Nudismul - cum a decenit goliciunea acceptabila

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8095

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vara incarcata de zile fierbinti s-a lasat putin asteptata, insa a aparut. Gandurile oamenilor zboara acum spre concedii, nicidecum spre birouri, iar foarte multi dintre ei aleg sa mearga la mare. Aici, pe plaje, fiecare se bronzeaza cum poate si cum vrea, insa costumele de baie sunt majoritare, chiar daca unele femei aleg sa faca topless.



Insa nu toti sunt incantati sa poarte un costum de baie atunci cand vor sa se bronzeze sau sa inoate si prefera costumul lui Adam. Prin nudism se intelege expunerea corpului nud in diverse locuri publice sau private, dar in special pe plaje.


In unele tari, exista locuri special create pentru nudisti, ba chiar unele facute separat pentru barbati sau femei. Totusi, nu peste tot au locul lor, chiar daca incearca sa se fereasca de restul lumii.




nudism pe plaja


nudism pe plaja



Dincolo de dorinta de a te bronza fara dungi sau alte idei inventate de oameni, nudismul se practica de multe ori in scopuri terapeutice, in grupuri formate atat din femei, cat si din barbati. In cadrul acestor intalniri, ei au de a face cu o decomplexare, relaxare si dezinhibitie care ii ajuta in cazul tratarii unor tulburari ale psihicului sau ale comportamentului.



Unele dintre beneficiile constatate in urma nudismului terapeutic sunt: imbunatatirea imaginii de sine, reducerea fricii fata de sexul opus, se minimalizeaza importanta unor imperfectiuni sau diformitati fizice, detensionarea psihosexuala, uniformizearea sociala, reducerea curiozitatii sexuale excesive, o indemnare catre ingrijirea corpului, o decomplexare la mod general, sinceritate fata de cei din jur si altele.



Nudismul poate sa devina, bineinteles, un act lipsit de moralitate si chiar scandalos, atunci cand este practicat in locuri deloc potrivite sau cand nudistii defileaza in fata celorlalti si le arata cat de exhibitionisti sunt.




militanti pentru nudism


pro nudism



Sunt cam trei-patru mii de romani nudisti care se prezinta vara de vara pe litoral. Se stie ca la Costinesti, acestia stau la Epava, la Mamaia stau undeva in zona de nord, inspre Navodari, iar alte statiuni precum Vama Veche si 2 Mai sunt invadate de nudisti.



Cand vine vorba de nudism, nu exista varsta. Activitatile nudistilor nu se desfasoara in registre sexuale. Se gasesc pe litoral de la copii, pana la oameni de 70-80 de ani.



Multi oameni ii considera nebuni si perversi si nu pot sa-i inteleaga. Nudistii sau naturistii, cum li se mai spune, prefera sa isi petreaca vacanta la mare liberi de complexe, dar si de haine. Europenii aleg sa numeasca acest fenomen „naturism", in timp ce in Statele Unite se foloseste termenul pe care-l cunoastem cu totii, „nudism".



Pe batranul continent sunt cam 20 de milioane de nudisti si aproximativ 600 de campinguri turistice, dar si foarte multe plaje, dintre care numai in Spania vreo 200. Exista chiar si cluburi de nudisti, iar primul a aparut in Hamburg, in anul 1903.


In Statele Unite, primul eveniment s-a organizat in anul 1929 undeva langa New York. In Franta, Anglia si Italia, nudismul a devenit cunoscut si practicat dupa al II-lea Razboi Mondial. Exista in unele state cate o asociatie care este afiliata Federatiei Internationale Natursite. In tara noastra nu exista o astfel de organizatie, caci nudismul este oarecum la limita legii, dar este tolerat pe unele plaje.





Nudisti


Nudisti





Nudistii nu sunt de parere ca nuditatea degradeaza sau ca este imolara, ci mai degraba reprezinta o stare naturala, starea in care fiecare om se naste. Acestia au o intreaga filosofie cand vine vorba de argumentarea practicilor nudiste. In primul rand, se promoveaza respectul si grija pentru propriul corp, dar si legatura acestuia cu natura.


De asemenea, ei considera ca expunerea corpului nud aduce beneficii cand vine vorba atat de sanatatea fizica, cat si psihica. Nudismul este asociat de acestia si cu un nivel inalt de libertate a persoanei si cu o personalitate puternica.



In culturile stravechi, la romani sau la greci, atitudinea oamenilor fata de corpul nud era diferita fata de cea de astazi. Grecii participau dezbracati la intrecerile sportive ("gymnos" inseamna "nud").



Odata cu trecerea timpului s-au dezvoltat multe tabu-uri cu privire la nuditate, iar oamenii au inceput sa considere hainele tot mai practice, in special in climatele reci. De la obisnuinta s-a ajuns la cultura, apoi intr-un lucru necesar, firesc, obligatoriu. De asemenea, un rol important a fost dat si de religie, care condamna goliciunea trupului.



Astazi, cei care nu considera nudismul un tabu pot profita de aceasta practica, mai ales in perioada verii, pe plaje, chiar daca sunt considerati in continuare de ceilalti, iesiti din comun.