Nevralgia de trigemen

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6796

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nevralgia de trigemen este o boala de natura neurologica caracterizata de crize violente de durere declansate de actiuni dintre cele mai comune, precum spalatul pe fata, aplicarea machiajului sau barbieritul. Uneori, insa, durerile apar in mod spontan, fara sa fie declansate de niciun stimul extern.




Nevralgia de trigemen


Nevralgia de trigemen




Simptomele bolii

Nevralgia de trigemen produce atacuri de durere intensa ce dureaza de la cateva secunde pana la aproape un minut. Desi durata este relativ scurta, intensitatea durerii este aproape de nesuportat. Boala debuteaza cu crize ce se manifesta mai rar si cu dureri de intensitate medie. Odata cu inaintarea in varsta, insa, crizele se acutizeaza, apar din ce in ce mai des, dureaza mai mult iar durerea se inteteste.




Simptomele nevralgiei de trigemen


Simptomele nevralgiei de trigemen




Simptomele cele mai des intalnite in cazul nevralgiei de trigemen sunt:



  • crize de durere de intensitate medie, uneori dureri violente, ca si cum fata ar fi curentata, ce dureaza cateva secunde

  • dureri puternice declansate de activitati de zi cu zi precum spalatul sau machiatul, dar si de atingeri usoare, de vorbit sau mestecat

  • zonele inervate de nervul trigemen sunt cele vizate de dureri: maxilar, mandibula, obraji, buze, gingii, ochi sau frunte

  • durerea este fie localizata, fie extinsa pe mai multe zone ale fetei


Cauzele nevralgiei de trigemen

Exista cateva cauze care duc la aparitia nevralgiei de trigemen insa, uneori, medicii nu pot descoperi un motiv pentru care apar crizele de durere. De regula, nevralgia se instaleaza in momentul in care nervul este presat de o artera sau o vena din imediata vecinatate. Alteori, boli precum scleroza multipla, tumori ce exercita presiune pe nerv sau alte afectiuni precum teaca de mielina din jurul nervului.


Si procesul de imbatranire este un factor deloc de neglijat in stabilirea cauzelor ce duc la aparitia nevralgiei de trigemen. S-a constatat ca, odata cu trecerea varstei, crizele se instaleaza din ce in ce mai des, durata lor creste iar durerile se acutizeaza.




Ramurile nervului trigemen


Ramurile nervului trigemen




Examinare si tratament

Numai medicul poate stabili cu exactitate daca va confruntati cu o nevralgie de trigemen. Doctorul va face investigatii amanuntite pacientului, va examina simptomele si, cel mai probabil, va solicita efectuarea unui RMN.


Tratamentul indicat in nevralgia de trigemen este de trei tipuri: medicamentos, injectabil si, in ultima instanta, chirurgical. Medicamentele recomandate sunt cele din gama anticonvulsivelor si antispastice, din pacate cu reactii adverse neplacute. Unii pacienti raspund bine la tratamentul medicamentos, in vreme ce altii dezvolta rezistenta in timp.


Urmatorul pas in tinerea sub control a nevralgiei de trigemen o reprezinta injectiile cu alcool. Aceste injectii suprima temporar durerea, anesteziind regiunea corespunzatoare ramurii nervului ce cauzeaza durerea. Din pacate, efectul injectiilor este temporar, fiind nevoie de repetarea lor la intervale de timp regulate.




Acupunctura, folosita in tratamentul nevralgiei de trigemen


Acupunctura, folosita in tratamentul nevralgiei de trigemen




Ultimul pas in incercarea de a scapa de dureri este operatia. Medicul fie inlatura presiunea exercitata asupra nervului trigemen, fie lezeaza controlat nervul, utilizand microchirurgia, radiatiile si curentul electric.


Uneori, cand medicina traditionala nu da rezultate, ne putem orienta si catre cea alternativa. Recomandate pentru tratarea nevralgiei de trigemen sunt infiltratiile, acupunctura, terapia nutritionala si stimularea electrica a nervilor.