de comanda al satelitilor si prelua controlul asupra lor, poate face mai multe lucruri",


afirma David Cheng.


„Poate opri camerele de luat vederi, le poate dirija obiectivele in alta parte decat ai vrea tu, iar acestea sunt lucrurile cel mai putin grave",


adauga expertul de la Washington. Cineva capabil sa controleze satelitul ii poate reorienta panourile solare, „stingandu-l" astfel cu totul. Oficialii americani sunt perfect constienti de intentiile in spatiu ale Chinei, asa ca NASA si alte agentii americane au interdictie totala de a colabora cu chinezii in vreun proiect spatial. Se pare ca si agentia spatiala europeana (ESA) este reticenta la orice schimb de experienta cu Beijingul. Pana acum, China a dovedit ca nu se rataceste pe orbita si ca este capabila sa testeze totul in jur pentru un eventual razboi al satelitilor.