Psihologia comunicarii - 3 pasi pentru a comunica usor cu oricine

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari22317

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multi oameni vor sa poata vorbi sau comunica clar si coerent. Nu e deloc surprinzator, avand in vedere ca - indiferent daca e verbala sau nonverbala - comunicare a fost intotdeauna o parte esentiala a succesului in viata. Dar intelegerea psihologiei comunicarii aduce o multime de avantaje. Un mesaj poate fi usor interpretat in moduri diferite. Daca sunteti emitatorul mesajului, veti vrea desigur, ca publicul dvs. sa receptioneze mesajul asa cum l-ati intentionat sa fie inteles. Invatand putin despre psihologia comunicarii, veti fi in masura sa garantati acest lucru si poate si mai mult!

Aratati incredere absoluta in dvs

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le invatati este sa vorbiti cu oamenii cu incredere. Fiind increzator in cuvintele dvs puteti sa o determinati si persoana cea mai sceptica sa creada in dvs. Vorbiti cu toata convingerea si cu certitudine. Chiar daca nu sunteti siguri pe dvs in general, macar lasati impresia ca sunteti absolut increzator in fortele proprii cand momentul o cere. Daca aveti de sustinut un discurs, asigurati-va ca il repetati inainte de cateva ori. Nu trebuie sa memorati fiecare cuvant, dar trebuie sa va simtiti confortabil cand vorbiti despre ce doriti sa comunicati..

Cunoasteti-va audienta

Tot pe baza psihologiei comunicarii, ar trebui sa stiti si sa va interesati de cei carora urmeaza sa le vorbiti. Din ce categorie demografica fac parte? Sunt mai multi barbati sau femei? Sunt studenti sau profesionisti? Aceste detalii sunt foarte importante si, totusi, adesea trecute cu vederea. In timp ce mesajul ar putea sa ramana aceleasi, cuvintele pe care le utilizati si felul in care va exprimati trebuie sa fie adaptat audientei pentru a obtine rezultate maxime.

De exemplu, toata lumea trebuie ar trebui sa stie despre metode pentru a ne mentine sanatatea. Cei mai multi copii nu vor intelege conceptul de anticorpi, dar pot sa inteleaga ce inseamna sa fii puternic si energic. Totul tine de personalizarea mesajului, asa ca interesati-va din timp cui trebuie sa vorbiti.

Folositi efecte vizuale
A asculta pe cineva vorbind ore in sir poate adormi pe oricine. Psihologia comunicarii sugereaza imbogatirea discutiilor cu efecte vizuale. Fie sub forma unor gesturi si miscari ale corpului, expresii faciale sau prezentari pe suporturi tehnice. Profesorii se misca dintr-o parte in alta a clasei astfel incat elevii sa nu se uite intr-un punct exact timp de o ora. Abordeaza, de asemenea, o multime de limbaje nonverbale cum ar fi gesturile si mimica fetei.

Daca discutati despre numere, pregatiti o prezentare in PowerPoint sau un video pentru a mentine discutia interactiva. Intelegerea psihologiei comunicarii este foarte importanta, mai ales pentru cineva care se foloseste de ea in meseria lui. Urmand aceste sfaturi, cu siguranta va puteti imbunatati comunicarea de zi cu zi.