Pink Floyd

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6185

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pink Floyd este o trupa de rock progresiv din Marea Britanie, care s-a format in Cambridge, in anul 1964. Membrii trupei s-au remarcat prin compozitiile revolutionare in stilul rockului clasic, imbinate cu versurile filosofice, copertele inovative ale albumelor, originalitatea de care au dat dovada si spectacolele live care erau adevarate surprize.


Experimentele lor la nivel sonor au atras o multime de fani de-a lungul timpului, pentru multi dintre ei, trupa Pink Floyd fiind aceea prin care au invatat ce este muzica, ascultand melodiile formatiei pe vinil sau casete.



Pink Floyd in 1968


Pink Floyd in 1968



Initial, formatia Pink Floyd era formata din Syd Barrett (voce si chitara), Roger Waters (chitara bas), Rick Wright (la clape), Nick Mason (baterie). Numele formatiei Pink Floyd vine din combinatia numelor a doi interpreti de blues, si anume Pink Anderson si Floyd Council, iar aceasta idee i-a apartinut lui Syd Barrett, student pe atunci la arte plastice.


Roger Waters a apelat la Barrett pentru ca nu au avut succes cu formatia formata de el si ceilalti membri. Initial, trupa combina acorduri de blues cu improvizatii de free-jazz, se foloseau de efecte de lumini si explozii pirotehnice, in cazul spectacolelor. Ei au ajutat la nasterea genului muzical: rock psihedelic.



Roger Waters


Roger Waters



Primul disc al trupei a aparut in 1967, s-a numit "The Piper At The Gates Of Dawn" si a fost pozitionat pe al treilea loc in topul britanic. Albumul a abundat de piesele lui Barrett, atmosfera creata a fost foarte poetica si miserioasa, dar si ciudata.


Comportamentul lui Barrett a fost unul foarte ciudat, iar ceilalti membri i-au cerut sa paraseasca trupa. Acest lucru s-a intamplat in 1968, la scurt timp dupa ce le-a aparut albumul de debut. Syd Barrett a fost inlocuit de David Gilmour.



Syd Barrett


Syd Barrett



In timp, Pink Floyd a ajuns una dintre cele mai influente si de succes formatii rock, trupa avand vanzari de aproximativ 75 de milioane de albume doar in Statele Unite si peste 200 de milioane de albume in restul lumii.


Desi au inceput modest, condusi de Syd Barrett intr-un stil de rock psihedelic, dupa ce acesta a parasit trupa si a venit chitaristul David Gilmour, nivelul muzical al trupei s-a rafinat si a ajuns la un nivel superior.



David Gilmour


David Gilmour



In 1966, trupa a concertat in cadrul unui show multimedia in fata a 2000 de oameni, iar acest spectacol le-a adus recunostinta peste ani. Aici au cantat hit-uri precum "Arnold Lane" si "See Emily Plant", melodii ce au ajuns in topuri in anul urmator.


Un concert impresionat i-a avut pe cei din trupa Pink Floyd drept protagonisti, in fata a 5000 de oameni, in Hyde Park. In acelasi program au mai cantat si Roy Harper si Jethro Tull. In ziua respectiva, Pink Floyd si-a pus in circulatie si cel de-al doilea album, care a fost produs de Norman Smith. Albumul "A Saucerful of Secrets" s-a clasat pe a zecea pozitie in topul britanic.





Rick Wright


Rick Wright




In scurt timp, cei de la Pink Floyd au inceput sa compuna muzica si pentru filme, ajungand sa inregistreze, in Franta, soundtrackul filmului More, scris, regizat si produs de Barbet Schroeder.


In toamna lui 1969 a aparut dublul lor album live, "Ummagumma", care, desi a fost placut de public, nu a fost inteles de presa. In anul urmator, Syd isi lanseaza doua albume solo, care au fost produse de Gilmour si Waters.


In acelasi an, Pink Floyd reediteaza albumul "Atom Heart Mother", un album foarte reusit, in care compozitorul Ron Geesin a aplicat primele efecte sonore, fapt posibil pin cuplarea la mixer a doua magnetofoane.





Nick Mason


Nick Mason




Un nou album, "Meddle", s-a definit drept un experiment muzical, iar cei de la "Financial Times" l-au caracterizat drept un succes nemaipomenit al trupei. Piesa "Echoes" a ajuns foarte celebra si nu a mai lipsit din repertoriul formatiei.


Pink Floyd va lansa apoi EP-ul "Eclipse", care a stat la baza albumului "The Dark Side of the Moon", primul album conceptual al trupei. Acest album a aparut in anul 1973 si a intrecut toate recordurile cunoscute pana atunci: 40 de milioane de albume vandute pana in 2004, iar melodia "Money" a stat timp de 15 ani in topul Billboard 200. N-au lipsit nici de data asta inovatiile de sunet specifice trupei precum: batai de inima, alarme, gemete, rumoare etc.





Bob Klose


Bob Klose




Spre dezamagirea grupului, in 1975, Syd Barrett apare pentru o vizita prea scurta in studioul lor, dupa mult timp in care acestia i-au simtit lipsa. Piesa "Shine on you Crazy Diamiond" a fost realizata drept un omagiu pentru acesta. Piesa va aparea pe urmatorul album, "Wish You Were Here", lansat in 1973.


Alte albume tematice produse de Pink Floyd au fost "Animals", in 1977, acesta fiind un album valoros, dar nu mai avea nota de nou cu care Pink Floyd a obisnuit sa se prezinte si "The Wall", album emblema al formatiei, care a atins recorduri nebanuite (30 de albume vandute), mai ales ca inregistrarile au fost facute in tensiune, deoarece intre Waters si Wright s-au iscat diverse certuri.


Piesa de pe album, "Another Brock in The Wall, part 2" a fost cateva luni numarul unu in topurile europene. "The Wall" a devenit parca si un zid intre unii dintre membrii formatiei, chiar si in aparitiile de pe scene, la spectacole, acestia fiind despartiti de ziduri de carton.


Aceste ultime albume i-au ridicat pe baieti la un nivel international, acestea devenind albume de succes muzical si critic, insa au reprezentat si momente importante si de impact in lumea rock'n'roll-ului.


Alte albume de succes produse de Pink Floyd au fost: "The Final Cut", "A Monumentary Lapse of Reason", "The Division Bell", in 1994, "Pulse", un album live aparut in 1995 si format din inregistrari de la 14 concerte consecutive. Intre timp, in urma certurilor tot mai tensionate, s-a retras din trupa si Roger Waters.



In anul 2005, dupa 24 de ani, Roger Waters li s-a alaturat lui David Gilmour, Nick Mason si Rick Wright pentru a sustine un spectacol din cadrul concertelor Live 8. Odata cu aceasta aparitie, s-au lansat multe zvonuri despre o posibila impacare a trupei, urmata de un turneu mondial, insa la un an dupa spectacol, David Gilmour a anuntat, in numele trupei, ca Pink Floyd nu are planuri de reunire.



Coperta albumului


Coperta albumului ""The Divison Bell"



In anul 2006, Syd Barret a murit in urma unui cancer pancreatic, iar la un an dupa, Pink Floyd a sarbatorit 40 de ani de existenta si au fost lansate 3 single-uri de pe albumul "The Piper at the Gates of Dawn": "Arnold Layne", "Apples and Oranges" si "See Emily Play".



O fotografie recenta a trupei Pink Floyd


O fotografie recenta a trupei Pink Floyd



In 2007, pe 10 mai, Roger Waters a avut un concert in cadrul spectacolului tribut Syd Barrett, de la Londra, dupa care au cantat si ceilalti membri, carora Waters nu a vrut sa li se alature.


In 2007, cei de la Pink Floyd au adunat toate albumele lansate si un DVD bonus intr-un CD box set numit "The Boy, The Man".


Componentii trupei, de-a lungul timpului, au fost:



  • Syd Barrett - chitara, voce (1964-1968)

  • David Gilmour - chitara, voce (1968-prezent)

  • Bob Klose - chitara (1964)

  • Nick Mason - baterie (1964-prezent)

  • Roger Waters - bas, voce (1964-1985)

  • Richard Wright - clape (1964-1981, 1987-2008)