Povestea rucsacului

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2832

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rucsacurile au iesit la suprafata undeva in jurul anilor 1920, inainte de acestea nu exista altceva decat un sac legat cu doua curele, obiect care devenea mai putin confortabil pe masura ce greutatea crestea.


Lloyd F. Nelson este cel care a realizat acel strat exterior suplimentar care face sacul carat in spate pana atunci sa fie mai rezistent si separa obiectele din rucsac de spatele celui care le cara, pentru a fi mai confortabil.


Cel mai vechi brand

Trapper Nelson ajunge unul dintre cele mai vechi branduri atunci cand vine vorba de rucsacuri, ba chiar cel mai vechi, considera unii impatimiti, insa de curand, in 2010, s-a descoperit "Sfantul Graal" al rucsacurilor, un Duluth "Poirier Pack Sack" original, din 1882.





 Duluth


Duluth "Poirier Pack Sack" - 1882




Deuter este cunoscut drept unul dintre cele mai vechi branduri atunci cand vine vorba de gentile sport, rucsacuri pentru catarat etc. Este o firma germana care si-a inceput activitatea in 1898 in Augsburg. Primii ani ai acestei firme arata in felul urmator:




  • In 1898, Hans Deuter renunta la prima sa firma si o transforma intr-una care se ocupa cu fabricarea de vele, saci si prelate.




  • In 1900, acesta a trebuit sa furnizeze oficiului regal bavarez, pungi postale si saci pentru curierat.




  • In 1919 gama de produse s-a imbogatit cu genti pentru bagaje si bunuri din piele.




  • In anul 1934, rucsacurile "Tauern" si-au dovedit valoarea intr-o expeditie prin Himalaya.






Rucsacul de munte

Rucsacul, asa cum il stim si il folosim astazi, in special pe munte, a fost imbunatatit prin unele inventii din anii '50, care ii apartin lui Dick Kelty. Chiar daca pare un obiect banal si la indemana, rucsacul, o stim cu totii, este si unul foarte util. Alaturi de televiziune, radio sau instalatiile de interior si rucsacul este o facilitate moderna de care ne putem bucura astazi.


Rucsacul este omniprezent astazi, il purtam peste tot, incat ne este greu sa ne imaginam cum se descurca lumea fara un rucsac. Iar cele care aveau acest rost erau greoaie, deloc comode, formate din panza si rame din lemn.


Pana intr-o zi cand Dick Kelty a revolutionat acest obiect care, pe cat de simplu pare, pe atat de folositor este. Dick Kelty era o persoana careia ii placeau aventurile, un excursionist care traia prin rulote si auto-rulote prin Sierra Nevada. Acesta a inceput sa-si realizeze marca proprie de rucsaci, la el acasa, in anul 1952, ajutat de sotia lui, Nena.





Dick Kelty


Dick Kelty




Acesta a folosit materiale care se puteau contura pe spatele excursionistilor, excluzand acele rame grele din lemn si pungile din panza folosite pana atunci, inlocuind lemnul cu niste bare din aluminiu. Kelty a folosit pentru umeri bretele captusite si curele de talie, prin intermediul carora greutatea nu apasa doar umerii, o parte mutandu-se in zona soldurilor, pentru echilibru.


Inventia lui Dick Kelty a usurat foarte mult viata iubitorilor de munte, de expeditii, de natura in general, viata exploratorilor. In inventia sa, Kelty a tinut cont de toate nevoiele pe care trebuie sa le indeplineasca .


In acea perioada, expeditiile pe munte nu reprezentau un hobby foarte comun. In timpul unei excursii in anul 1951, Dick Kelty si prietenul sau Clay Sherman au decis sa isi imparta din greutatea pe care o duceau in spate si sa isi foloseasca soldurile pentru a cara ce a ramas.


Incercand sa faca acest lucru, prinzandu-si niste genti de buzunarele din spate ale blugilor si si-au dat seama ca le este mult mai confortabil, in acest fel, sa care aceeasi greutate.





Rucsac realizat dupa ideile lui Kelty


Rucsac Kelty




Astfel, Kelty a decis sa realizeze ceva pornind de la aceasta idee venita dintr-o necesitate, experimentand apoi designul intial, pana cand l-a perfectionat si a realizat acea curea care se leaga peste solduri.


Initial, acesta a adaugat ramei de lemn de la rucsac, o centura de sold, dar apoi, incercand sa schimbe si mai mult design-ul rucsacului, a schimbat lemnul cu un material mai usor, aluminiu, iar panzele tari din care era facut rucsacul cu nailon.


Astfel, el si-a inceput o afacere la domiciliu, iar primele 29 de rucsacuri i-a vandut cu 24$, insa imbunatatirile nu s-au oprit aici, caci in timp, acesta a adaugat si o talie captusita, bretele si buzunare exterioare cu fermoar.


Dupa 1970, aceste tipuri de activitati, expeditiile prin natura, au inceput sa devina tot mai populare, iar inventia lui Kelty le-a fost si le este de un real folos drumetilor.