Opt tipologii de mama si bataile de cap pe care ti le cauzeaza

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2325

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nu ne putem alege parintii. Nu exista mama sau tata perfect si a incerca sa-i schimbi este o pierdere de timp si energie. Adevarul este ca, cel putin in privinta mamelor, chiar si daca am fi putut sa ni le alegem tot, tot ne-ar fi cauzat o sumedenie de probleme pe care poate nici intr-o viata nu le-am fi putut rezolva.

mama-fiica

Daca este insa sa vedem lucrurile din alt unghi, problemele cu familia sunt cele care ne intaresc. Oricat de suparat ai fi de neajunsurile pe care le ai cu mama ta, trebuie sa o iubesti si respecti pentru ca este motivul pentru care tu existi pe acesta lume. Iata care sunt cele mai importante 8 tipologii de mame si bataile de cap pe care ni le cauzeaza:

1. Mama bagareata

Descriere: Se baga mereu in treburile tale si vrea sa stie in orice moment ce faci. Iti citeste scrisorile, vrea sa stie totul despre prietenii sau iubitii tai, o intereseaza inclusiv ce ai mancat la pranz si in ce cantitate. Cel mai grev este faptul ca are o optinie despre tot ceea ce se intampla in viata ta si vrea sa si-o impuna cu orice pret.

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Nu poti avea nici un pic de intimitate in preajma ei, nu poti fi o clipa singur pentru ca ea nu te lasa in pace. Ai nevoie de liberate si independenta si ea te sufoca. Partea buna a acestei situatii este ca esti mereu in centrul atentiei ei, esti protejat de multe necazuri, nu ai multe griji materiale (se ocupa mama si de asta!), ai multa incredere in tine si te obisnuiesti sa-i pui la punct pe altii cand se baga in viata ta.

2. Mama puternica si muncitoare

Descriere: Este o tipa dura care a muncit de greu si care a ajuns la un statut social si material destul de ridicat prin forte proprii. Nu ai avut-o niciodata in preajma cand erai mic pentru ca era prea ocupata cu munca ei. A fost ca si inexistenta in viata ta timp de foarte multi ani.

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Ori de cate ori ai avut nevoie de mama ta, ea nu a fost acolo sa te ajute. Mai mult, are pretentia sa fii si tu asa ca ea, desi ai cu totul alta personalitate. Partea buna a acestei situatii este ca mama ta te-a ajutat sa devi un om puternic, cu o cariera de invidiat, dar care nu va mai face greselile pe care le-a facut ea cu tine, atunci cand va avea proprii copii.

mama

3. Mama rebela si neconventionala

Descriere: Cuvantul conventional era considerat murdar in casa ta. Ai fost lasat mereu sa te imbraci cum vrei tu, sa mananci ce vrei tu, sa alergi ce facultate vrei tu, atata timp cat personalitatea ta era pusa in valoare. Ai fost incurajat sa fii diferit, lipsit de inhibitii si sa-ti traiesti viata cum vrei tu.

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Familia ta ti se parea odata ideala, dar intre timp te-ai maturizat si nu mai vezi lucrurile in felul cum ti-au fost prezentate cand erai mic. Te simti vinovat cand faci lucruri conventianale cum ar fii sa mergi la serviciu de la 9 la 5, in loc sa-ti dai toti banii pe carti si concerte de jazz. Partea buna a acestei situatii este ca ai o minte deschisa, esti o personalitate libera si ai avut ocazia sa examinezi multe optiuni si cai in viata, pana sa alegi una pe care sa pasesti. Esti mereu ascultat atunci cand ai o opinie.

4. Mama neimplicata

Descriere: Este genul de mama care te-a lasat mereu sa faci propriile greseli si nu s-a implicat foarte mult in deciziile pe care le-ai luat de-a lungul vremii.

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Chiar daca mama ta ti-a vrut numai binele cand te-a lasat pe tine sa faci toate alegerile care te privesc, continui sa te simti neimportant si nebagat in seama in familia ta. Partea buna a acestei situatii este ca ai devenit un om flexibil si nu dai bir cu fugitii atunci cand viata te incearca cu tot felul de probleme. De mic ai fost pus in situatia de a le rezolva totul singur. Stii sa te adaptezi in functie de fiecare situatie si-ti porti de multi ani singur de grija.



Tipologii de mame care-ti dau batai de cap{title}

5. Mama care se vrea ca mai buna prietena

Descriere: Ea a fost mereu o prezenta placuta in viata ta, ti-a organizat petreceri, ati fost impreuna peste tot (chiar si la evenimente unde copiii nu prea aveau ce cauta) si va povestiti orice problema. Din pacate, nu prea a stiut sa te incurajeze atunci cand aveai nevoie si nici nu te-a certat cand ai facut greseli, doar era cea mai buna prietena a ta, nu?

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Ai mare nevoie de indrumari si sfaturi, pentru ca nimeni nu ti le-a oferit vreodata. Ai avut prea multa libertate si ti-a lipsit disciplina. Partea buna a acestei situatii este ca, avand o mama permisiva, nu ai fost un copil rebel pentru ca nu ai avut motive. Ai fost incredibil de matur de mic si te-ai obisnuit sa iei decizii bune pentru tine. Prietenii si familia ta se bazeaza mult pe tine pentru ca esti capabil sa-i ajuti.

mama-fiica

6. Mama inconsecventa

Descriere: A fost dintotdeauna genul de mama cu mintile in alta parte, zapacita si uituca. Nu te-ai putut baza prea mult pe ea in viata, dar este o fiinta amuzanta si bine intentionata.

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Haosul a devenit normalitate pentru tine si ai fost nevoit sa devii foarte ordonat si precis, pentru ca altfel ai fi luat-o razna de mult. Nu cunosti ce inseamna spontaneitatea. Partea buna a acestei situatii este ca nimeni nu e mai bun ca tine atunci cand vine vorba sa organizezi, sa planuiesti si sa duci la bun sfarsit tot felul de lucruri. Orice meserie ai avea, este mereu preferat de sefi pentru abilitatile tale organizatorice.

7. Mama perfectionista

Descriere: A fost mereu obsedata de curatenie, ordine, disciplina. Nu ai avut voie sa iei note mici la socala sau sa faci prostii in adolescenta. Nu te-a putut ierta vreodata atunci cand ai dezamagit-o.

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Ti-a insusit perfectionismul ei si esti foarte critic cu tine insuti. Te detesti atat de mult ca nu esti perfect incat esti in stare sa te imbolnavesti sdin cauza asta... Partea buna a acestei situatii este ca esti o persoana puternica, ambitioasa, care vrea sa fie tot mai buna in ceea ce face. Esti un om de nedejde, pe care multi se pot baza si trebuie sa-i multumesti mamei tale pentru asta.

mama-ambitioasa

8. Mama ambitioasa

Descriere: Orice talent sau aptitudine ai avut, ai fost mereu sustinut in mod neconditionat, atat de mult incat talentul tau a devenit si al ei. Ea te-a dus la concursuri sportive, la lectii de teatru, balet, karate, etc, si a devenit un fel de manager al vietii tale, cat ai fost la scoala.

Problemele pe care le declanseaza aceasta situatie:

Stii ca tot ceea ce a vrut mama ta a fost sa devii un om de succes. Asteptarile ei prea mari legate de tine te-au facut insa sa devii un om anxios si caruia ii este frica de esecuri. Partea buna a acestei situatii este ca esti un om cu multe talente, la care si mama ta si-a adus o contributie subtantiala. Imediat ce ai descoperit cea mai importanta abilitate a ta, ai devenit un expert in domeniul respectiv.