Ochiul lui Ra

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18991

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca ne gandim la simboluri egiptene, in minte ne vine imaginea amuletelor, farmece, etc. In timp ce acestea sunt folosite in diferite feluri, nu toti le stiu semnificatia. Exista multe alte simboluri precum scarabeul egiptean, amenta, shenu, ourobus, ochiul lui Ra. Ochiul lui Ra este unul din cele mai populare simboluri egiptene.

Ochiul lui Ra, cunoscut si ca ochiul lui Horus, este un simbol egiptean vechi, format dintr-un ochi cu spranceana si un obraz de soim. Acest simbol il reprezinta pe zeul Horus si dedesubt de ochi are o lacrima. Conform mitologiei, ochiul drept al soimului zeu, Horus, il reprezinta pe zeul soare, Ra, iar imaginea sa in oglinda (ochiul cel stang), reprezinta luna si zeul magiei, numit Tehuti sau Thoth.
Legenda spune ca Horus, fiul lui Osiris si al lui Isis, si-a pierdut ochiul drept in timpul unei lupte cu fratele sau cel rau, Seth. Horus s-a luptat cu fratele sau pentru a razbuna moartea tatalui sau, iar Seth a pierdut lupta. Zeul magiei, Thoth, i-a pus ochiul la loc.

Se crede ca ochiul ce a fost taiat in bucati de catre Seth, a fost gasit de Thoth ce l-a si refacut. Se mai crede de asemenea ca Horus si-a folosit ochiul pentru a-l reinvia pe tatal sau. De atunci, ochiul lui Ra sau ochiul lui Horus a fost folosit ca simbol al vindecarii, resurectiei, sanatatii, sigurantei si protectiei. Simbolul a fost folosit in Egipt pentru o perioada lunga de timp, ca amuleta, talisman norocos, etc. Mai era folosit de asemenea la inmormantari, pentru a proteja persoana decedata in viata de apoi. Chiar si marinarii isi pictau acest simbol pe barci pentru a-si asigura o calatorie in siguranta.