Muzeul Nikola Tesla din Belgrad

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4700

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muzeul Nikola Tesla este situat in centrul Belgradului, capitala Serbiei, si are peste 160 000 de documente originale, peste 2000 de carti si jurnale, mai mult de 1200 de exponate tehnice, mai mult de 1500 de fotografii, si peste 1000 de schite si desene.

Muzeul Nikola Tesla este gazduit intr-o vila rezidentiala construita in 1927, care pana in decembrie 1952 a fost folosita pentru diferite scopuri. De atunci insa si pana in prezent, in incinta ei se gaseste Muzeul Tesla in conformitate cu decizia Guvernului Rebublicii Iugoslavia. Materialul pentru muzeu a fost adus la Belgrad de la New York in 1949, datorita eforturilor lui Sava Kosanovic sub pretextul ca „a fost dorinta domnului Tesla", desi aceasta afirmatie n-a fost dovedita cu documente legale. Semnificativ este faptul ca standardele practicilor de arhivare nu implica detinerea obiectelor personale sau profesionale ale lui Tesla in afara spatiului geografic in care a trait. Tesla a fost cetatean american si acolo si-a dezvoltat cariera, studiile si viata personala. In Serbia a stat, pe parcursul intregii sale vieti, doar treizeci si una de ore. In ultimii 50 de ani, o mare parte din lucrarile lui au suferit pagube insemnate datorate neglijentei, fapt pentru care multi istorici considera ca mutarea documentelor din New York a fost o mare deavoare care i s-a facut lui Tesla.

In ziua de azi, Muzeul Nikola Tesla este unica institutie de stiinta si cultura din lume, care prezerva mostenirea originala si personala a lui Nikola Tesla.

Expozitia permanenta dateaza din 1955 si chiar daca a suferit unele modificari de-a lungul anilor, conceptul care sta la baza ei a ramas acelasi. Prima parte este una memoriala, in timp ce a doua contine machete in marime tridimensionala a inventiilor lui Tesla. Din cand in cand, muzeul organizeaza expozitii speciale cu documente si exponate specifice unei perioade anumite din viata lui Tesla.

Numeroase decoratii, diplome de onoare si premii obtinute de inventator sunt expuse in ultima camera a muzeului pentru a demonstra importanta creatiilor sale. Totusi, cel mai important premiu i-a fost acordat post-mortem de catre Comisia Internationala a Ingineriei Electrice in anul 1960. Comisia a hotarat sa dea numele de „tesla" unitatii de masura pentru inductia magnetica. In acest fel, Tesla are acelasi rang ca si Volta, Amper, Faraday, Kelvin si altii.

Muzeul este impartit in 7 camere, fiecare cu o tema speciala, exponate si fotografii, chiar si cenusa lui Nikola Tesla.
Camera 1 – Nikola Tesla – omul si creatorul
Printre exponate se numara o fotografie la scara mare din perioada studiilor la Graz, trei documente personale, certificatul sau de nastere si pasaportul cu care a calatorit la New York in 1894. O serie de scrisori e marturia recunoasterii geniului lui Tesla de catre mari oameni de stiinta ai timpului sau: Einstein, Klevin, Roentgen, Millican, Armstrong si altii.

Camera 2 – Lucruri personale si corespondenta

Palaria, valiza, cateva bilete si invitatii la cateva spectacole, carduri de membru, toate sunt elemente care ilustreaza modul de viata si obiceiurile lui Nikola Tesla. Unul dintre cele mai valoroase sentimental obiecte este o geanta brodata manual de mama lui, piesa traditionala a zonei natale, Lika. Foarte multe scrisori si fotografii, articole de ziare si documente despre moartea si funeraliile lui sunt expuse in aceasta camera.

Camera 3 – Urna cu cenusa lui Tesla.

Urna cu cenusa se gaseste intr-o sfera placata cu aur pe un piedestal de marmura. Cenusa lui Tesla a fost adusa la Belgrad in 1957.

Camera 4 – Poveste despre electricitate
Povestea lui Tesla despre electricitate este un studiu istoric al reusitelor omului in explorarea electricitatii. In aceasta camera se gasesc patentari in domeniul electro-energetic, inventia motorului cu inductie polifazica si un model al sistemului sau de reproducere, transmisie si distributie a energiei electrice.

Camera 5 – Sistemul polifazic si aplicatia lui


Camera 6 – Transformatorul fara cablu al lui Tesla

Camera 7 – Telecomenzi si premii