Neutrinii vs. teoria relativitatii lui Einstein

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2989

Voteaza & Distribuie

Descriere



neutrini


neutrini



Si daca Einstein n-a avut dreptate?" este intrebarea care cutreiera intreaga comunitate stiintifica, dupa ce o emisie de neutrini, lansata de la acceleratorul de particule de langa Geneva a ajuns la un laborator din Italia, aflat la 730 de kilometri distanta mult mai repede decat s-ar fi cuvenit.



Din calculele efectuate rezulta ca neutrinii s-au deplasat mai repede decat viteza luminii ajungand la destinatie cu 60 de nanosecunde mai devreme. Daca experimentul declansat de la CERN, la faimosul Large Hadron Collider, a fost corect, inseamna ca teoria relativitatii lui Einstein poate fi considerata eronata, iar intreaga fizica va trebui sa fie revizuita.


Viteza luminii este de 299 7792 458 m/s (metri pe secunda), fiind viteza de propagarea luminii in vid, o constanta fizica universala, iar rezultatele experimentelor de la CERN nu au nici un precedent, iar cercetatorul principal, dr. Antonio Ereditato, le-a numit „dementiale", invitandu-si colegii din intreaga lume sa le repete pentru a vedea daca pot fi reproduse si in alte conditii, cu acelasi rezultat.



„Am incercat toate explicatiile posibile pentru asta. am vrut sa gasim greseala, una triviala, greseli complicate sau efecte nedorite ale experimentelor. Am petrecut luni de zile cu verificarile si n-am fost capabili sa descoperim nici o greseala".



Potrivit lui Brian Cox, cercetator britanic si realizatorul unor emisiuni stiintifice pentru televiziune, descoperirea, daca se va confirma, va avea un impact extraordinar, pentru ca acest lucru, viteza care o depaseste pe cea a luminii, deschide posibilitatea calatoriei in timp.


„Este un lucru extraordinar", afirma el. „Daca avem ceva care depaseste viteza luminii, intreaga fizica si intelegere a universului trebuie rescrise. Motivul pentru care toata lumea este prudenta cu asta este ca teoria speciala a relativitatii lui Einstein spune ca nimic nu poate depasi viteza luminii, iar aceasta-i baza intelegerii fizicii".


Potrivit lui Brian Cox,



„motivul pentru care nu putem construi o masina a timpului si strabate trecutul precum Doctor Who este ca viteza luminii este protejata, este o limita universala de viteza".



Neutrinii, numiti si „particulele fantoma" pentru ca pot strabate orice suprafete, au fost produsi imediat dupa Big Bang. Emisia de neutrini plecata de la CERN a strapuns scoarta terestra si a fost receptionata la un laborator din Italia, dotat cu detectori specializati, amplasati in galerii subterane izolate de alte influente. Rezultatele uimitoare obtinute la CERN vor putea fi verificate dupa ce experimentul va fi verificat cu acceleratoare de particule din SUA si Japonia, insa dilema ramane, deocamdata, in picioare.


Jim AlKhalili, cercetator la Universitatea din Surrey, Anglia, a sugerat ca o simpla eroare in sistemul de masuratori ar fi produs aceste rezultate uluitoare.



„Ca s-o spun pe-a dreapta: daca experimentul de la CERN se dovedeste a fi corect si neutrinii au depasit viteza luminii, am sa-mi mananc chilotii in direct, la televiziune",



a promis el – sceptic. Si daca Einstein n-a avut dreptate? In cazul in care limita impusa de viteza luminii nu mai exista, se pot intampla lucruri de-a dreptul ciudate si timpul poate deveni mult mai fluid decat credem. Daca efectul poate precede cauza, atunci neutrinii ar putea strabate Pamantul inainte ca o supernova a carei explozii i-a generat sa explodeze.


Sau ar putea apare o alta ciudatenie, intuita si de Einstein: dimensiuni spatiale suplimentare. Acestea ar putea fi folosite de neutrini pentru a se deplasa mai repede in spatiu, reusind sa foloseasca o „scurtatura" printr-o alta dimensiune pentru a-si face aparitia la destinatie mai repede decat fotonii.


Aceasta posibilitate conduce, obligatoriu, la „gaurile de vierme" atat de populare in literatura SF cand autorii vor sa rezolve, elegant, chestiunea calatoriei interstelare, limitata tocmai de viteza luminii. Sau mai exista o alta aplicatie: o particula incarcat cu o anumita informatie, deplasandu-se cu viteze superluminice, ar putea schimba modul in care functioneaza calculatoarele, existand sansa de a rezolva astazi problemele de maine. Iar daca Einstein n-a avut dreptate, intreaga mecanica si fizica cuantica trebuie schimbate radical.