Nu o flama solara va praji omenirea in 2012

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriCatastrofe, NASA
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari3848

Voteaza & Distribuie

Descriere


flama solara

flama solara

Anul 2012 are o semnificatie aparte pentru cei care considera ca sfarsitul calendarului mayas semnifica sfarsitul istoriei, al lumii intregi, de fapt, pentru ca s-ar pregati instaurarea unui alt nivel al armoniei galactice, cosmice. Internetul duduie de discutii despre anul 2012 si despre sfarsitul lumii la data de 21 decembrie 2012.

Un film cu acelasi titlu, lansat anul trecut, a impresionat prin efectele sale speciale, insa Hollywoodul nu s-a putut abtine de la happy-end-ul din productiile sale si a trantit unul si aici, stralucitor si promitator ca un cadou de Craciun. Nu, lumea nu se va termina in 2012 din cauza unei flame solare monstruoase, azvarlite spre Terra. Un expert al NASA a spulberat acest scenariu apocaliptic, promis pentru anul viitor. Dr. Alex Young, un specialist in fizica heliosferei, activ la centrul de cercetari al NASA, Goddard Space Flight Center, a declarat ca nu trebuie sa ne facem probleme din cauza soarelui pentru cel putin cateva miliarde de ani. In nici un caz nu va fi „ceva" pentru 2012.

„Intelegem soarele destul de bine, cu toata tehnologia si stiinta la-ndemana noastra si cu toate acele sonde spatiale care-l monitorizeaza 24 de ore din 24, ca sa stim ca o super-furtuna solara, capabila sa mature viata de pe suprafata pamantului, nu este, pur si simplu, posibila", a declarat Young. Expertul de la NASA adauga ca in afara de niste arsuri usturatoare ale pielii, intr-o zi de vara deosebit de incinsa, nu avem motive de teama din partea stelei sistemului nostru solar.

„In soare nu exista suficienta energie pentru ca de acolo sa se desprinda o flama ucigasa, capabila sa strabata cei 150 de milioane de kilometri pana la Pamant, pentru a-l distruge", afirma Alex Young. Cu toate ca flamele solare si ejectarile de masa solara din zona lui de suprafata sunt in crestere, acesta-i ciclul normal al activitatii solare, considera expertul NASA si nu numai el. Oricine are mai mult de 11 ani a trecut, deja, printr-un asemenea ciclu si nu furtunile solare constituie principalul pericol la care este supus. Dr. Alex Young arata ca punctul maxim al ciclului solar actual va fi atins in 2014 si nu va fi semnificativ mai altfel decat cel precedent. S-a constatat ca o serie de activitati umane sunt influentate de ciclul solar, insa lumea nu s-a sfarsit din 11 in 11 ani.

Flamele solare, mase enorme expulzate de soare din interiorul sau, isi reduc masiv densitatea si cantitatea de energie, iar ceea ce ramane pana ajunge in proximitatea terestra nu este suficient pentru a avea efecte catastrofale. Se apreciaza insa ca in absenta campului magnetic al Terrei, care deviaza mare parte din energia flamelor solare, planeta noastra ar ramane fara atmosfera, in cazul cand ar intalni o astfel de flama puternica. Iar atmosfera, la randul ei, alaturi de centurile Van Allen, opreste mare parte din radiatia solara periculoasa.

O flama solara este o expulzare masiva de electroni, ioni si atomi prin coroana solara, in spatiul cosmic. Temperatura exploziva a flamei nu reuseste sa traverseze haul inghetat al spatiului cosmic, insa radiatia electromagnetica si particulele incarcate energetic pot. Ele pot influenta, temporar, straturile superioare ale atmosferei terestre, provocand probleme transmiterii semnalelor radio si creeaza aurora boreala, un show vizual oferit pe gratis, in cinstea pamantenilor.

Expulzarea de masa din coroana solara este o izbucnire masiva a vantului solar si aceasta poate provoca o supraincarcare a retelei energetice terestre, ducand la pene de curent, insa in nici un caz nu poate aduce sfarsitul vietii terestre, dupa cum prevestesc apostolii apocalipsei din 2012. dr. Alex Young a declarat ca in cazul unei expulzari masive de masa solara, in cel mai rau caz „vom avea aurore boreale foarte intense, dar ar putea fi afectati satelitii de comunicatii si retelele energetice".

Desigur, scenariile catastrofice pentru anul 2012 nu se opresc aici.