O poveste de Craciun (A Christmas Carol 2009)

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6464

Voteaza & Distribuie

Descriere

Filmul O poveste de Craciun este o adaptare a nuvelei lui Charles Dickens, scrisa in 1843. Inca din anul 1908, povestea a avut un succes rasunator si a fost ecranizata si adaptata pentru film si teatru de mai multe ori. Musical, desene animate, piesa de teatru sau film, O poveste de Craciun ramane la fel de actuala si de indragita ca pe vremea aparitiei ei.

Adaptarea din 2009 il are pe Jim Carrey in mai multe roluri, inclusiv in cel al lui Scrooge atat in anii de adolescenta, la varsta mijlocie cat si la cea a senectutii. Actiunea se petrece in Anglia Victoriana si il are in prim plan pe batranul mizantrop Ebenezer Scrooge, care refuza orice manifestare sarbatoreasca a Craciunului, respinge spiritul specific al Nasterii Domnului, chiar si invitatia la cina a veselului sau nepot Fred. In seara de Ajun, Scrooge e vizitat de spiritul fostului sau asociat care murise cu 7 ani inainte, tot intr-o seara de Craciun. Acum, el este fortat sa care dupa el lanturi groase si grele datorate obiceiurilor sale hapsane si il avertizeaza pe batranul Scrooge ca, daca nu se caieste, il asteapta o soarta si mai nefericita.

Asa cum ii prezise asociatul lui, pe batran il viziteaza alte trei fantome si fiecare are rolul de a-l invata ceva. Fantoma Craciunului Trecut ii infatiseaza lui Scrooge secvente de la Craciunurile trecute care ii amintesc cum s-a transformat in zgarcitul si lacomul om care este acum. Al doilea spirit, Fantoma Craciunului Prezent ii arata cat de veseli sunt toti ceialti din jurul sau: nepotul Fred si Bob Cratchit, angajatul sau. Inainte de a pleca, spiritul il avertizeaza cat de periculoase sunt ignoranta si rautatea . Al treilea spirit, cel al Craciunurilor ce vor urma, ii arata lui Scrooge consecintele pe care le are lacomia lui: moartea, atat a unora din jurul lui cat si a lui, o inmormantare la care nu vine nimeni si toata averea pe care a strans-o si de care nu s-a bucurat nimeni ii ramane nepotului sau, dupa ce menajera fura si ea cat poate.

Scrooge se trezeste in patul lui in dimineata de Craciun, dupa vizita celor 3 fantome si decide ca viata lui trebuie sa se schimbe. Face donatii, se duce la petrecerea lui Fred, ii mareste leafa lui Cratchit si din acea zi, Scrooge este intruchiparea spiritului Craciunului. Jim Carrey joaca o multime de roluri in acest film: Scrooge, si cele trei spirite ale Craciunului, Gary Oldman are si el trei roluri, la fel si Cary Elwes. Din distributie mai fac parte si Colin Firth si Bob Hoskins.

Filmarile la O poveste de Craciun au inceput in februarie 2008 si filmul a fost lansat in noiembrie 2009 de catre studiourile Walt Disney.