Papa Benedict al XVI-lea

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3880

Voteaza & Distribuie

Descriere

La data de 19 aprilie 2005 Joseph Alois Ratzinger a fost ales ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea, al 265-lea papa in istoria Bisericii Romano-Catolice si al 8-lea papa german, Papa Benedict al XVI-lea. La data de 7 mai 2005, ca noul Papa, acesta si-a ocupat locul in Basilica Sf. Ioan Lateran, cea mai veche si cele mai mari biserica din Roma. Arhidieceza de New York i-a urat bun venit Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea in vizita sa la New York pe 18, 19, si 20 aprilie 2008.




Papa Benedict al XVI-lea


Papa Benedict al XVI-lea




Papa Benedict al XVI-lea

Joseph Alois Ratzinger s-a nascut pe 16 aprilie 1927 in Bavaria, Germania, dintr-o familie cu un ofiter local de politie. Anii tineretii nu au fost usori pentru el. In 1941, Ratzinger a fost inrolat in Organizatia Tineretul Hitlerist ca membru necesar la acel moment. In 1943 a fost, de asemenea, inscris in corpurile auxiliare anti-aeronave ale nazistilor, si instruit in infanterie. In 1945, cand razboiul a ajung la final, Ratzinger s-a intors in casa familiei sale din Traunstein. Fiind soldat german, el a fost tinut prizonier intr-o tabara de razboi, dar a fost eliberat cateva luni mai tarziu, in vara anului 1945.



De la 1946 la 1951 Ratzinger a studiat filosofia si teologia la Scoala Superioara de Filosofie si Teologie din Freising si la Universitatea din Munchen. La data de 25 martie 1977 Papa Paul al VI-lea l-a numit pe Ratzinger Arhiepiscop de München si Freising. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, cunoscuta anterior ca Sfantul Oficiu (Inchizitia istorica), si presedinte al Comisiei Biblice Pontificale si al Comisiei Teologice Internationale la 25 noiembrie 1981.



La data de 15 februarie 1982 Ratzinger a demisionat din guvernarea pastorala a Arhiepiscopiei de München si Freising. Sfantul Parinte l-a ridicat la Ordinul Episcopilor atribuindu-i scaunul episcopal cu titlul de Velletri-Segni pe 05 aprilie 1993.


Criticile lui Papa Benedict al XVI-lea

In iunie 2005 Papa Benedict al XVI-lea a facut publica prima critica detaliata a uniunii homosexualilor. ''Diferitele forme de destramare a casatoriei din ziua de azi, cum ar fi concubinaje, mariaje triale si pana la pseudo-casnicii de persoane de acelasi sex, sunt mai degraba expresii ale unei libertati anarhice, care calca in mod eronat adevarata libertate a omului ", a spus Papa Benedict al XVI-lea la Basilica Sf. Ioan Lateran din Roma.



Papa a criticat, de asemenea, contraceptia artificiala spunand ca ''cea mai mare expresie a libertatii nu este cautarea placerii". In iulie 2006, in Valencia, Spania, cand a fost intrebat cu privire la rolul casatoriei intre homosexuali in societate, Papa a spus reporterilor: "In conformitate cu natura umana, un barbat si femeie sunt facuti unul pentru celalalt pentru a oferi omenirii un viitor."



"Arata-mi doar ce Mahomed a adus nou, si acolo vei gasi doar lucruri rele si inumane, precum porunca sa de a raspandi prin sabie credinta pe care o predica." Aceste cuvinte au fost initial rostite de un imparat bizantin, Manuel Paleologul al II-lea, iar Papa Benedict al XVI-lea a oferit acelasi citat in discursul sau academic "Credinta, Ratiune si Universitate: Amintiri si Reflectii" tinut in Germania, in septembrie 2006. Utilizarea acestui citat nu a insemnat nici aprobarea nici condamnarea acestuia. Indiferent care a fost scopul papei in utilizarea acestui citat in discursul sau, el a determinat furori in lumea musulmana, autoritatile religioase si politice condamnand pe larg discursul. Musulmanii din intreaga lume din Anglia, Turcia, Kuweit, Somalia, India, Iran si alte tari si-au exprimat nemultumirea subliniind inca o data faptul ca persoanele catolice sunt ofensive si lipsite de respect.



In mai 2007 Papa Benedict a avertizat politicienii catolici ca risca excomunicarea din Biserica si ca nu ar trebui sa primeasca cuminecatura daca sustin avortul. In septembrie 2007 Papa Benedict al XVI-lea, in timpul unei vizite la Viena, Austria, a declarat ca "dreptul fundamental al omului ... este dreptul la viata insasi," adaugand ca "Aceasta este adevarata viata din momentul conceperii pana la sfarsitul natural. Avortul, prin urmare, nu poate fi un drept al omului".



In conformitate cu legislatia Bisericii, cineva care face cu buna stiinta sau sprijina un lucru pe care Biserica il considera un pacat grav, cum ar fi avortul, cauzeaza ceea ce este cunoscut sub numele de "excomunicare automata" a respectivelor persoane.



In public, pe durata primei vizite pastorala ale Suveranul Pontif in Brazilia, intalnirile intre Papa Benedict al XVI-lea si presedintele Luiz Inacio Lula da Silva au fost cu strangeri de mana si zambete, dar in spatele scenei. Se pare ca guvernul brazilian si cel din Vatican dezaproba total rolul Bisericii Romano-Catolice in tara care are cea mai mare populatie catolica din lume.



Potrivit oficialilor guvernului brazilian, atunci cand cei doi s-au intalnit in Sao Paulo in mai 2007, Papa Benedict i-a spus lui Da Silva ca Vaticanul ar dori adaugarea invataturii religioase in scolile braziliane publice ca materie de studiu obligatorie. Presedintele a raspuns politicos ca Brazilia este oficial un stat neafiliat, cu libertatea de religie garantata de constitutie. Calatoria Papei in Brazilia s-a dovedit a fi o dezamagire pentru Vatican.



Biserica Catolica se confrunta cu mari dezacorduri si in Europa, unde, conform datelor inregistrate de catre biserica, numarul catolicilor care participa la Liturghie in mod regulat a scazut cu un procent de 20%, iar in cateva orase, cum ar fi Parisul, a ajuns la nivel si mai scazut. Statele Unite au fost intotdeauna o destinatie sigura pentru Biserica Romano-Catolica, astfel ca Papa a si vizitat New York-ul pe 18 aprilie 2008, de data aceasta in fata unui public dornic si fara contestatii.