Obiceiuri de Craciun peste hotare

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBelgia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12327

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inainte de Sfanta Sarbatoare de Craciun e perioada pregatirilor, ce include decoratiuni si cadouri de Craciun. In Romania avem traditii de Craciun specifice. Dar care sunt obiceiurile in alte tari din lume?

Craciunul este o sarbatoare crestina, care celebreaza nasterea lui Iisus. Aceasta sarbatoare a fost creata de Papa pentru a promova crestinismul si a elimina festivalurile pagane celebrate in solstitiul de iarna. In timpul secolului IV, Papa a decis sa ziua de Craciun sa se sarbatoreasca pe 25 decembrie.

Craciunul a fost intotdeauna reprezentat de ceremonii religioase si schimb de cadouri si urari.

Simboluri de Craciun:
* Calendarul Advent - o lumanare aprinsa in fiecare duminica timp de patru saptamani inainte de Craciun, care simbolizeaza renasterea luminii dupa solstitiul de iarna.

* Masa de Craciun - The Christmas Mass (24 decembrie), care celebreaza nasterea lui Isus.

* Ieslea de Craciun - The Christmas Crib, care simbolizeaza nasterea lui Isus in casele crestine.

* Pomul de Craciun, un simbol de sarbatoare pagana si de viata.

* Busteanul de Craciun (The Yule log); care reprezinta busteanul pus in soba pentru a se incalzi casa in Ajunul Craciunului.

* Mos Craciun, o creatie americana, inspirata de Sfantul Cristian Nicolae (sarbatorit in Belgia, Olanda, Germania si Alsacia. Acest sfant poarta un promontoriu rosu de lux, are o barba lunga alba si poarta o mitra rosie. Sfantul Nicolae recompenseaza copiii cuminti in timp ce insotitorul sau Père Fouettard/Black Pete pedepseste copiii rai) si Yule Goat, sarbatorita in tarile scandinave.

De-a lungul secolelor, Craciunul a evoluat si Ajunul Craciunului alaturi de intreaga familie a inlocuit ceremoniile religioase.

Schimbul de cadouri de Craciun (lux pentru cei bogati si utilitate - uneori doar o portocala - pentru oamenii saraci) a fost inlocuit de cumparaturile moderne. Oamenii nu doar cumpara cadouri, dar cheltuiesc o multime de bani pe articole decorative, produse alimentare, bauturi.

Secularizarea societatii noastre a umbrit adevarata semnificatie a Craciunului, care, evident, e pe cale de a deveni o sarbatoare pagana.

Tari care sarbatoresc Craciunul:

Belgia:

Noi avem un festival special dedicat copiilor de Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie. Se presupune ca acesta ar trebui sa puna bomboane in pantofii copiilor, de fapt le aduce mii de jucarii. In Belgia, Craciunul este destul de rezervat pentru adulti. In Romania strazile, casele, ferestrele si gradinile sunt decorate si iluminate si brazii de Craciun impodobiti. La romani, masa de Craciun din 24 decembrie are loc de obicei la orele 18 sau 20. Noi mancam cu familia noastra si la miezul noptii facem schimb de daruri. Copiii primesc de obicei, o carte sau niste haine. Belgia pare sa uite ca este o tara catolica si tot mai multe biserici se inchid. Ziua de Craciun in Belgia nu prea are semnificatie, dar practicantii catolici merg la biserica. Belgienii isi viziteaza familia la 1 ianuarie. In regiunea belgiana Ardens, oamenii sarbatoresc ziua de 31 decembrie si nu Craciunul.

Franta:

Craciunul este dedicat copiilor. Strazile si casele sunt decorate cu cateva saptamani in avans. Francezii au o multime de obiceiuri de Craciun: Pietele de Craciun, pomul de Craciun, Cina de Craciun, cadouri de Craciun, povesti, cantece, Craciunul turcesc, Ieslea de Craciun, Busteanul de Craciun (Yule Log) si altele. In Alsacia, cu toate acestea, e predominant Sfantul Nicolae.

Tarile de Jos:

Ei organizeaza un festival de Sf. Nicolae: batranul cu barba calatoreste cu vaporul si, insotit de multe ajutoare de culoare, distribuie cadouri copiilor cuminti. Olandezii pastreaza cadourile mari pentru Craciun.

Germania:

Craciunul in Germania dureaza doua zile. In data de 26 decembrie ei isi viziteaza familia si prietenii. Christ-Kind ofera cadouri copiilor, familiei si prietenilor pe 24 decembrie. Germania are, de asemenea, un festival de Sf. Nicolae pe 6 decembrie.

Marea Britanie:

Craciunul este sarbatorit in Anglia cu mult entuziasm. Copiii canta colinde pe strazi, mananca faimoasa Christmas Pudding (budinca de Craciun) la sfarsitul cinei de Craciun. In Anglia, Mos Craciun umple sosetele copiilor cu daruri. De asemenea, britanicii schimba intre ei felicitari, care sunt de altfel o creatie britanica.

Spania:

Daca Mos Craciun are o semnificatie mica in Spania (magii distribuie daruri copiilor la 6 ianuarie), spaniolii decoreaza strazile cu lumini in cursul intregii luni de decembrie. Ferestrele magazinelor sunt pline de cadouri. Spaniolii celebreaza seara de Craciun alaturi de familiile lor.

Portugalia:

Ajunul Craciunului este o sarbatoare aici. Portughezii participa la Liturghia de Craciun de la miezul noptii, care este "Missa Do Galo". Daca nu exista nici un pom de Craciun in Portugalia, exista totusi Wooden Christmas (lemn de Craciun).

Italia:

In Italia Craciunul dureaza trei zile, din 24 pana in 26 decembrie. Cu toate acestea, traditiile de Craciun difera de la o regiune la alta: Babo Natale sau Bambino Gesu care aduc daruri pe 25 decembrie. Desertul italian de Craciun este "Panettone".

Tarile scandinave:

In timpul Cinei de Craciun, oamenii scandinavi rezerva un loc pentru sufletele membrilor decedati ai familiei lor. Odata ce termina de mancat, ei citesc Biblia. Intreaga familie canta colinde de Craciun si danseaza in jurul pomului de Craciun.

Alte tari europene:

In Romania, pe 24 decembrie, lumanarea de Craciun arde pana in dimineata zilei de 25 decembrie. In Rusia, ziua de Craciun se sarbatoreste pe 7 ianuarie, conform calendarului ortodox. In Grecia, perioada Craciunului incepe in Ajunul Craciunului si se incheie la Boboteaza. Craciunul este mai putin important decat Pastele.

Statele Unite ale Americii:

In sambata de dupa Ziua Recunostintei, Mos Craciun vine sa anunte inceputul sezonului de cumparaturi de Craciun. Americanii adora sa celebreze Craciunul si isi decoreaza casele cu mult entuziasm. Copiii atarna recipiente goale pe semineu si in dimineata de Craciun le vor gasi pline de bomboane si jucarii mici.

Canada:

Casele, magazinele si strazile sunt decorate cu lumini. Canadienii isi decoreaza casile cu pomul de Craciun, decoruri, ieslea de Craciun. Dupa Masa de Craciun oamenii sarbatoresc Ajunul Craciunului cu familiile lor. Curcanul si Christmas log cake sunt ingredientele esentiale ale unui Cine canadiene de Craciun. Ei trimit felicitari prietenilor si rudelor care locuiesc departe.

America de Sud:

Oamenii din Peru organizeaza petreceri de Craciun, dar, de asemenea, invata sa fie mai buni in perioada Craciunului. Sezonul lor de Craciun dureaza o saptamana intreaga. Poporul mexican sarbatoreste Craciunul cu Las Posadas (pelerinaje reprezentand calea catre Maria si Iosif). Ei sarbatoresc ultima Posada in dimineata zilei de Craciun si apoi incepe cina de Craciun. In Guatemala, imigrantii au introdus obiceiuri germane si pomul de Craciun este esential, dar cadourile de Craciun sunt rezervate pentru copii. Schimbul de cadouri intre adulti are loc la 1 ianuarie.

Australia:

Craciunul are loc in timpul verii, asa incat australienii sarbatoresc Craciunul pe plaja. Oamenii servesc curcan rece si budinca.

Noua Zeelanda:

Daca acolo exista putine decoratiuni, oamenii Noua din Zeelanda organizeaza parade de Craciun si canta in parcuri. De asemenea, se organizeaza celebrul Christmas barbecue (gratar de Craciun).

Japonia:

Craciunul are doar o semnificatie comerciala in Japonia. Festivalul il reprezinta pe Sfantul Nicolae si este o oportunitate de a oferi cadouri micutilor.

China:

Daca ziua de Craciun nu este o sarbatoare, Craciunul este sarbatorit in orasele din China. Festivalul a fost adus in aceasta tara de misionari straini. Pentru poporul chinez care-l celebreaza, Craciunul este un eveniment religios.