Numerele norocoase de la loterie

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4089

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anumite numere par sa fie mai cu noroc decat altele, la orice loterie, fie ea una nationala sau continentala, si nu se stie cu certitudine cat este o chestiune de probabilitate si cat noroc chior. Se pare ca norocul chior joaca un rol foarte important in extragerile de la loterie.

Spre exemplu, la National Lottery din Marea Britanie, organizata de operatorul Camelot fiecare bilet de Lotto in valoare de 1 lira sterlina are o sansa din 13 milioane sa iasa castigator, la principala extragere. La loteria EuroMillions, fiecare bilet cumparat are o sansa la 116 milioane de a iesi castigator al premiului cel mare. Comparand sansele la cele doua loterii este cu totul inutil, este ca si cum ai compara merele cu perele, le-ai aduna si ai incerca sa faci totalul. Desi par similare si ambele ofera posibilitatea de castigare a unor sume foarte consistente, ele sunt construite pe sisteme diferite. Desigur, daca cumperi 30 000 de bilete la loterie iti imbunatatesti mult sansele de castig, dar cine-i dispus sa riste asemenea sume?

Exista vreo garantie de castig in asemenea circumstante? Raspunsul, cel neplacut si cinstit este: Nu. Acest lucru nu-i opreste insa pe impatimitii loteriilor sa joace tot timpul. Unii joaca anumite combinatii de numere, la care nu renunta, jocul durand ani si ani. Altii aleg numerele de loto in functie de diverse evenimente sau „semne" care cred ei ca li s-ar fi aratat, in vreme ce jucatorii sofisticati incearca sa-si calculeze sansele manevrand statistici si teoria probabilitatii.

Exista numere norocoase?
Camelot a descoperit, din 1994, de cand organizeaza National Lottery, ca cifra 38 este cea mai extrasa dintre toate. Jucatorii cu inclinatii spre explicatii paranormale s-ar putea sa nu fie deloc surprinsi sa afle ca numarul cel mai ghinionist, cand e vorba de loterie, este… 13. Bila cu aceasta cifra a fost extrasa de cele mai putine ori. Cea cu numarul 25 este pe locul al doilea intre cele norocoase, iar 31, 6, 9 si 11 par sa faca si ele parte din plutonul celor care-ti aduc castigul.

In ceea ce priveste EuroMillions, numarul cel mai cu noroc (extras cel mai des) este 50, iar cel mai cu ghinion este 32. Desigur, doar pentru ca o cifra este extrasa mai frecvent nu-i dinamiteaza sansele de a iesi la fel de bine si la urmatoarea extragere. De fiecare data, cele 50 de numere scoase la bataie au sanse egale de a fi scoase castigatoare. De fapt, numerele de la 1 la 6 au exact aceleasi sanse de a fi extrase ca si cele sase la care v-ati gandit. In pofida acestor observatii, multi jucatori sunt tentati sa includa si numarul 38 in alegerea lor pentru ca acesta pare sa fie cel mai prezent in formulele castigatoare.

In alta ordine de idei, experienta loteriilor de pretutindeni arata ca in fiecare tara exista „pungi", zone limitate, care sunt mai „norocoase" decat altele, producand un numar mai mare de castigatori. Britanicii s-ar muta cu mic cu mare in Surrey, pentru ca acolo sunt cei mai multi castigatori la loterie. Urmatoarele locuri „norocoase" sunt Enfield, in nordul Londrei, si Dartford, Kent.

Milionarii loteriei
Potrivit celor comunicate de Camelot.org, unul din 23 500 de adulti britanici au ajuns milionari in urma jocului la National Lottery, dar alte cateva milioane de jucatori nu au acest noroc, cu toate ca ei cumpara bilete la loto in fiecare saptamana. Doritorii de milioane trebuie sa astepte destul de mult sa-si ia portia de castig, daca joaca pe bilete de 1 lira pentru extragerea principala. Nu se sta la rand, ci se spera in bunavointa legilor probabilitatii sau a norocului, o expresie subtila a hazardului. Valoarea premiilor depinde de numarul de bilete cumparate si de cati oameni au nimerit aceleasi numere.