Mihail Gorbaciov

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11411

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mihail GorbaciovIn 1990, Mihail Gorbaciov este reales in functia de presedinte al Partidului Comunist. Mihail Gorbaciov a implementat reforme economice si politice majore, insa a trebuit sa suporte critici dure din partea adversarilor politici. Totusi, a fost reales in functia de presedinte al Partidului Comunist Sovietic, cu o majoritate covarsitoare.
Insa Gorbaciov nu s-a putut bucura prea mult de victorie, pentru ca Uniunea Sovietica s-a prabusit la sfarsitul anului 1991. Gorbaciov a ajuns la putere in Uniunea Sovietica in 1985 si imediat a inceput sa implementeze reforme atat in politica interna, cat si in cea externa a Rusiei. Pe plan intern, a pledat pentru o libertate economica mai mare si pentru o miscare treptata catre o piata libera in anumite domenii.
El a impus de asemenea o libertate politica sporita si a eliberat un numar mare de prizonieri politici. In ceea ce priveste politica externa, Gorbaciov a incercat sa imbunatateasca relatiile cu Statele Unite si sa puna capat Razboiului Rece. Si-a manifestat dorinta in sensul unei activitati consistente in privinta masurilor de control a armelor si a inceput sa limiteze implicarea politica si militara in tari precum Afghanistanul si Angola.
Pana in 1990, multi membri ai comunitatii internationale au ajuns sa-l considere un salvator care a adus adevarata reforma in Uniunea Sovietica. La el in tara totusi, Gorbaciov era detestat de o buna parte a extremistilor rusi care il criticau pentru ca a slabit puterea Partidului Comunist si puterea militara a Rusiei. In timpul unui congres al Partidului Comunist din iulie 1990, Gorbaciov a raspuns taios tuturor criticilor sai. Cu cuvintele acide ale lui Gorbaciov in minte, delegatii la congres l-au reales in functia de presedinte a Partidului Comunist.
Succesul lui Gorbaciov nu a durat prea mult insa. In timp ce majoritatea il aprecia pentru reformele sale, in 1990 Uniunea Sovietica a ajuns sa sufere din cauza unor grave probleme economice, a unor nelinisti politice interne si din cauza unui sentiment general de nesiguranta a poporului rus.
In decembrie 1991, dupa ce majoritatea aliatilor sai est-europeni isi inlaturasera deja guvernele comuniste si dupa ce republicile sovietice s-au separat de URSS, Gorbaciov a demisionat din functiile de presedinte al partidului si de presedinte al tarii. In urma acestei demisii, Uniunea Sovietica a incetat sa existe.