Originea lunii de miere

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4164

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toate cuplurile au o luna de miere - un timp petrecut undeva departe, intr-o locatie speciala, unde pot scapa de tumultul vietii de zi cu zi. Dar stiti ce sta la baza ideii de luna de miere?

Originile istorice

Fiind un termen folosit de popoarele germanice („honeymoon"), dictionarul Oxford, desi nu ofera etimologia cuvantului, ofera in schimb exemple datand din secolul al XVI-lea.

"Prima luna de dupa casatorie, atunci cand intre cei doi proaspeti casatoriti nu exista nimic altceva in afara de tandrete si placere; initial nu facea nici o referire la o perioada de o luna, doar compara afectiune reciproca a celor doi cu schimbarea fazelor lunii, care nici bine nu se umple ca si incepe sa scada " (Samuel Johnson)

Potrivit altor surse, cuvantul este derivat din engleza veche: „honey moone", unde mierea se refera la placerea de a fi proaspat casatoriti, alaturi de o trimitere la obiceiul european de a le da tinerilor casatoriti suficient hidromel - o bautura alcoolica obtinuta din fermentarea mierii si a apei – cat sa aiba pentru o luna

Iar „moone" (luna de pe cer) se refera la cat de mult timp ar putea dura dulceata. Asa cum Luna trece prin mai multe faze, de la plina la noua, reflecta si modul in care romantismul de la inceputul casniciei se evapora in cele din urma. Cu toate acestea, durata unei luni de miere este nedeterminata. Poate dura o saptamana, o luna sau chiar un an. De ce nu si mai mult?

La nivel international, si francezii folosesc sintagma „lune de miel" pentru a descrie luna de miere. In spaniola, evenimentul e tradus prin „luna de miel", in portugheza „lua de miel", in italiana prin „luna di miele" si chiar daca si in romana e identica denumirea, romana e singura limba in care termenul „luna" se refera si la perioada de timp si la corpul ceresc. Toate celelate limbi folosesc alt cuvant pentru a numi perioada de 30 de zile.

O calatorie undeva departe

De-a lungul timpului, a devenit un obicei ca un cuplu proaspat casatorit sa plece in calatorie dupa ceremonia de nunta. Acest lucru a devenit o parte importanta a lunii de miere, deoarece cuplul se poate bucura doar de viata impreuna si poate evita stresul si rutina zilnica.

Luna de miere nu includea intotdeauna calatoria. Unii intelegeau prin aceasta perioada sa traiasca in lux si rasfat, fara insa a pleca de acasa. Excursiile nuptiale au devenit populare la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand cuplurile bogate, proaspat casatorite porneau in calatorie pentru a-si vizita rudele care nu au putut participa la nunta. Asemenea vizite durau saptamani sau chiar luni intregi.

Nu toate cuplurile isi permiteau astfel de excursii, iar cele din clasa de mijloc faceau o excursie la o distanta mai scurta, eventual de doar cateva zile. Dezvoltarea noilor cai de transport - cum ar fi automobilele, trenul si avionul – le-a permis cuplurilor sa calatoreasca mai departe. Acest lucru a dus mai tarziu la dezvoltarea unor noi statiuni si destinatii specifice pentru luna de miere.

Intelesul contemporan

In zilele noastre, luna de miere cuprinde acum ambele definitii - timpul petrecut undeva departe, intr-o calatorie si primele luni dupa casatorie. Calatoria reprezinta uzul primar al sintagmei, in timp ce primele cateva luni dupa casatorie sunt de obicei numite „perioada lunii de miere". Chiar si in politica sau in relatii de afaceri, „perioada lunii de miere" desemneaza inceputul unui nou regim, al unor noi relatii, perioada favorabila, pana cand incep sa apara neplacerile.

A doua luna de miere

In acelasi timp, conceptul de „ a doua luna de miere" a crescut in popularitate deoarece unele cupluri, care sunt casatorite de ceva timp, pleaca intr-o calatorie pentru a se bucura din nou de compania celuilalt. Aceste excursii le permit cuplurilor sa reaprinda flacara pasiunii si romantismul specific inceputului casniciei, dar fara stresul de a fi trece printr-o planificare a nuntii. Unele cupluri fac o prioritate din a pleca in fiecare an in a doua luna de miere, in timp ce altele o fac mai putin regulat sau doar pentru o aniversare sau o reinnoire a juramintelor.