Putem salva tigrii de la disparitie?

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3771

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tigrii, unele dintre cele mai mari feline aflate pe Terra, ar putea sa nu mai existe peste cel mult 20 de ani, datorita vanarii lor fara nicio noima, pentru blanuri si colti, din pasiunea de a ucide de la distanta, cu o arma puternica. Aceste lucruri nu se intampla prin cine stie ce coclauri din Africa sau Asia, unde mai sunt tigrii, ci chiar in parcurile nationale, unde animalele ar trebui sa fie protejate.


Pretul ridicat oferit pe organele tigrilor, din care se prepara tot felul de „potiuni magice", au creat o piata care a transformat braconajul intr-o ocupatie foarte profitabila in Nepal, India, alte regiuni din Asia. Astfel, tigrii salbatici (Pantera Tigris) au devenit tot mai rari, pe masura ce pretul pus pe capul lor a crescut. Oasele de tigru sunt vandute pe sute de dolari in Taiwan si China. Din tigrii se foloseste aproape totul.




tigrul salbatic


tigrul salbatic (Pantera Tigris)




Spre exemplu, un castron cu supa din penis de tigru – pentru sporirea virilitatii - costa 320 de dolari, o pereche de ochi de tigru (pentru epilepsie) costa 170 de dolari, iar pudra de os de tigru, pentru tratarea ulcerelor si tifosului, ajunge la 3200 de dolari kilogramul, la Seul.


Conform datelor unor experti, in intreaga lume mai sunt circa 3000 de tigri, fata de 100 000 in 1900. Vanarea lor si distrugerea habitatului tigrilor a provocat deja extinctia a trei subspecii de tigru, inclusiv al tigrului indonezian. Dintre subspeciile ramase, tigrul siberian se afla in situatia cea mai grava, mai existand sub 10 exemplare. Numarul tigrilor a scazut cu 40% in ultimii ani, in special datorita cererii tot mai mari din partea Chinei, iar daca nu se face niciun efort spre a-i salva, tigrii salbatici vor disparea cu totul in urmatorii 20 de ani.




tigrul siberian


tigrul siberian




Conteaza daca tigrii mor?

Nu foarte multi oameni ajung sa vada tigrii traind in salbaticie, in mediul lor natural, iar daca vor acest lucru exista o mare varietate de imagini documentare. Extinctia ii ameninta numai pe acestia, pentru ca tigrii aflati in captivitate, in intreaga lume, sunt in numar de peste 20 000. Biologul Anthony Barnosky, de la Universitatea Berkeley, se teme ca ar putea fi vorba de cea de-a sasea extinctie in masa a speciilor animale, din intreaga istorie de 4,5 miliarde de ani a Terrei.


Pierdem specii in ritm alert, iar conservarea lor ne-ar costa 300 de miliarde de dolari anual. Daca nu ne putem permite sa cheltuim asemenea sume in Antropocen, adica „noua era a omului", vom fi obligati sa stabilim prioritati in eforturile de conservare a speciilor pe care vrem sa le conservam.


Pentru salvarea tigrilor ar trebui alocat un fond global de 350 de milioane de dolari. Partea cea mai trista este ca tigrii s-ar putea sa fie sacrificati absolut degeaba, pentru ca nu exista nicio dovada clinica in sprijinul teoriei ca organele de tigru sau oasele ar avea vreun efect medical benefic. Din punct de vedere practic, tigrii ar fi inutili: nu pot fi imblanziti si tinuti prin casa, ca animale de companie, nu te pot ajuta la arat, sau la transport, nu depindem de blana lor sau de carnea lor. Astfel, sunt nefolositori.


Din nefericire, in decizia de conservare pe care o iau organizatiile mondiale, acest lucru cantareste cel mai mult. Daca animalul este folositor, il vom salva, daca nu, Good bye! Acest gen de selectivitate nemiloasa, practica, a dus la eliminarea lupilor din Marea Britanie, in secolul al XVIII-lea, a bourului european. Insa multi oameni argumenteaza ca tigrii sunt animale emblematice, importante si in traditia unor popoare.


Organizatia World Wild Fund justifica protejarea tigrilor pentru beneficiile aduse de ei in fauna si in ecosistem, de ele servindu-se si omul. Pentru protejarea tigrilor, exista mai multe strategii de lupta impotriva braconajului, controlul si identificarea celor care intra in rezervatii, despagubirea fermierilor ale caror animale sunt mancate de tigrii. O astfel de strategie este aplicata de India cu un oarecare succes. Un plan mai reusit ar fi imbunatatirea valorii comerciale a tigrilor in habitatul lor prin eco-turism.


vezi topul animalelor pe cale de disparitie