Metode naturale de contraceptie

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5338

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista o serie de alternative la contraceptia moderna, care dateaza din vremuri de mult apuse. Metodele naturale de contraceptie au la baza indentificarea perioadei fertile. In aceasta perioada exista sansa producerii unei sarcini.

1. Metoda temperaturii bazale – consta in urmarirea temperaturii corpului apeland la un termometru special de fertilitate, ce se gaseste in farmacii sau cabinete de planificare familiala.

Factori de risc:

  • masuratori incorecte
  • oboseala (temperatura trebuie masurata dupa 4 - 5 ore de odihna)
  • somn agitat
  • stres
  • modificari ale mediului
  • inflamatii ale organelor
  • ciclu menstrual dereglat.

In aceste situatii cresterea temperaturii nu mai are legatura cu procesul ovulator. Se recomanda folosirea acestei metode dupa o perioada de invatare si colectare a unor date suficiente.

2. Metoda mucusului cervical – se refera la controlarea texturii mucoasei la intrarea in uter pentru a identifica perioada fertila.

3. Metoda calendarului – presupune calcularea perioadei urmatoarei ovulatii. Se recomanda aceasta metoda de contraceptie doar daca menstratiile au loc regulat.

4. Metoda simpto-termala – rezulta din combinatia mai multor metode : metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical completata de metoda palparii colului si observarea durerii ovulatorii, monitorizarea schimbarilor de dispozitie, urmarirea sensibilitatii atingerii sanilor.

Metodele naturale de contraceptie implica un stil de viata disciplinat si regulat. Invatarea constiincioasa si practicarea atenta a uneia dintre metode sunt conditiile unei protectii sigure de o sarcina nedorita. Femeile care isi cunosc indeaproape corpul si au un ciclu regulat pot opta pentru aceste metode de contraceptie. In cazul tinerelor, care au un ciclu instabil si care poate suferi diverse modificari, metodele naturale de contraceptie prezinta un grad de nesiguranta foarte riscant.

Cel mai mare dezavantaj al acestor metode e ca acestea nu asigura protectia impotriva bolilor venerice atat de periculoase.