Motoko Hirayama, un spirit liber din Tara Soarelui Rasare

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1460

Voteaza & Distribuie

Descriere

Liber de canoane, dansul contemporan este un teren al personalitatilor curajoase, puternice, care gasesc mereu noi terenuri de explorat. Iar Motoko Hirayama, dansatoare, coregrafa si profesor asociat al Universitatii din Tsukuba nu face exceptie. Este una din figurile marcante ale dansului si coregrafiei din tara ei natala, unde a castigat nenumarate premii importante, cum ar fi Premiul Nakagawa Einosuke (2006), Premiul Asahi pentru Arte Interpretative (2008) si Premiul de Incurajare a Tinerilor Artisti, decernat de Ministerul Educatiei, al Culturii, al Sportului si al Tehnologiei din Japonia (2009).


Motoko Hirayama


Nascuta in provincia Aichi, in Japonia, Motoko a inceput sa studieze baletul la varsta de 5 ani. Licentiata a Facultatii de Educatie Fizica din cadrul Universitatii din Tsukuba, si-a obtinut masteratul in Metode de antrenament. In timpul studentiei, Motoko a descoperit dansul contemporan, iar dupa absolvire, s-a alaturat unei renumite companii exclusiv feminine de dans contemporan din Tokyo, H-Art Chaos, in cadrul careia a dansat timp de 7 ani.


In 1999, Motoko a obtinut atat Medalia de Aur, cat si Premiul Vaslav Nijinsky la Dans Modern la editia a treia a Concursului International de Balet si Dans Modern din Japonia. In urma acestui fapt, in 2001, Motoko a studiat in cadrul companiei de dans contemporane Ultima Vez din Belgia, ca o participanta a programului de studiu in strainatate pentru artisti, sustinut de guvernul japonez. Dupa ce a revenit in Japonia, Motoko si-a cladit o cariera de succes in calitate de dansatoare si coregrafa independenta.


Printre activitatile recente ale lui Motoko se numara rolul principal „Aleasa" in spectacolul de dans „Le Sacre du Printemps" de Vaslav Nijinsky, la inaugurarea Centrului de Arte Interpretative Hyogo, in 2005, si punerea in scena a one-woman-show-ului ei clasic „Revelation" din 2006, despre Svetlana Zaharova, Prima Balerina a Baletului Balsoi, devenind prima coregrafa din Japonia care sa colaboreze cu Baletul Balsoi. De asemenea, Motoko a fost o invitata permanenta, atat in calitate de coregraf, cat si de dansator, la prestigiosul New National Theater din Tokyo (NNTT), inca din 2003. Toate cele patru spectacole ale ei de la NNTT („Chaconne", „Butterfly", „Life Casting" si „Le Sacre du Printemps") au fost reproduse, ca o dovada a popularitatii ei deosebite si a interesului din partea publicului.


Pe plan international, Motoko a creat coregafii pentru dansatori importanti de la American Ballet Theatre, San Francisco Ballet si Baletul Balsoi si a colaborat cu renumitul coregraf israelian Imbal Pinto.


Experimentele lui Motoko merg si mai departe, incluzand colaborari cu muzicieni si artisti vizuali, respectiv coregrafii ale unor musicaluri. A fost coregraf colaborator pentru echipa nationala de inot sincron a Japoniei, unde a conceput un duet care le-a adus japonezilor o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008). In plus, Motoko a colaborat ca dansatoare in proiecte de cercetare experimentala, inclusiv la un proiect care explora dansul in conditii de forta gravitationala 0 si la un proiect care utiliza captarea miscarilor pentru a crea un sistem automat de creatie pentru coregrafi, bazat pe grafica 3D.


In 2002, Motoko a devenit profesoara a Universitatii din Tsukuba; aici, sustine cursuri de dans, implicandu-se in indrumarea noilor generatii de tineri dansatori. In calitate de cercetatoare a dansului, continua sa exploreze noi modalitati si metode pentru a aprofunda constientizarea propriului trup, facilitand procesul de adaptare a tinerilor dansatori la noi stiluri de dans. De asemenea, Motoko este o profesoara de workshopuri pentru profesionisti extrem de solicitata.



Motoko e o personalitate de top pe scena dansului japonez si continua sa caute noi cai de expresie, pastrandu-si neschimbat spiritul indraznet, inovator si liber.