Norman Rockwell

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2795

Voteaza & Distribuie

Descriere

Norman_RockwellNorman Percevel Rockwell (3 februarie 1894 - 8 Noiembrie 1978) a fost un pictor si ilustrator american. Lucrarile sale se bucura de o mare popularitate in Statele Unite, unde Rockwell este renumit pentru ilustratiile unor scene din viata de zi cu zi pe care le-a creat pentru revista The Saturday Evening Post, pe parcursul a mai mult de patru decenii. Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Rockwell sunt seriile Willie Gillis, Rosie The Riveter, Four Freedoms si Saying Grace (1951). De asemenea, s-a remarcat si prin activitatea sa la Boy Scouts of America (BSA): a produs coperte pentru publicatia acestora, Boys' Life, calendare si de alte ilustratii.

Ca student, Rockwell a avut mai multe locuri de munca mai putin importante. Marele sau debut s-a produs in 1912, la 18 ani, cand a ilustrat prima lui carte, Tell Me Why: Stories about Mother Nature, de Carl H. Claudy.

In 1913, la 19 ani, Rockwell a devenit art editor pentru Boys' Life, un post pe care l-a detinut timp de trei ani (1913-1916). A pictat cateva coperte, incepand cu cea a primei sale reviste publicate, Scout at Ship's Wheel, editia din septembrie 1913.

Norman Rockwell a fost foarte prolific producand peste 4.000 de lucrari originale, dintre care majoritatea au fost fie distruse in incendii, fie se afla in colectii permanente. Rockwell a fost acreditat pentru a ilustra peste 40 de carti, inclusiv Tom Sawyer si Huckleberry Finn. Contributiile lui anuale pentru calendarele Boy Scouts, intre 1925 si 1976, au fost doar putin puse in umbra de cea mai populara lucrare a sa, calendarul "Four Seasons", pe care l-a facut pentru Brown & Bigelow si care a fost publicat timp de 17 ani incepand din 1947 si reprodus in diverse stiluri si marimi din 1964. Ilustratii pentru brosuri, cataloage, postere (in special afisele de filme), timbre, carti de joc, si picturi murale (inclusiv „Yankee Doodle Dandy" si „God Bless the Hills", care a fost finalizat in 1936 pentru Nassau Inn din Princeton, New Jersey) i-a rotunjit opera de ilustrator a lui Rockwell .

In 1969, ca un tribut adus lui lui Rockwell la cea 75-a aniversare a sa , oficialii de la Brown & Bigelow si Boy Scouts of America i-au cerut lui Rockwell sa pozeze pentru Beyond the Easel, ilustratia din calendarul acelui an.

Munca lui Rockwell a fost respinsa de criticii de arta ai vremii sale. Multe din lucrarile sale au parut prea indulcite in ochii criticilor moderni, mai ales copertele revistei Saturday Evening Post, care tindeau spre portrete idealiste sau prea sentimentale ale vietii americane, ceea ce a dus la aparitia adjectivului depreciativ "rockwellesc". In consecinta, Rockwell nu este considerat un „pictor serios" de catre unii artisti contemporani, care de multe ori i-au privit munca ca fiind burgheza si kitschoasa. Este numit „ilustrator" in loc de „artist" de catre unii critici, o denumire care nu l-a deranjat insa, pentru ca era aceeasi pe care o folosea si el cand vorbea despre el insusi.

Cu toate acestea, in ultimii ani de viata, Rockwell a inceput sa primeasca o atentie in calitate de pictor, cand el a ales sa ilustreze subiecte mult mai serioase, cum ar fi seria despre rasism pentru revista Look. Un exemplu al acestei perioade mai serioase este The Problem We All Live With, care a tratat subiectul rasisimului in scoli.. Pictura infatiseaza o tanara fata afro-americana, Ruby Bridges, flancata de maresali federali albi, mergand pe jos la scoala prin dreptul unui perete plin de Graffiti rasiste.

In 1999, criticul de arta de la The New Yorker, Peter Schjeldahl a spus in ArtNews despre Rockwell: "Rockwell este teribil. A devenit prea obositor sa pretindem ca nu e."

Opera lui Rockwell a fost expusa in 2001 la muzeul Solomon R. Guggenheim. Lucrarea sa, Breaking Home Ties s-a vandut cu 15.4 milioane dolari, la o licitatie Sotheby's 2006.