Ordinul Cavalerilor de Transilvania din Hermannstadt

Detalii

CategoriiCultura
TaguriSibiu
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4733

Voteaza & Distribuie

Descriere

Zarile medievale in care nu era domnita sa nu suspine dupa al sau cavaler, erou ce manuia spada in scopuri mai mult sau mai putin nobile reprezinta o bucata de istorie ce poate fi readusa in prezent, bucata medievala, reaprinsa la inceput de secol XXI. Cavalerii si domnitele sunt printre noi, in aceasta era a tehnologiei ce spala minti.


Aceste simboluri medievale, prin spectacole si simpla lor prezenta, ne fac gandurile sa puna frana in „secolul vitezei" si sa contempleze miracolul medieval: muzica, dansurile, luptele, scenetele, toate acestea ce ne amintesc de vremurile apuse.




Cavalerii medievali de la Sibiu


Cavalerii medievali de la Sibiu



Prin incercarea de a readuce spiritul medieval in zilele noastre, s-a fondat la Sibiu, in 2001, odata cu prima editie a Festivalului Medieval, asociatia cultural-istorica „Ordinul Cavalerilor de Transilvania din Hermannstadt Sibiu", sau pe scurt, OCTHS. Aceasta a fost initiativa doamnei Camelia Gaitan, persoana cu un bogat spirit artistic. „Am vrut sa reinviem paginile Evului Mediu renascentist si baroc in actual", a spus aceasta, in calitate de presedinte al asociatiei.



OCTHS a inceput cu 20 de membri, baieti si fete, care au fost initiati treptat in tainele medievale. Inceputul a fost unul greu, studentii si elevii care au devenit membrii nu erau familiarizati cu aceste tipuri de spectacole, dar munca si pregatirile au dat roade. Fetele s-au transformat astfel in domnite si au invatat diverse dansuri, iar baietii au inceput sa manuiasca spadele si sa se antreneze in lupte.



In 2002, odata ce membrii erau deja priceputi si pregatiti pentru spectacolele ce ii asteptau, s-a conturat si stilul artistic al trupei, au fost introduse in repertoriu dansuri si scenete pe teme medievale.


Nelipsiti de la festivalurile medievale

Odata cu definitivarea stilului de abordare, trupa Cavalerilor de Transilvania a fost invitata la diverse festivaluri medievale din intreaga tara. Au fost bineinteles prezenti an de an la Festivalul Medieval de la Sibiu si Sighisoara, dar si la tabara de actorie organizata in cetatea din Targu – Mures, la festivalul „Transilvania Cibiensis" de la Fagaras, la festivaluri din Craiova, Caransebes, Medias.




Cavalerii medievali la Sighisoara


Cavalerii medievali la Sighisoara



Pe langa acestea, OCTHS reprezinta de cativa ani Sibiul la Targul International de Turism – Romexpo de la Bucuresti unde au avut un stand medieval organizat de centrul de informare turisti si au prezentat un program artistic care a fost apreciat si premiat. Sunt invitati in 2006 la prima editie a festivalului „stefan cel Mare" de la Suceava unde lasa o impresie buna si astfel se vor numara si in anii urmatori printre invitatii importanti ai festivalului.



Un alt eveniment la care au mai participat cavalerii sibieni a fost „Curtea Comediantilor", eveniment care s-a desfasurat in trei etape, la Sibiu, Rasnov si Bucuresti. „Suntem invitati la multe festivaluri medievale din tara, au intrat deja in legenda Suceava si Sighisoara, participam si la team-building-uri cu tematica medievala organizate in diverse locatii, pe diverse teme. Participam oriunde suntem invitati, unde publicul doreste o atmosfera de ev mediu", a precizat Adrian Vizirean, membru al asociatiei.


In „lupta" pentru… spade


Armele utilizate de OCTHS in spectacole sunt foarte scumpe si in plus, se uzeaza repede. Au inceput cu spadele manufacturate artizanal, apoi, din castigurile de la spectacole, au reusit sa isi achizitioneze spade, unele fiind comandate din America. Printre spadele procurate se numara si una celebra din secolul XIV, cunoscuta in Europa sub denumirea de War Sword. „Am pornit in 2001 cu niste spade manufacturate artizanal, iar in timp ne-am antrenat si am invatat esenta luptelor medievale", a mai spus Adrian Vizirean.



In urma antrenamentelor, cavalerii trupei OCTHS au ajuns sa foloseasca spadele cu foarte mare indemanare, lucru pentru care cavalerii sunt foarte apreciati de public si mai ales de cunoscatori, cat despre domnite, acestea au castigat incredere in sine, „acestea se descurca foarte bine in dansurile medievale si in respectarea etichetei de la curtea medievala", a explicat Camelia Gaitan.


Spectacole de „cruciada"

Membrii trupei OCTHS isi desfasoara activitatile mari si anume „cruciada" cum o numesc ei, din iunie pana in octombrie. Foarte mult timp se acorda pregatirilor pentru lupte, pentru ca reprezinta cel mai spectaculos si in acelasi timp dificil moment din fiecare spectacol. Din 2006, printre scenete, lupte si dansuri s-a introdus si un spectacol de jonglerie cu poiuri si cu poiuri de foc, spectacol ce a fost foarte bine integrat in repertoriul trupei.





Cavalerii medievali de la Sibiu


Cavalerii medievali de la Sibiu



Spectacolul principal al cavalerilor, spectacol „carte de vizita", denumit „Ordinul Cavalerilor", este un spectacol educativ care explica cum si de ce au aparut cavalerii, unde au ajuns acestia, cum sa devii cavaler si ordinul care trebuie respectat – o intreaga documentatie despre viata si ritualul cavalerilor medievali, scenarizata de doamna Camelia Gaitan. Printre spectacolele apreciate se numara si: „Incursiune in Medieval" – un spectacol cu tematica medievala, colaj de texte din piesele lui Shakespeare, „Innuendo" – un spectacol interesant ce are in centru o poveste de dragoste si „Amurg". Majoritatea spectacolelor sunt regizate de Tudor Orlandia.


Un public implicat

Fiecare eveniment la care au participat a fost deosebit, cu fiecare spectacol au devenit mai buni, mai apropiati de ceea ce fac dar si de public, care participa cu sufletul la fiecare scena ce pune in centrul atentiei calitatile artistice ale cavalerilor si domnitelor. Orice moment le ramane in minte, cu atat mai mult cele care aduc dupa sine ceva deosebit. Sunt inevitabile cazurile in care cavalerii, in luptele lor, se mai si lovesc, dar reusesc sa mascheze acest lucru.



Adrian Vizirean, din grupul OCTHS:



La Sighisoara, spectacolul era in plina desfasurare, publicul era implicat, participa intens, aclamatii, urale, iar cei doi cavaleri, protagonisti ai luptei si-au iesit din poveste, lupta s-a transformat intr-una reala, unul dintre ei ajungand la salvare si poarta si acum urmele bataliei pe frunte. El a reusit sa paraseasca scena inainte ca sa se observe. Suntem buni actori.




Nu de putine ori li se intampla ca la spectacole sa se implice publicul atat de mult, incat sa se sperie, uneori femeile in varsta isi fac cruce, sau unii isi aleg preferatii din lupte, fiind foarte tristi atunci cand favoritul lor este acela care pierde. Publicul ii place, la sfarsitul evenimenteleor ii cauta, le pun intrebari despre spectacole, despre istorie.


Pur medieval

Astfel, dupa cum si-au si propus, ordinul cavalerilor sibieni reuseste sa dea o lectie de istorie. Specific lor este faptul ca sunt reprezentati strict de medieval, iar acest lucru este reflectat de toate lucrurile pe care se bazeaza: costume, dansuri, lupte, scenete. Se vor a fi pur medievali, fara alte implicatii si influente, ceea ce ii deosebeste de trupele comerciale de acest gen.



Camelia Gaitan, fondatoarea asociatiei, a precizat:



Ce nu agreem in schimb sunt colaborarile de „o cruciada" si asta pentru ca ucenicia dureaza mult, nu devii cavaler sau domnita dupa o singura cruciada. Acestia trebuie sa treaca prin toate etapele cu perseverenta si sa-si insuseasca „codul cavalerilor"", a explicat Camelia Gaitan.




Cat despre cei care isi doresc sa faca parte din aceasta asociatie, ea este deschisa colaborarilor cu cei neinitiati.