"Postacii" erodeaza increderea in Internet

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8594

Voteaza & Distribuie

Descriere

Postacii" sunt, de regula, angajati sau colaboratori ai unor companii care-si fac aparitia pe forumuri, inundandu-le cu comentarii neagreate de ceilalti participanti la discutii. Adesea, aceste comentarii reprezinta vectorii unor strategii marete de marketing, prin care se doreste sondarea pietii in vederea lansarii unor produse, insa exista si circumstante in care postacii au reusit sa omoare orice discutie de interes de pe forumuri.

Este vorba de falsii participanti la dezbateri, indiferent de teme, care au acces la forumuri deoarece firmele au creat zeci de mii de conturi in retelele sociale si pe chat-uri, astfel ca participantii seriosi ajung sa nu mai fie siguri de calitatea interlocutorilor lor. Cei care au inceput sa studieze fenomenul afirma ca exista metode sigure de depistare a postacilor, falsilor interlocutori, si cer administratorilor website-urilor unde sunt gazduite astfel de forumuri sa faca mai mult pentru a bloca astfel de intruziuni.

Cercetatori din Canada si China afirma ca plata asigurata unor persoane sa posteze comentarii este „o strategie interesanta de marketing", insa postacii creeaza un efect negativ semnificativ in randurile comunitatii online, din moment ce informatiile lansate de postaci „nu sunt de incredere". Ca urmare, intregul schimb de informatii de pe Internet incepe sa fie afectat, la nivelul forumurilor de discutii.

Bataliile de pe Net
In unele cazuri, companii rivale si-au mutat incrancenarea si strategiile pe forumurile de discutii, platind armate intregi de colaboratori sa lanseze comentarii capabile sa debusoleze publicul doritor de informatii nealterate, nepartinitoare. Potrivit cercetatorilor, comentariile false pot duce la „intoxicarea" participantilor la discutiile de pe forumuri, ducand la instalarea neincrederii fata de orice informatie gasita online.

Acest fenomen ar fi in contradictie cu insasi natura Internetului, cu scopul initial al infiintarii WWW-ului, ca baza de date credibile si accesibile de oriunde in lume. Ei dau ca exemplu varful de participare la discutiile de forumul dedicat jocului online World of Warcraft, gazduit pe website-ul chinezesc Baidu. La un moment dat, pe forum a aparut „avertizarea": „Junpeng Jia, maica-ta spune sa te duci acasa sa mananci!" Postarea a starnit peste 300 000 de replici in urmatoarele trei zile.

Ulterior, s-a aflat ca o companie de Relatii Publice angajase 800 de persoane sa gestioneze 20 000 de conturi pe Baidu pentru a ajuta la mentinerea interesului fata de joc, in timpul pauzelor de activitate pe website in perioada de mentenanta.

O problema in crestere
Daca in China astfel de postari de genul „Juan, vino, maine, la Hotel Central sa iei masa de pranz cu mine" reprezinta o practica foarte raspandita, iar forumurile de acolo sunt inundate de comentarii false, unde postacii sunt numiti „Armata de Apa a Internetului", fenomenul incepe sa se faca simtit si prin alte parti. In fond, frontierele online sunt foarte fluide.

Armata SUA se foloseste de postaci pentru a se infiltra in forumuri cu scopul de a aduna informatii despre posibile grupari teroriste. Multe pagini din Facebook sunt invadate de falsi prieteni si „boti sociali" (programe specializate), folositi pentru pornirea de dezbateri de care sunt interesate firmele. Multe companii iau cu asalt forumurile in speranta ca vor sadi un interes „molipsitor" fata de produsele lor sau evenimente organizate de ele.

Oricum, falsii participanti la discutii pot fi depistati prin cateva tipare de comportament si cuvintele folosite. Postacii sunt cei mai interesati de deschiderea unor noi teme de discutie (topics), lanseaza comentarii superficiale si, adesea, stupide, si repeta comentariile anterioare, reciclandu-le dupa cateva schimbari minore. Cercetatorii fenomenului „postacilor" (fie ei colaboratori platiti sau „boti") promit ca se vor lansa si ei in lupta pentru combaterea lor, lansand – nu comentarii inutile – noi programe capabile sa depisteze tiparele de comportament pe forumuri si ajutarea administratorilor de web sa-i elimine. Succesul nu va fi usor de obtinut, tinand cont de multiplicarea virala a conturilor false deschise de postaci.