Noi masuri privind concediul de maternitate

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2845

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mamicile ar putea beneficia de un concediu de maternitate prelungit la 18 saptamani, perioada in care li se va plati salariul integral. si indemnizatia de maternitate ar urma sa fie mai mare decat in prezent, si anume 100% din ultimul salariu lunar sau salariu lunar mediu.

Masurile sunt cuprinse in avizul pe care europarlamentarul Rovana Plumb l-a prezentat comisiei pentru munca din PE la raportul vizand securitatea si sanatatea la locul de munca a femeilor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza. "Extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 saptamani, cu o perioada obligatorie de sase saptamani dupa nastere, ii va permite mamei sa isi revina dupa nastere, sa stabileasca o legatura solida cu copilul si sa revina pe piata muncii", a declarat deputata europeana, citata intr-un comunicat al grupului social-democrat din PE.

Avizul semnat de Rovana Plumb cuprinde si alte masuri care vizeaza protectia femeilor angajate care sunt insarcinate, prevazandu-se ca lucratoarele gravide nu pot fi concediate in timpul sarcinii si 12 luni dupa terminarea concediului de maternitate, si nu pot fi obligate sa munceasca peste program in perioada de trei luni inainte de nastere si 12 luni dupa nastere. De asemenea, se predeve ca in primul an dupa nastere, angajatorii trebuie sa tina cont de cererile lucratoarelor privind trecerea de la regimul de munca full-time la part-time.

"In cazul nasterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la nastere, a unui copil cu dizabilitati sau a unei nasteri multiple, statele membre trebuie sa garanteze un concediu suplimentar, platit integral. in cazul nasterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creste cu o luna pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsa cu cel putin opt saptamani in cazul nasterii unui copil cu dizabilitati. Concediul maternal aditional trebuie sa fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilitati", a precizat Rovana Plumb.

In aviz se face referire si la oportunitatea ca barbatii sa beneficieze de dreptul obligatoriu la concediu de paternitate, similar cu cel de maternitate cu exceptia duratei, pentru a putea crea conditiile necesare reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala. Daca aceste propuneri vor fi adoptate fara alte amendamente in forurile europene, se vor aplica dupa doi ani in toate statele membre UE.