Penelope Cruz

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7875

Voteaza & Distribuie

Descriere

Penelope Cruz Sanchez, cunoscuta de iubitorii filmului drept Penelope Cruz, este o actrita spaniola care s-a nascut la Alcobendas pe 28 aprilie 1974. Cand era mica, Penelope era dansatoare, ajungand chiar sa abandoneze scoala pentru a dansa la Conserbatorul National din Madrid si pentru a juca teatru la Cristina Rota's School din New York, timp de patru ani.





Penelope Cruz


Penelope Cruz



Penelope Cruz a inceput sa fie atrasa de actorie de la 13 ani, cand s-a prezentat la auditiile unui agent care o respingea de fiecare data. Dupa doi ani a castigat un casting, remarcandu-se printre cele 300 de fete care au participat si a aparut intr-un videocplic al formatiei spaniole, Mecano. Dupa un timp, actrita va avea o relatie cu solistul acestei trupe, Nacho Cano (pentru care va ajunge sa regizeze un videoclip in 1994).


Actrita va prezenta apoi emisiunea "LA Quinta Marcha" si va ajunge sa joace intr-un serial frantuzesc, "Serie Rose". Si fratii actritei sunt artisti, Eduardo fiind cantaret, iar sora sa Monica, tot actrita.


Primele filme de succes in care a jucat Penelope Cruz au fost "Jamon, Jamon" - 1992 si "Belle epoque", film distins cu Premiul Academiei pentru Film Strain.


In anul 1997 actrita a jucat in "Abre los Ojos" - filmul dupa care a fost inspirat Vanilla Sky, iar in 1999 a avut un rol in filmul "Todo sobre mi madre", regizat de Petro Almodovar, alt film care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain.





Penelope Cruz in


Penelope Cruz in "Volver"



Primul sau rol intr-un film in limba engleza l-a avut in 1998 in "The Hi-Lo Country", iar apoi apare alaturi de Matt Damonn in "All the Pretty Horses". In 2001, pe langa remake-ul "Vanilla Sky", va juca si in "Blow", alaturi de Johnny Depp.


Dupa ce Tom Cruise s-a despartit de Nicole Kidman, acesta a inceput o relatie cu Penelope Cruz, in timp ce acestia filmau "Vanilla Sky", film in care au aparut impreuna. Momentan, actrita este impreuna cu Javier Barden, cu care are un fiu, Leo.


Dupa o perioada de timp petrecuta in Statele Unite, actrita s-a intors in Europa in 2004 si a inceput sa invete italiana pentru rolul sau din "Non ti muovere", film care i-a adus un premiu "David di Donatello". Acest tip de premiu poate reprezenta un fel de Oscar italian.


In anul 2005, Penelope Cruz a jucat in filmul Sahara, iar dupa un an a putut fi vazuta in filmul "Bandidas", impreuna cu Salma Hayek. In acelasi an, actrita a devenit apreciata pentru interpretarea sa speciala din "Volver", un alt film aflat in regia lui Pedro Almodovar. Va imparti atunci un premiu Cannes cu inca cinci actrite si va avea nominalizari la Globurile de Aur, BAFRA si Oscar, ajungand prima actrita spaniola ce are o nominalizare la Oscar pentru cel mai bu rol principal.





Penelope Cruz in


Penelope Cruz in "Vicky Cristina Barcelona"




In 2008 a aparut in Elegy impreuna cu Sir Ben Kingsley si, tot in acel an, a jucat un rol in filmul lui Woody Allen, "Vicky Cristina Barcelona". Cu acest rol, Penelope Cruz a castigat foarte multe premii, in special premiul BAFTA si premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar. Cu aceasta achizitie in palmares, actrita devina a doua persoana de origina spaniola ce castiga un premiu Oscar si singura femeie din Spania cu aceasta reusita la activ.


Traiectoria sa actoriceasca este una infloritoare, actrita ajungand sa colaboreze din nou cu Pedro Almodovar in 2009, pentru filmul "Los abrazos rotos", iar apoi interpreteaza un rol secundar in "Nine", prestatie ce ii aduce a treia nominalizare la Premiile Oscar.



Penelope Cruz nu este cunoscuta doar pentru traseul ei actoricesc de succes sau pentru frumusetea exotica, ci si pentru actiunile sale caritabile. Aceasta a infiintat o organizatie care ofera ajutor femeilor din India care nu au adapost. De asemenea, pasionata de fotografie, a petrecut o perioada in Nepal, loc unde a facut poze copiilor tibetani pentru o expozitie.