Pisica de mare

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9837

Voteaza & Distribuie

Descriere


pisica de mare


pisica de mare



Apele tropicale si subtropicale din regiunile de coasta sunt locurile unde traieste pisica de mare. Cu toate acestea, traiul acestui peste nu se limiteaza doar la aceste regiuni, unele specii gasindu-se si in oceanele temperate mai calde. Este evident faptul ca pisica de mare (stingray) a fost numita dupa sageata ascutita de pe coada sa. Aceasta nu este, de fapt, o sageata ci poate fi atribuita unui dintisor dermic modificat, care este tipic pentru toate speciile de pesti cartilaginosi cum ar fi rechini, himere si inclusiv pisicile de mare in sine.


Coada pisicii de mare este utilizata in principal in autoaparare si poate atinge o lungime de aproximativ 35 de cm. Exista doua santuri sau canale cu glande veninoase pe partea inferioara a „armei" pisicii de mare. Cele mai multe specii ale acestei creaturi sunt dotate cu mai multe "sageti", in timp ce, exista, de asemenea, unele carora le lipsesc complet.


Curiozitati despre pisica de mare

Habitatul pisicii de mare este, dupa cum s-a mentionat, in ape calde tropicale. Aceasta creatura prefera sa traiasca in ape mai adanci. Iar atunci cand vremea incepe sa se raceasca, pestele se scufunda in adancurile oceanelor. Acesta este motivul pentru care pisica de mare este gasita de obicei pe fundul marii si uneori chiar cufundata in noroi si nisip. Astfel creatura sta departe de orice amenintare a vreunui pradator.



Caracterizarea pisicii de mare ramane incompleta fara mentionarea celei mai importante parti ale sale - coada sa. Este ca un cutit de taioasa, agila si uimitor de flexibila. In timp ce se afla la vanatoare, pisica de mare doboara prada infigandu-si coada in ea inainte de a putea scapa. E imposibil sa nu amintim de incidentul care a provocat decesul lui Steve Irwin, cunoscut in intreaga lume ca vanatorul de crocodili. In acea zi tragica, Irwin filma un documentar nou, denumit Deadliest Ocean. In timpul filmarilor, el a trecut accidental peste o pisica de mare a carei coada i-a strapuns partea stanga a pieptului. S-a afirmat ca Irwin a murit instantaneu. A fost doar un accident, deoarece creatura este cunoscuta ca fiind calma.



Pisica de mare are ochii situati in partea de sus a corpului sau iar gura este localizata pe partea inferioara. Avand in vedere aceasta caracteristica fizica, acest peste nu isi poate vedea prada. Cu toate acestea, compenseaza acest dezavantaj utilizandu-si simturile motorii si electro-receptorii pentru a detecta o potentiala prada. Aceasta caracteristica este impartasita si de rechini.



Hrana pisicii de mare consta dintr-o mare varietate de creaturi marine, cum ar fi crabi, moluste, scoici, stridii, melci si unele specii de pesti. Este complet un animal carnivor, hranindu-se doar cu alte animale. Pentru hranire, unele specii ale acestui peste dispun de doua placi ucigatoare in gura, iar altele au doar parti care le ajuta la „suptul" pradei.



Datorita dimensiunilor sale gigantice, nu exista multe creaturi care ar initia o lupta cu o pisica de mare. De asemenea, pradatorii pisicii de mare au, de obicei, o sarcina dificila in urmarirea acesteia deoarece se ascunde in nisipul de pe fundul marii. Rechinii, focile, leii de mare si speciile mari de pesti carnivori sunt cunoscuti ca potentiali pradatori ai acestei creaturi.



Iarna este perioada in care pisicile de mare se reproduc si o femela poate da nastere la 5 - 15 'pui'. Acestia supravietui in interiorul uterului fara placenta si absorb nutrientii din sacul vitelin. Iar cand aceasta sursa de hrana se termina, se hranesc cu lapte in uterul mamei.



Nu este in natura pisicii de mare sa atace agresiv omul. Asa cum a fost si in cazul tragic al lui Steve Irwin, accidentele apar numai atunci cand o aceasta este calcata din neatentie. Simptomele unei vvictime pot include dureri, umflaturi si crampe musculare din cauza veninului. Exista, de asemenea, riscul aparitiei infectiilor bacteriene. Intepatura unei pisici de mare este dureroasa dar rareori fatala, cu exceptia cazului in care a avut loc intr-o zona vitala a corpului.