Pomelo si beneficiile sale pentru sanatate

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4568

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pomelo este un fruct citric de culoare galbuie, cu coaja mai groasa decat a portocalei si de dimensiuni mai mari decat grapefruit-ul. Fructul este originar din Asia de Sud-Est, ba chiar reprezinta un adevarat simbol in China, intrucat chinezii considera ca pomelo ii apara de toate relele.



Pomelo


Pomelo




Descrierea fructului

Pomelo are forma unei pere mari, a unui pepene galben sau a unui grapefruit de dimensiuni mari. Are diametrul cuprins intre 12 si 17 de centimetri si coaja groasa. Planta este un arbust de maxim sapte metri, cu frunze lucioase, de un verde inchis, acoperite de puf. Florile, asemeni tuturor citricilor, sunt parfumate.


Pomelo nu este o planta pretentioasa, putand fi cultivata si in ghiveci. Se inmulteste prin seminte, care se planteaza in pamant si germineaza rapid. Fructele apar dupa patru ani de la incoltirea semintei. Prefera substratul usor acid si bogat in nutrienti si materii organice.




Pomelo planta cu fructe


Pomelo planta cu fructe




Calitatile nutritionale

Desi sarac in calorii, pomelo este extrem de bogat din punct de vedere nutritional. Contine cantitati ridicate de vitamina C, aproximativ 150 de grame de pomelo furnizand unui om 130 % din necesarul zilnic din aceasta vitamina.


Calitatile sale nutritionale se reflecta si in beneficiile asupra sanatatii noastre. In China antica, pomelo era folosit pentru tratamentul crizelor comitionale. Frunzele de pomelo sunt utilizate in medicina alternativa in tratarea bolilor dermatologice. Florile sunt si ele utilizate in cosmetica, la realizarea parfumurilor si esentelor parfumate.




Flori de pomelo


Flori de pomelo




Din fericire, pomelo poate fi pastrat la temperatura camerei chiar si pana la doua saptamani, cu conditia sa nu fie desfascut. Daca este depozitat in frigider, termenul de valabilitate creste simtitor, putand fi pastrat si cateva luni. Sucul si pulpa pot fi congelate.







Nutrienti




Valori






Calorii




72.2






Lipide totale (g)




0.07






Grasimi saturate (g)




0






Grasimi mononesaturate (g)




0






Grasimi polinesaturate (g)




0






Fibre (g)




1.90






Proteine (g)




1.44






Carbohidrati (g)




18.27






Colesterol (mg)




0






Potasiu (mg)




410.40






Vitamina C (mg)




115.90






Sodiu (mg)




1.90








Numarul de calorii

Pomelo este consumat in intreaga, dar este folosit cu precadere in bucataria chinezeasca, mai ales la deserturi, sub forma caramelizata. Pulpa se intrebuinteaza pentru aromatizarea deserturilor, dar si la prepararea dulceturilor si a marmeladelor. Este un aliment excelent in timpul dietelor, datorita numarului redus de calorii.




Pulpa de pomelo


Pulpa de pomelo




O cana te fruct contine aproximativ 72 de calorii. O salata care contine pomelo va avea 30 de calorii pe portie. O portie de 100 de grame de pomelo contine circa 37 de calorii. Un pomelo de dimensiuni medii si un gramaj de aproximativ 500 de grame are cam 225 de calorii.


Beneficii pentru sanatate

Sucul de pomelo este un excelent inlocuitor al bauturilor de rehidratare, datorita cantitatilo rmari de minerale pe care le contin. Este indicat in litiaza renala, in boli ale cailor urinare si hipertensiune arteriala datorita efectului diuretic. Are multiple beneficii la nivelul aparatului digestiv: favorizeaza productia de bila, stimuleaza tranzitul intestinal si combate constipatia datorita fibrelor si are efect antiseptic asupra tubului digestiv.


Ajuta la scaderea colesterolului, a trigliceridelor si a lipidelor, scazand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Aduce organismului cantitati mari de vitamina C, betacaroten, minerale si grupa de vitamine B.