Oamenii cu trasaturi asimetrice: cei mai buni lideri

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5039

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trasaturile asimetrice par sa fie caracteristici faciale ale unor lideri foarte eficienti, care si-au marcat locul in istorie prin decizii corecte, la momentul potrivit, prin modul precis in care au controlat evenimente de maxima importanta. Cand este vorba de punerea sub lupa a acestei eficiente maxime si control al multimilor prin discursuri transante, carisma si abilitatea de a transmite idei valoroase par motivele principale ale reusitei liderilor.




Winston Churchill


Winston Churchill - asimetrie faciala



Un studiu recent, condus de dr. Carl Senior, de la Aston University, Birmingham, a descoperit ca oamenii cu niste calitati incontestabile ca lideri sunt si persoane cu trasaturi asimetrice. Cel putin, la Winston Churchill, cu fata lui ca de buldog, acest lucru este foarte evident. Potrivit autorilor studiului, oamenii cu un anumit grad de asimetrie – urechi inegal plasate, spre exemplu – poseda mai multe calitati de lideri decat altii.



Biologii specializati in caracteristicile evolutiei au constatat ca oamenii cu o zestre genetica bogata si o simetrie dreapta-stanga remarcabila nu doar ca arata bine, dar sunt mai sanatosi, mai inteligenti si dominanti. Ei sunt masculii alfa clasici, care escaladeaza orice ierarhie pentru a se impune, insa cei cu anumite asimetrii ajung liderii de forta.


Evident, nu asimetriile in sine ii fac conducatori capabili, ci modul in care raspund felului in care sunt priviti de altii. Se pare ca oamenii sunt sensibili, in subconstientul lor, la trasaturile asimetrice. Din aceasta cauza, indivizii cu un anumit nivel de asimetrie faciala ar putea fi mult mai motivati sa se ridice deasupra perceptiilor generale ca ei nu ar fi atractivi sau inteligenti, niste chestiuni subiective insa.


Capacitatea de a fi un bun lider ar putea decurge din reactia acelei persoane fata de modul in care este perceputa de altii, sau din eforturile sale de a-si controla impresia ca este discriminat fata de altii. Factori importanti in formarea lor ca lideri sunt experientele din copilarie si cele din cursul interactiunii lor cu alti oameni. Winston Churchill, un exemplu clasic de asimetrie faciala, insotita de succesul ca lider al persoanei, nu este singur in galeria de personalitati „strambe". Lui i se alatura Abraham Lincoln si amiralul Horatio Nelson, ambii cu asimetrii in trasaturi. Carl Senior a comentat ca



„poate ca situatia se explica prin faptul ca oamenii cu trasaturile asimetrice trebuie sa munceasca mai mult, iar aceasta socializare compensatorie se manifesta prin abilitati organizatorice si calitati de lider."



In studiul sau au fost facute masuratori pentru compararea partii drepte si stangi a fetei, a lungimii degetelor, latimii incheieturii si lungimea urechilor. Intr-unul dintre experimente, un grup de 80 de voluntari au facut teste psihosometrice pentru evaluarea calitatilor lor de lideri.


In alt experiment, un grup de 42 de studenti de la Aston Business School au fost impartiti in grupuri si fiecare a trebuit sa-si aleaga liderul. A reiesit ca exista o corelatie stransa dintre calitatile specifice unui conducator si asimetrie, deoarece majoritatea grupurilor au ales astfel de persoane, care s-au impus ca lideri, obtinand si rezultatele cele mai bune in cadrul experimentului. Conducatorii de curs, care nu erau la curent cu experimentul, au cotat grupurile de studenti conduse de lideri asimetrici cu 20% mai bine decat celelalte grupuri.



„Exista tone de informatii care sustin relatia dintre morfologia simetrica si evolutiile sociale pozitive. Oamenii simetrici sunt perceputi ca fiind mai activi, mai fericiti si avand mai multi prieteni, sunt dominanti, inteligenti si atragatori. In loteria genetica, ei sunt castigatorii",



afirma dr. Senior.



„Studiile noastre despre asimetrie au demarat din acest unghi, iar rezultatele sunt uluitoare."



Tipul de calitati subliniate de concluziile studiului sau sunt cele cunoscute drept „conducere transformationala". Aceasta implica obtinerea cooperarii oamenilor din jur si inspirarea lor in atingerea unui obiectiv comun prin acordul propriu. Acest tip de conducere este opus celei „tranzactionale", mult mai dictatoriale, bazate pe recompense si pedepse, implicand, adesea, existenta fricii cultivate cu grija in sistem.


Printre liderii cu asimetrii faciale se numara Kim Jong-il, stapanul absolut al Coreii de Nord, regele Henric al VIII-lea (care, intre altele, a separat biserica anglicana de cea catolica), Franklin Delano Roosevelt, Hitler.