Propolisul

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6537

Voteaza & Distribuie

Descriere

Propolisul sau cleiul de albine este un produs care ajuta la distrugerea microbilor, a mucegaiului si mumifica intrusii din stup, ucisi de albine, pentru a nu putrezi. Numele vine din greaca si se refera la „partea dinaintea cetatii", fiind numit asa de catre grecii care au observat cum isi realizeaza albinele un stup.





propolis


propolis



Concluzia a fost ca substanta numita ulterior propolis are functia de a pazi stupul de agresorii externi. Totodata, propolisul da un strat lucios stupului, il captuseste si nu permite sa se formeze curenti de aer. Avand un rol antimicotic si bactericid, fereste albinele de boli. Datorita propolisului, stupul albinelor este mai steril decat un spital modern.


Cum se produce propolisul?

Propolisul este cules de catre albine de pe mai bine de 20 de specii de arbori, mai ales de pe mugurii plopului si arinului, de pe frunzele, mugurii si scoartele coniferelor, salciilor si prunilor. Se culeg materiile rasinoase si acestea sunt amestecate apoi cu saliva si ceara.



Propolisul se produce atunci cand se face si mierea, in zilele cand temperatura depaseste 20 °C, pentru ca sa devina plastic. Dintr-un stup se recolteaza de la 100 la 400 grame de propolis.



Propolisul este o substanta lipicioasa si poate fi verde, maro sau chiar negru, cu un miros aromat. Propolisul e solubil in alcool, dar mai putin in apa. Este format din rasini vegetale, uleiuri, fier, ceara, balsam, cupru, zinc, cobalt, mangan si se adauga flavonoide (metaboliti secundari ai plantelor), saliva albinelor si polen. La nivel chimic, acesta contine acid ferulic, derivati flavonici, ceruri, aminoacizi, fermenti, substante antbiotice, acizi aromatici etc.


Propolisul bun la toate

Substanta magica pentru albine nu le este folositoare doar lor. Propolisul este cunoscut datorita beneficiilor utilizarii lui in medicina naturista si nu numai. Are proprietati antitoxice, atiinflamatorii si antivirale, fiind folosit asadar, si in medicatia umana.






Propolis


Propolis




Proprietatatile amintite au surprins oamenii de stiinta si se pare ca sunt 21 de bacterii, 9 tipuri de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusui care sunt distruse de propolis, acesta fiind considerat unul dintre cele mai puternice medicamente antiinfectioase.



Sunt peste 200 de boli in cazul carora propolisul a ajutat la vindecare, ajutand la refacerea tesuturilor ranite, la taieturi, dar si in cazul arsurilor sau degeraturilor. Totodata, propolisul este foarte folositor in cazul bolilor muceasei bucale, acesta ajuta in cazul gingiilor sangerande sau al gatului inflamat.



Efectul antiinflamator al propolisului poate sa fie mult mai eficient decat al aspirinei, iar pentru ca vorbim de un "medicament" natural, acesta nu distruge bacteriile bune din organism, atunci cand actioneaza impotriva celor ce dauneaza.


In acelasi timp, propolisul merita folosit pentru intarirea sistemului imunitar, el nu ne ajuta doar sa ne vindecam de unele boli, ci si sa ne ferim de ele, facandu-ne organismul mai puternic in fata microbilor. Unele studii facute asupra proprietatilor propolisului arata ca administrarea unor portii de propolis duce la sporirea functionarii creierul pentru minim sase ore.






Tinctura de propolis


Tinctura de propolis




Propolisul se poate consuma sub forma de tinctura, care poate fi realizata chiar si acasa. Propolisul brut se dizolva in alcool si se obtine un lichid maro. In cazul intaririi sistemului imunitar este recomandat consumul a 10 picaturi de propolis peste o lingurita de zahar, o data sau de doua ori pe zi. Continuul se amesteca, iar atunci cand zaharul este lichid, se consuma. Este indicat ca un astfel de tratament sa dureze aproximativ o luna.



Uneori, propolisul poate da reactii alergice, tocmai de aceea este important ca inainte sa se inceapa un tratament care include aceasta substanta sa se testeze reactia organismului. In cazul in care apar foarte repede senzatii de iritatie ori inflamatie,e este recomandata incetarea tratamentului.