Povestea lui Jun Do de Adam Johnson

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1072

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lumea ascunsa a Coreei de Nord intr-un thriller premiat cu Pulitzer 2013: Povestea lui Jun Do de Adam Johnson


The Washington Post: Un mare roman poate transforma improbabilul lucrurilor in palpabilitatea fictiunii. In asta sta geniul lui Adam Johnson, care, in romanul sau, se inspira dintr-un obiect din papier-maché, Coreea de Nord, si-l transforma intr-un loc real, ce ramine in memoria cititorilor.


Pak Jun Do are un tata autoritar, director al unui orfelinat in Coreea de Nord. Pe masura ce creste printre orfanii nevoiti sa munceasca pentru supravietuire, Jun Do isi arata loialitatea fata de conducatorii poporului si ascutimea instinctelor.



Din postura lui de „cetatean umil al celei mai mari natiuni intre natiuni", micul ambitios urca in ierarhie; devine soldat, folosit pentru lupta in intunericul tunelelor, apoi un soi de rapitor profesionist, specializat in disparitia japonezilor de pe plaje; inclinatia lui spre limbi straine il propulseaza spre meseria de transmisionist, cu misiunea de a intercepta mesajele americanilor. Trece prin tot felul de momente atroce si vede lucruri terifiante.


Cu vremea, scopul supravietuirii e lasat in urma si tinarul Jun Do ajunge pe tarimul detestat, America, cu o misiune de care atirna viitorul sau: va urma fie un drum luminos, alaturi de elita maretului stat, fie disparitia intr-o mina din care nimeni nu s-a mai intors.





Aceasta este Povestea lui Jun Do, semnata de scriitorul american Adam Johnson si premiata cu Pulitzer 2013. Romanul a aparut saptamina aceasta in colectia „Biblioteca Polirom", si in editie digitala, traducere din limba engleza si note de Mihaela Negrila.



„Un thriller plin de semnificatii politice despre lumea ascunsa a Coreei de Nord, cu toata mizeria, violenta si, cind nimeni nu se mai asteapta, cu iubirile ei ce infrunta orice absurditate impusa de apropierea conducatorului iubit." (Pittsburgh Post-Gazette)


Povestea lui Jun Do performeaza un numar de vrajitorie neobisnuit: ia o realitate pura si dura, in toata lipsa ei de ratiune, si o umanizeaza, transformind-o in fictiune credibila." (Zadie Smith)


Adam Johnson este licentiat in jurnalism la Arizona State University si a urmat studii postuniversitare la McNeese State University si la Florida State University. In prezent preda cursuri de creative writing la Stanford University, ca profesor invitat.


In 2002 a fost ales de Amazon.com cel mai bun scriitor debutant al anului. In 2010 a cistigat Premiul Gina Berriault, iar trei ani mai tirziu, Premiul Pulitzer pentru romanul Povestea lui Jun Do, acelasi roman aducindu-i si Dayton Literary Peace Prize.