Obiceiuri de Halloween

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8184

Voteaza & Distribuie

Descriere

Numele de Halloween este atestat din secolul al 16-lea ca o scurtare scotiana a numelui All-Hallows-Even, care este noaptea de dinainte de All Hallows Day. Scotianul Robert Burns, a descris cateva dintre obiceiurile din aceasta noapte in poemul sau "Hallowe’en" din 1785. Multe dintre obiceiurile traditionale provin din practici vechi si din moduri de a incerca prezicerea viitorului. In secolul al 18-lea, cele mai multe obiceiuri reprezentau metode pentru tineri sa-si gaseasca viitorul sot sau viitoarea sotie.

Ritualurile cu foc erau de asemenea importante. Focuri mari erau aprinse in sate sau de catre familii, iar cenusa era folosita pentru a face cercuri. O piatra pentru fiecare membru al familiei era plasata in cerc langa circumferinta. Daca o piatra era plasata in afara cercului sau parea sparta in dimineata urmatoare, se spunea ca persoana careia ii apartinea urma sa moara in timp de un an. Un rit similar la nord de Wales, includea un foc numit Coel Coeth, aprins pentru fiecare familie in noaptea de Halloween. Mai tarziu, membrii familiilor aruncau o piatra alba cu numele lor in cenusa. In dimineata urmatoare, toate pietrele erau cautate, iar daca o piatra lipsea, se credea ca persoana careia ii apartinea piatra urma sa moara pana la urmatorul Halloween.

Un oras din Perthshire tinea festivitati pe Can na Marbh sau Movila Mortilor. Acesta era centrul festivalului. Un foc mare era aprins in varf in fiecare an. Intreaga comunitate se tinea de maini si dansa in jurul movilei atat in sensul acelor de ceas, cat si invers. Cand focul incepea sa se stinga, baietii tineri luau jaratec si fugeau pe camp cu el. in final, il aruncau in aer si dansau pana cand acesta ajungea din nou pe pamant, apoi se intreceau in a sari peste ramasitele focului. Sarbatorile de Samhain, s-au oprit insa aici incepand cu anul 1925.

In Scotia, folclorul, inclusiv Halloween-ul, se trage din credintele celtice in zane (Sidhe sau Sith, in limba galica moderna). Copii se duceau afara carand o lanterna cu fata diavolului sculptata pe ea, pentru a speria spiritele rele. In acele vremuri erau sculptate din napi, dar in ultima vreme sunt folositi dovleci, fiind mai usor de a taia in ei. In anul 2007, organizatorii festivalului de Halloween in Perthshire au hotarat sa fie diferiti fata de sarbatorile in stilul american, pentru a favoriza traditia. Planurile includeau activitati traditionale, precum cioplirea lanternelor din napi si cautarea merelor.

In Anglia, aceasta sarbatoarea s-a stabilit pe 1 noiembrie in anul 835 si mai tarziu pe 2 noiembrie, in anul 998. Familiile stateau treze pana tarziu si "prajituri cu suflet" erau mancate de catre toti. La miezul noptii cadea tacerea peste toate casele, in care ardeau lumanari pentru a ghida sufletele sa isi viziteze casele de pe pamant si un pahar de vin pentru a le revigora.

In partea de nord a Angliei, festivalul se sarbatoreste pe 30 octombrie. In timpul festivalului, copii incearca sa-i pacaleasca pe adulti.
In tinutul Welsh, Halloween-ul este cunoscut ca si Nos Calan Gaeaf (inceputul noii ierni). Se spune ca spiritele sunt lasate liber si o stafie a "doamnei albe" apare cateodata. Focuri mari sunt aprinse pe dealuri pentru a marca noaptea. In zone de oras, mai ales in partea de sud a Wales, copii se duc din usa in usa conform obiceiului "Trick-or-Treat". Petrecerile si evenimentele de Halloween sunt obisnuite aici. Obiceiurile sunt urmatoarele:

  • Coelcerth - familiile aprind un foc mare si pun pietre in mijloc cu numele lor pe ele. Persoanele a caror piatra lipseste in dimineata urmatoare se spune ca vor muri in anul ce va urma.
  • Yr Hwch Ddu Gwta - legenda spune ca un spirit de temut numit Yr Hwch Ddu Gwta a luat forma unei scroafe fara coada si a strabatut toata tara impreuna cu o femeie fara cap.
  • Eiddiorwg Dalen - se spune ca frunze de iedera lasate pe pamant pot da puterea de a vedea fantome. Pentru a-si visa viitorul, un baiat tanat trebuie sa taie 10 frunze de iedera, sa arunce una si sa-si puna restul sub perna inainte de a adormi. O tanara fata trebuie sa ia un trandafir salbatic, sa-l taie in liniste si sa-l puna sub perna.
  • Teiliwr - In Glamorgan, croitorii erau asociati cu vrajitorii. Se presupunea ca ei posedau puteri sa vrajeasca pe oricine.