Pesterile Ajanta si Ellora

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6159

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pesterile Ajanta si Ellora sunt exemple excelente de temple antice taiate in piatra. Acestea sunt situate in Maharashtra, India, si sunt desemnate de catre UNESCO ca fiind unele dintre locatiile incluse in Lista Patrimoniului Mondial.


Aceste pesteri au fost construite in doua faze, iar diferenta a fost de aproape patru secole intre ele. Prima faza a constructiei pesterilor a fost facuta in aproximativ 2 secole, in timp ce a doua faza a fost construita de catre Vakatakas si Guptas. Pesterile Ajanta si Ellora sunt, de asemenea, cunoscute pentru spledidele lor picturi de pe pereti. Temele acestor picturi fac referire, in general, la incidentele din viata lui Buddha, la Bodhisattva si Jatakas.




Pesterile Ajanta si Ellora


Pesterile Ajanta si Ellora din Maharashtra, India




Arhitectura pesterilor Ajanta

Pesterile Ajanta au fost descoperite in anul 1819 de catre un detasament de vanatoare britanic. Originea acestora trimite spre secolul al doilea i.H., aceste pesteri fiind folosite pentru locuinta pana in 650 d.H.. Pesterile Ajanta sunt sculptate pe partea interioara a unei vai de-a lungul raului Waghora. Sunt formate din roci de granit, existand de fapt 30 de pesteri, inclusiv cele incomplete. Pesterile Ajanta sunt o mostenire de renume mondial, cunoscute pentru arhitectura lor unica si multitudinea de sculpturi si picturi.




Pesterile Ajanta


Pesterile Ajanta




Pesterile Ajanta apartin sectei Hinayana si Mahayana, cele doua scoli budiste. Dintre acestea a 9-a, a 10-a, a 12-a, a 13-a si a 15-a sunt pesteri Hinayane, iar restul sunt pesteri Mahayane. Chaityas sunt pesteri numerotate 9, 10, 19, 26 si 29, in timp ce toate celelalte 24 de pesteri: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11-18, 20-25, 27 si 28 sunt viharas. Pesterile vihara au fost sali de cult si manastiri si sunt „impodobite" cu diferite picturi si sculpturi ale lui Buddha.



Pestera numarul 1 este situata la capatul estic al prapastiei in forma de pantof. Este o vihara si loc sacru de pelerinaj, iar in pestera consacra o imagine a lui Buddha in pravartana dharmachakra. Alaturi de prima pestera se afla pestera cu numarul 2, notabila pentru reprezentarea frumoasa a povestilor Jataka. Pestera numarul 16 este una dintre cele mai mari pesteri viharas si este foarte cunoscuta pentru picturile murale decorative. Acestea descriu viata sotiei lui Nanda, Sundari. Nanda a fost fratele vitreg al lui Buddha.


Arhitectura pesterilor Ellora

Constructia pesterilor Ellora a inceput din secolul al 5-lea si a continuat pana in secolul 10. Acestea au contribuit la dezvoltarea a trei religii majore, si anume hinduismul, jainismul si budismul, care au folosit locurile pentru a-si construi templele. Exista 34 de pesteri, care sunt excavate din partea verticala a dealurilor Charanandri.




pesterile Ellora


pesterile Ellora




Din cele 34 de pesteri, primele 12 sunt budiste, fiind construite intre secolul 5 si secolul 7. Pestera numarul 10 a fost numita pestera Vishwakarma, dupa arhitectul zeilor. Pestera numarul 11 ​​este cunoscuta sub numele de Do Tal iar cea cu numarul 12 se numeste Teen Tal.



Pesterile hinduse au fost construite in timpul perioadei lui Kalachuri si a lui Rashtrakuta, intre secolele 5 si 10. Aceste pesteri reprezinta un stil de viziune si abilitati de realizare foarte diferite si creative. Dintre toate cele 17 pesteri hinduse (numerotate de la 13 la 29), cea mai importanta este cea cu numarul 16, cunoscuta sub numele de Templul Kailasa, care este sculptata dintr-o singura bucata de roca. A fost nevoie de aproximativ 100 de ani pentru a finaliza acest templu si datorita arhitecturii sale magnifice arata ca un templu Dravida. Templul Kailasa este un simbol al arhitecturii religioase, descriind mitologia hindusa si epopeile Ramayana si Mahabharata.




Templul Kailasa


Templul Kailasa din pesterile Ellora




Pesterile ce apartin jainismului numerotate de la 30 la 34 dezvaluie dimensiuni specifice ale filosofiei si traditiilor jainismului. Cele mai remarcabile dintre aceste pesteri sunt Kailash Chhota (pestera cu numarul 30), Indra Sabha (pestera numarul 32) si Sabha Jagannath (pestera numarul 33).



Desi la constructia pesterilor Ajanta si Ellora au contribuit in mare parte calugarii budisti, adeptii altor religii precum hinduismul si jainismul joaca si acestia un rol foarte important. Pesterile ofera o ambianta senina si pasnica, fiind unele dintre cele mai remarcabile pesteri taiate in piatra din India.